Apple priznao

Apple je objavio postojanje većih sigurnosnih prospusta u nekim iPhone, iPad i Mac uređajima, koji bi malicioznim napadačima omogućio da preuzmu kontrolu nad korisnikovim uređajem.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 19.08.2022.

15:40

Apple priznao
Foto: rifky naufaldy / Shutterstock.com

Kompanija je kreirala dva bezbednosna izveštaja, u kojima se opisuju ranjivosti koje su ispravljene najnovijim softverskim ažuriranjem. Apple je priznao da je svestan mogućnosti da su ove ranjivosti mogle da budu aktivno eksploatisane.

Tehnološki gigant je pomenuo da je grešku otkrio "anonimni istraživač bezbednosti", ali o samoj ranjivosti nije objavio previše detalja. Istaknuto je samo da su zbog problema iOS i masOS uređaji bili podložni izvršavanju proizvoljnih kodova sa kernel privilegijama, pre implementiranja najnovije zakrpe.

Apple nije otkrio koliko korisnika je bilo pogođeno ovom ranjivošću, a naglasio je i da ubuduće takođe neće objavljivati, komentarisati ili potvrđivati bilo kakve buduće probleme dok se ne sprovede istraga i ne obezbede odgovarajuće zakrpe.

Ranjivost je uticala na nekoliko iPad modela (uključujući sve iPad Pro uređaje), iPhones 6S i novije modle, kao i Mac računare koji koriste MacOS Monterey.

Bag je hakerima mogao da omogući pun administratorski pristup uređajima, kao i mogućnost da izvrše bilo koji kod ukoliko preuzmu ulogu korisnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: