Uskoro će svaka baterija morati da ima "pasoš"

Od 18. februara počela je sa primenom Uredba Evropskog parlamenta i Saveta EU o baterijama.

Tehnopolis

Izvor: Zimo

Ponedeljak, 19.02.2024.

18:00

Uskoro će svaka baterija morati da ima
Foto: Shutterstock/Poravute Siriphiroon

Uređen je ceo životni ciklus svih baterija stavljenih na tržište EU u jedan pravni instrument - od rudarenja sirovina do dizajna, proizvodnje, stavljanja na tržište, upotrebe, i na kraju postupanja sa otpadom.

Uredba se primenjuje na sve kategorije baterija, bez obzira na njihov oblik, masu, dizajn, sastav materijala, hemijska svojstva, upotrebu ili namenu, a reč je o pravilima vezanim za ograničenja za materije u baterijama, održivosti, efinasnosti, trajnosti i bezbednosti.

Uredba propisuje obavezne informacije o baterijama za krajnje korisnike i privredne subjekte, uzimajući u obzir karbonski otisak izrade baterija, etičku nabavku sirovina i sigurnost nabavke, kako bi se olakšala ponovna upotreba, prenamena i recikliranje baterija.

Takođe, propisuje se uspostava registra proizvođača za praćenje usklađenosti sa zahtevima u pogledu upravljanja otpadnim baterijama, kao i minimalni zahtevi za proširenu odgovornost proizvođača, sakupljanje i obradu otpadnih baterija.

Ističe se da se Uredbom utvrđuju i zahtevi za "zelenu javnu nabavku" baterija ili proizvoda u koje su baterije ugrađene.

Za baterije za električna vozila, punjive industrijske baterije sa kapacitetom većim od 2 kWh i baterije za laka prevozna sredstva, Uredba propisuje obavezu sastavljanja deklaracije o karbonskom otisku za svaki model baterije po pogonu.

Propisane su i obaveze u pogledu ciljeva skupljanja za države članice EU, kao i u vezi sa efikasnošću recikliranja i upotrebe materijala za subjekte za recikliranje.

Počevši od 18. februara 2027. godine, svaka baterija za laka prevozna sredstva, industrijska baterija sa kapacitetom većim od 2 kWh i baterija za električno vozilo mora da ima "pasoš", u kom će biti sve informacije o modelu baterije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

uživo Rusi spremni za kraj; Napašće najsilnije?

Rat u Ukrajini – 788. dan. Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana gađala ciljeve u ruskim oblastima Belgorod i Smolensk pri čemu su poginule dve osobe, povređeno je nekoliko ljudi i uništeno je skladište goriva.

21:47

21.4.2024.

1 h

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: