Borbe robota sve popularniji "sport" u Kini

U Kini su sve popularnije borbe robota kojima vlasnici upravljaju na daljinski.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2018.

08:39

Borbe robota sve popularniji
Foto:Thinkstockphotos

Borbe se odvijaju u malim arenama uz glasnu rok muziku, dok se dva gvozdena boksera udaraju i kidaju jedan drugog, a varnice i delovi lete unaokolo.

Ove borbe održavane su i na marginama Svetske robotske konferencije 2018. godine, kada je učestvovalo 57 ekipa iz svih delova Kine. Borbe robota traju tri minuta, a vlasnici na daljinski kontrolišu posebno izrađene mašine.

Sve funkcioniše poput bokserskog takmičenja. Svaki pogodak računa se kao bod i, ako ne bude nokauta, sudije broje poene i procenjuju borbenost robota. Borbe robota kao što su "Battlebots" u SAD i "Robot Wars" su još od početka veka popularne u Velikoj Britaniji.

Uobičajeno je da takmičenje ima 20 do 40 ekipa, uglavnom ljubitelja robota i studenata. Roboti se takmiče, poput boksera, u različitim kategorijama, od 13,6 do 110 kilograma.

Za izradu robota od 13,6 kilograma treba mesec dana, a za veće nekada i tri meseca, navode konstruktori, a prenosi Kineski međunarodni radio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: