Srpska istorija u Lond... Ups, ipak nije!

Novak Đoković i Miomir Kecmanović su danas odigrali jedan od retkih mečeva srpskih tenisera na Grend slem turnirima. Ipak, nije bio istorijski.

Izvor: Luka Nikoliæ

Petak, 01.07.2022.

21:30

Srpska istorija u Lond... Ups, ipak nije!
Foto: Profimedia

Pitanje pobednika u srpskom derbiju u Londonu u principu se nikada nije dovodila pod znak pitanja.

Jedan od najboljih svih vremena protiv i dalje "zelenog" Kecmanovića, i to ne samo na velikoj pozornici. A danas je na programu bila ona najveća u vidu Centralnog terena Vimbldona.

U prethodnim razgovorima sa Kecmanovićem, ali i ostalim (srpskim) teniserima i teniserkama, svi su bili jasnog i maltene identičnog stava – Vimbldon je najveći teniski događaj i ko ne voli taj turnir, ne voli tenis.

Zbog toga je pritisak na igrače možda i najveći u odnosu na ostale Slemove, a Centralni teren "Ol Ingland" kluba ima i težinu koja ne može da se izmeri sa "Lejverom", "Ešom" i "Šatrijeom".

Zanimljivo je da u prva tri Novakova meča jedini nije "potonuo" po izlasku na teren Korejac Sunvu Kvon, koji je, ujedno, dosad bio najveći test za aktuelnog šampiona.

Tanasi Kokinakisi Miomir Kecmanović bili su jasno začarani utiskom izlaska na Centralni teren – i to protiv, ni manje ni više, Novaka Đokovića – pa su uvodni deo igre izgubili u svlačionici.

Tako se često samo kaže, ali neretko u toj frazi ima velike doze istine.

Miša, kako je rekao, "neće da se ubije" zbog poraza. I zašto bi? Prvi put na Centralnom protiv Đokovića. Iskustvo iz kojeg mogu samo da se izvuku pouke, a sigurno ni njegovi najveći navijači nisu mislili da će baš da pobedi danas. Ovaj meč je zamalo bio istorija.

Zamalo, jer, ipak, nije prvi duel dva Srbina na Centralnom terenu Vimbldona.

Jedno vreme smo se mislili da ćemo imati "lak naslov" sa time da je danas ispisana istorija u Londonu, ali smo se onda setili 2012. godine i duela Đokovića i Troickog.

Novak i Viktor su se tada sastali u ranoj fazi turnira, a bilo je 6:3, 6:1, 6:3 za godinu dana mlađeg Srbina, nažalost te godine poraženog od Federera u polufinalu.

Njih dvojica su, inače, igrali 14 puta u karijeri i Đoković je bio bolji u 13 navrata.

Prvi put su se sastali na šljaci Umaga 2007. kada je Troicki slavio posle preokreta (2:6, 6:4, 7:5), a poslednji u Dubaiju 2013. kada je Đoković lano odneo pobedu od 6:1, 6:4. Miomiru i Novaku je ovo bio treći susret za tek nešto više od godinu dana i gotovo sigurno njihovih duela neće biti baš toliko, s obzirom da se jednom od njih dvojice bliži kraj karijere.

Ne, neće Novak baš odmah u penziju, naravno, ali nećemo ni da zaboravimo da ima 35 godina i da neće baš igrati do 45.

To bi bilo sve za relativno miran peti dan Vimbldona. Nije bilo previše uzbuđenja i preterano zanimljivih mečeva, ali smo imali tu čast da gledamo dva Srbina na Centralnom.

A sutra... Nastavljamo da "guramo" Petru Martić do titule i gledamo spektakl u najavi između Cicipasa i Kirjosa.

Njih dvojica su na programu kao treći na Terenu 1. Zašto nisu na Centralnom terenu, pitate se? Pa, tu su organizatori morali da, pored Nadala i Sonega, stave Gof i Anisimovu, odnosno Badosu i Kvitovu.

Potpuno opravdano...

Za kraj vas, zbog podsećanja na duel Đokovića i Troickog, ostavljam sa ovim legendarnim klipom (eksplicitni sadržaj).

Luka Nikolić (@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: