Umro Kentaro Miura, tvorac mange Berserk

Preminuo je u 6. maja, u 54. godini, od akutne disekcije aorte, navodi se u izjavi izdavača Hakusensha. Njegovo delo, uticalo je na brojne umetnike posle njega, a veliki broj poštovalaca, odao mu je počast na internetu.

Tehnopolis

Izvor: B92, cnet

Četvrtak, 20.05.2021.

13:15

Umro Kentaro Miura, tvorac mange Berserk
Foto: Profimedia

Najpoznatije Miurino delo, Berserk, započeto je davne 1989. Mračna fantazijska manga smeštena u brutalni svemir inspirisan srednjim vekom, Berserkov uticaj može se videti u više beletrističkih dela. Video igre poput Dark Souls, Bloodborne i Final Fantasy, zajedno sa mangama i animeima, poput Demon Slayer, Castlevania i Vagabond, nose tragove Miurinog uticaja. Kentaro Miura počeo je da crta sa 10 godina, stvarajući mange za svoje školske drugove, ali je brzo diplomirao, i već sa 18. godina radio kao asistent Georgea Morikava-e, tvorca bokserske mange Hajime No Ippo-a.

Berserk je ispričao priču o "Guts-u". Plaćenik kojem je najbolje društvo njegov mač, umešan u divlji svet beskrajnih bitaka i magije, u potrazi je za osvetom protiv svog bivšeg gospodara Griffith-a, koji se popeo da postane bog demona. Bio je poznat po svom nepokolebljivom, često brutalnom vizuelnom pripovedanju, pomešanom sa nekim od najslepljivijih i najdetaljnijih umetničkih dela ikada viđenih u mangama

Obožavatelji dela Kentaro-a Miura-e, odali su mu počast u objavma na internetu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: