Sve što treba da znate o testisima

Koliko su važan deo tela, možda najbolje govori činjenica da ih Amerikanci u žargonu često zovu „porodičnim draguljima“ (family jewels). Ipak, testisi su istovremeno veoma osetljivo „blago“ kojim treba pažljivo rukovati.

Zdravlje

Izvor: Staša Rosiæ

Ponedeljak, 27.02.2012.

08:15

Default images

Verovatno se većina muških posetilaca sajta naježila kada je pročitala da je fudbaler kluba Gilingem Kris Velpdejl iz meča sa Krovlijem izašao pocepanih mošnica.

Reč je o kožnim kesicama u koje su položeni testisi i čija je uloga da muške gonade održava na adekvatnoj temperaturi.

Prema rečima dr Miroslava Đorđevića, urologa Dečje univerzitetske klinike u Tiršovoj, takva povreda je moguća, koliko i svaka druga povreda kože.

„Povreda te vrste se dešava u kontaktnim sportovima, obično prilikom udarca u genitalnu regiju. Povreda može da obuhvata samo površinsku razderotinu na koži, ali i da bude dublja, kada može doći do traume testisa“, objašnjava dr Đorđević.

Ipak, nema mesta strahu da svaki grublji dodir može oštetiti vaše testise.

Naime, dr Đorđević smatra da je čuveni mit o tome da laptop izaziva sterilitet potpuno neosnovan, koliko i legende o tome da uske farmerke mogu izazvati rak testisa.

„Uzak donji veš, kao i pantalone, mogu da vrše pritisak na mošnice i da dovedu do neprijatnosti i bolova u toj regiji. Ipak, sve je to privremeno i bez trajnih posledica“, objašnjava dr Đorđević.

Testisi, međutim, sasvim sigurno mogu biti izloženi drugim vrstama problema.

Bolesti testisa

U najčešće bolesti testisa spadaju cista pasemenika, hidrokela, orhitis i torzija (uvijanje) testisa. Međutim, sve je veći broj obolelih i od raka testisa.

Ciste u pasemeniku, jednom delu testisa, mogu se pojaviti u svakom životnom dobu i ukoliko su male, obično ne izazivaju nikakve teškoće.

Problem nastaje kada porastu i tada se obično uklanjaju hirurškim putem.

Još jedna bolest koja se često javlja kod muškaraca svih uzrasta je hidrokela. Naime, u fetalnom periodu testisi se nalaze u trbušnoj duplji i prirodno se kroz preponski kanal spuštaju u mošnice.

Pre nego što se testis počne spuštati formira se takozvani vaginalni potrbušni nastavak koji takođe prolazi kroz preponski kanal i pre rođenja se na svom gornjem kraju zatvori.

Ako ostane prohodan, skrotum se puni tečnošću iz trbušne šupljine, naročito prilikom napinjanja i nastaje hidrokela.

Orhitis je upala testisa koja izaziva otok, bolove i temperaturu. Stanje mogu pokrenuti razni vidovi bakterija i virusa.

Simptomi mogu biti osećaj težine u testisima, iscedak iz penisa, ali i bol prilikom mokrenja, seksualnog odnosa ili ejakulacije.

Budući da je česta posledica zauški, muškarci bi trebalo da se vakcinišu protiv tog oboljenja.

Torzija testisa je okretanje testisa testisa na spermatičnoj vrpci. Simptomi su snažan bol, mučnina i povraćanje.

Jedini način da se ovaj problem izleči je da se hitno sprovede hirurški zahvat kojim će se testis fiksirati. Obično se istovremeno fiksira i druga gonada, kako bi se sprečilo uvrnuće i na drugoj strani.

Visoka telesna temperatura izazvana drugim oboljenjima može izazvati probleme s testisima.

„Jedna od čestih anomalija je i takozvani nespušteni testis. Tada je reč o testisu koji zaostane na svom putu spuštanja iz trbušne duplje u mošnice.

To je česta anomalija kod dece i zahteva neodložno hirurško lečenje. U slučaju dužeg zadržavanja u trbuhu, zbog viših temperatura, može doći do oštećenja i kasnije steriliteta“, objašnjava dr Đorđević.

Rak testisa

sunshinecity / Flickr.com
Najčešće se govori o dve velike grupe maligniteta testisa – seminomi i neseminomatozni karcinomi.

„Seminomi se obično javljaju u uzrastu nakon 25. godine života i mogu imati različit maligni potencijal. Leče se operativno uz naknadnu hemioterapiju“, objašnjava dr Đorđević.

Uzroci raka testisa nisu poznati, ali je primećeno da je većina bolesnika sa seminomom imala neki poremećaj spuštanja testisa. Takođe, poznato je da neki faktori poput hromozomske abnormalnosti (Klinefelterovog sindroma) mogu izazvati ovu vrstu tumora.

„Simptomi raka penisa mogu da budu postojanje neke mase u mošnici, uvećan i bolan testis koji je tvrd na dodir. Takođe, često dolazi do promene boje kože na testisima. Sve to iziskuje hitan pregled i ako je portrebno dalja ispitivanja“, objašnjava dr Đorđević.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući pravovremenoj dijagnozi, adekvatnim merama lečenja i dobroj terapiji, stepen preživljavanja kod tumora testisa se ne razlikuje mnogo kod nas u poređenju sa razvijenijim zemljama na svetu.

Najvažnije je da prilikom bilo kakve promene koju primetite na vašim testisima, obavezno posetite vašeg urologa.

„Savremeni trendovi nalažu da se muškarac sam redovno javlja lekaru zbog praćenja i prevencije urogenitalnih bolesti. Ovde se najpre misli na preglede prostate, koji treba da budu redovni od 45. godine.

Uz to, muškarac treba da se javi urologu uvek kada ima neki simptom, jer je vremee javljanja vrlo često odlučujuće za pravilno lečenje.

To može da bude pojava bola, krvi u urinu i sve promene vezane za seksualnu funkciju“, objašnjava dr Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: