Sada je pravi trenutak da postanete IT stručnjak: Programeri zarađuju i do 8.500 evra mesečno

Prema analizama, srpska IT industrija nezadrživo raste uprkos krizi, a sa njom i zarade zaposlenih.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 02.03.2023.

09:00

Sada je pravi trenutak da postanete IT stručnjak: Programeri zarađuju i do 8.500 evra mesečno
Foto: LINK group

Prosečna plata naših IT stručnjaka u 2022. godini iznosila je čak 1.600 evra, a prema zvaničnim podacima sa sajta HelloWorld.rs, zarade programera išle su i do neverovatnih 8.500 evra mesečno. Stručnjaci predviđaju da će u 2023. godini zarade nastaviti da rastu.

Pritom, izvoz IKT usluga dosegao je 2,5 milijarde evra, pa ni ne čudi što je broj otvorenih IT pozicija porastao za više od 27% i što konzervativne procene govore da Srbiji nedostaje najmanje 15.000 IT stručnjaka.

Drugim rečima, ekspanzija u kojoj se IT sektor u Srbiji nalazi već godinama unazad ne jenjava, što znači samo jedno: sada je idealan trenutak da se i vi pridružite IT sektoru.

IT sektor u Srbiji je sve važniji, a plate su sve veće: još uvek nije kasno da se i vi pridružite IT industriji!

Pored znatno većih plata u odnosu na prosečne, ogromnog broja oglasa za poslove i odličnih uslova za rad, predviđa se da IT industrija u Srbiji ima jak potencijal za još veći budući rast.

Dakle, IT industrija predstavlja zaista prosperitetnu oblast, kojoj su uvek potrebni novi stručnjaci. Naime, istraživanja pokazuju i to da na tržištu nema dovoljno školovanih stručnjaka u svim sektorima informacionih tehnologija, i to ne samo onih najiskusnijih već i onih koji su na početku karijere.

To je i razlog zbog čega većina programera, developera mobilnih aplikacija, administratora mreža, IT menadžera i dizajnera ne samo da gotovo i ne čekaju na posao već i često biraju između više ponuda. Ako se u obzir uzme i to da se na listi deficitarnih zanimanja u Srbiji nalaze web 3.0 programeri, ne čudi činjenica što se sve više ljudi odlučuje upravo za usvajanje ovih revolucionarnih tehnologija.

Za razliku od drugih zanimanja, „problem” programera i ostalih zaposlenih u IT-ju je odabir jednog, najboljeg radnog mesta iz raznovrsne ponude. S obzirom na sve veći značaj koji u našim životima imaju programi, mobilne aplikacije, sajtovi i drugi proizvodi IT sektora, ova oblast će i u godinama koje dolaze sigurno biti idealno mesto za izgradnju profesionalne karijere.

Šta se traži na konkursima za IT poslove

Da biste postali deo IT sveta, neophodno je da steknete kvalitetno obrazovanje i dobro se pripremite za buduće zanimanje.

Pored revnosnog učenja, da biste započeli uspešnu IT karijeru, morate da steknete i dodatne poslovne veštine, kao i da svoje znanje umete da primenite u praksi.

Odličan dokaz da imate upravo takve veštine jeste i posedovanje priznatih međunarodnih sertifikata velikih internacionalnih IT kompanija i organizacija kao što su Microsoft, Zend, Adobe, Oracle, Autodesk, CompTIA, Linux Professional Institute, Certiport, Python Institute, CIW, ICM, ISTQB, Unity itd. Kombinacijom ovakvih znanja i sertifikata izdvojićete se iz konkurencije i biti za korak bliže novom poslu u odnosu na nju.
Foto: LINK group

Ukoliko ste apsolutni početnik, u IT možete ući za manje od godinu dana

Ono što je dobra vest za sve koji još nisu odlučili čime žele da se bave, ali i za one koji bi da promene karijeru, jeste to da se do najtraženijih veština današnjice dolazi relativno brzo. Prema dosadašnjem iskustvu, do znanja koja su vam neophodna za pronalaženje prvog posla u oblasti IT-ja potrebno vam je svega nešto manje od godinu dana, pod uslovom da nađete kvalitetnu školu.

U Srbiji se kao lider u edukaciji budućih IT stručnjaka u našem regionu izdvaja ITAcademy. Strukturiran program, koji ne traje duže od godinu dana, posvećeni predavači, koji će vam biti podrška tokom učenja, i rad na realnim projektima garancija su da ćete do posla doći već tokom školovanja ili veoma brzo po njegovom završetku. Uz to, šanse za uspeh su veće ako ih potražite u oblastima kao što su programiranje, administracija, dizajn i multimedija, 3D dizajn i CAD, IT poslovanje ili razvoj mobilnih aplikacija.

Osim što predstavlja sjajno mesto za sticanje IT znanja, ITAcademy vas u potpunosti priprema za dobijanje prvog posla i izgradnju karijere kroz brojne pogodnosti i resurse. Tako njeni polaznici, uz kompletno jednogodišnje školovanje, koje mogu pratiti u učionicama ili online, dobijaju i besplatno usavršavanje engleskog i nemačkog jezika za rad u inostranstvu, mogućnost obavljanja stručne prakse odmah nakon školovanja, 100 besplatnih sati u IT hubovima, kao i vezu sa preko 300 regionalnih kompanija, koje preko Centra za razvoj karijere tragaju za novim IT stručnjacima.

Upis budućih IT stručnjaka u generaciju 2023. je počeo!

Ako ste spremni da odvojite samo godinu dana i uložite u svoje znanje, vrata ka odlično plaćenom poslu u IT-ju širom su vam otvorena. Trenutak je bolji nego ikada pre!

Na ITAcademy je otvoren upis nove generacije polaznika po najpovoljnijim cenama, pa buduće IT stručnjake koji u ovom periodu odluče da započnu školovanje očekuje i značajna ušteda koja iznosi čak više od 40%.

Da saznate kako najlakše možete pokrenuti svoju IT karijeru, idite na ovaj link.

(Požurite, jer ova specijalna ponuda važi samo za ograničen broj polaznika.)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: