Đačka greška pokrenula raspravu o autorskim pravima na internetu

Korisnici koji objave neki sadržaj dostupan na internetu moraju da dobiju dozvolu osobe koja stoji iza tog sadržaja, objavio je najviši sud EU, dajući vetar u leđa kreativnim industrijama.

Izvor: B92, Fena
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Regulatori navode da nezakonite objave na velikim platformama poput YouTubea i Dailymotionsa uskraćuju umetnicima i izdavačima prava na zaradu.

Odluka Evropskog suda pravde (ECJ) usledila je nakon što je jedan srednjoškolac u Nemačkoj skinuo fotografiju Kordobe sa internet-stranice putničke agencije kako bi ilustrovao prezentaciju koja je potom objavljena na internet-stranici škole.

Fotograf Dirk Renkhof je zbog toga tužio grad Valtrop i nemačku saveznu državu Severnu Rajnu - Vestfaliju zbog kršenja intelektualnog vlasništva i zatražio odštetu od 400 evra.

"Objavljivanje na internetu fotografije koja je bila dostupna na drugoj internet-stranici uz dozvolu autora, zahteva autorizaciju tog istog autora", navele su sudije.

"Objavljivanjem na internetu, fotografija je postala dostupna novoj publici", dodali su oni.

Presuda bi mogla za rezultat da ima seriju parnica u kojima bi umetnici zaštitili svoja prava, rekao je konsultant Nils Rauer.

"Ideja je da mi kao društvo moramo poštovati i zaštititi intelektualno vlasništvo. Namera Evropske komisije, Evropskog parlamenta i suda je upravo to", dodao je on.

Internet

Četiri načina na koje će Internet of things unaprediti ljudski život

Od pametnih kućnih aparata do povezanih kola, potrošači sve više shvataju prednosti Internet of things (IoT). Iako se pažnja uglavnom posvećuje potrošačkim i poslovnim IoT aplikacijama, mnogi ljudi ostaju nesvesni pozitivnih ekonomskih i društvenih promena koje IoT donosi, i načina na koje menja društvo, okruženje i lance ishrane na bolje.

Internet utorak 28.08. 16:30 Komentara: 10

Nova istraga: Facebook pod lupom u Nemačkoj

Nemački antimonopolski regulator će ove godine preduzeti prve korake u svojoj istrazi protiv Facebooka, nakon što je utvrđeno da je ta društvena mreža zloupotrebila dominantan položaj na tržištu kako bi prikupljala podatke o korisnicima bez njihovog znanja i pristanka.

Internet utorak 28.08. 13:38 Komentara: 1
strana 1 od 7 idi na stranu