Svet 16

07.05.2024.

23:37

Rat – dan 803: Kolaps; Ukrajinci u problemu; Rusi masovno napadaju VIDEO

Rat u Ukrajini – 803. dan.

Izvor: B92

Rat – dan 803: Kolaps; Ukrajinci u problemu; Rusi masovno napadaju VIDEO
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Podeli:

Rusija je prethodnog dana napala energetsku infrastrukturu u Sumskom regionu, dok je Ukrajina u kontraudaru dronovima gađala područje fabrike u Belgorodskoj oblasti.

Dok traju borbe, Moskva najavljuje vojnu vežbu sa taktičkim nuklearnim naoružanjem kao reakciju na "vruće glave" sa Zapada.

Kijev tvrdi da je reč o nuklearnoj uceni.

Završeno

23:02

Kolaps ukrajinske vojske

Kolaps odbrane Oružanih snaga Ukrajine i tekući proboj ruske vojske iza Avdejevke objašnjeni su u Odboru za odbranu Vrhovne Rade.

"Nije bilo odbrambenih utvrđenja zapadno od Avdejevke", rekla je narodna poslanica Marijana Bezuglaja.

"Nemam objektivnog objašnjenja za nedostatak utvrđenja iza Avdejevke u trećoj godini pune invazije na Rusku Federaciju i u jedanaestoj godini rata. Ni Muženko, ni Homčak, ni Zalužnij, ni Sirski nisu izgradili utvrđenja iza njih. Avdievka", piše član Odbora za odbranu Rade.

20:48

18:41

Snimak napada

17:53

Rusija: Dvomesečni istražni zatvor za novinarku zbog ''podrške terorizmu''

Sud u Moskvi odredio je danas ruskoj novinarki Nadeždi Kevorkovoj istražni zatvor u trajanju od dva meseca zbog sumnje da je ''podržavala terorizam'', potvrdio je njen sin.

Ona je privedena u ponedeljak nakon pretresa stana u kojem živi, a njen sin, Vasilij Polonski, takođe novinar, objavio je na svom Telegram kanalu da će njen pritvor trajati do 6. jula, preneo je Rojters.

Advokat Kevorkove, Kaloj Akilgov, rekao je da je novinarka uhapšena zbog objave na Telegram kanalu o talibanima koje je Rusija označila kao terorističku organizaciju. Kevorkova (65) je radila kao ratni izveštač sa Bliskog istoka i napisala je brojne knjige o Palestini, navodi Rojters.

17:34

Uništen ruski TOS-1A vredan 6,5 miliona dolara

16:31

Masovni napad dronovima

Više od 40 dronova napalo je teritoriju Belgorodske oblasti u protekla 24 sata.

U napadima je poginulo osam osoba, a povređeno je 45, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
 

15:17

Ukrajina pregleda ostatke severnokorejskih raketa koje je koristila Rusija

Tim ukrajinskog državnog tužilaštva pregledao je ostatke 21 od ukupno 50 severnokorejskih balističkih raketa koje je Rusija lansirala u periodu između kraja decembra 2023. i kraja februara 2024. godine, nastojeći da procene pretnju od vojne saradnje Moskve i Pjongjanga, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici.

Kancelarija ukrajinskog državnog tužioca Andrija Kostina saopštila je da se može zaključiti da je stopa neuspešnosti severnokorejskog naoružanja visoka.

"Otprilike polovina severnokorejskih projektila je skrenula sa programirane putanje i eksplodirala u vazduhu. U takvim slučajevima ostaci projektila nisu pronađeni", navodi se u pisanim odgovorima Kostinove kancelarije dostavljene agenciji Rojters.

14:59

Tusk i fon der Lajen pozivaju Evropu da poveća troškove odbrane

Poljski premijer Donald Tusk i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvali su danas zemlje EU da troše više na sopstvenu odbranu zbog bezbednosnih pretnji koje su posledica ruskog rata u Ukrajini.

"Veliki i dobro utrošeni novac na evropsku bezbednost će odgurnuti rat od evropskih granica na duže vreme, možda i trajno. Da je Evropa bila bolje pripremljena, da su Evropa i evropski lideri imali dovoljno vizije pre mnogo godina... Rusija se možda ne bi usudila da napadne našeg prijatelja Ukrajinu", rekao je Tusk na Evropskom ekonomskom kongresu u gradu Katovice na jugu Poljske.

Tusk je podvukao da Evropa može i mora da izbegne sukob koji poslednjih godina raste, posebno posle ruske invazije na Ukrajinu. Da bi to uradila, mora svoj ekonomski uspeh pretvoriti u bolju odbrambenu sposobnost.

14:37

Iz Tise izvučena tela četvorice Ukrajinaca; Pokušali da izbegnu regrutaciju

U proteklih nekoliko dana iz reke Tise na granici Ukrajine sa Rumunijom izvučena su tela četiri utopljenika, od kojih je najmlađi imao samo 20 godina, saopštila je Državna granična služba Ukrajine.

"U saradnji sa kolegama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, graničari su dobili informaciju da su pronađena dva tela muškaraca, od kojih je jedan imao samo 20 godina. Jednog od utopljenika pronašao je lokalni ribar. Na lice mesta su pozvani spasioci i policija. Prethodno je na obali Tise pronađeno još jedno telo muškarca."

"Poginuli je muškarac srednjih godina sa znacima dužeg izlaganja vodi. Rumunski graničari su otkrili telo sa svoje strane granice, i u toku je utvrđivanje identiteta utopljenika", saopštila je Državna granična služba.

Prema zvaničnim podacima, prošle godine je 5.400 Ukrajinaca ilegalno prešlo granicu Rumunije u pokušajima da izbegnu regrutaciju, a navodno oko 2.000 njih uspelo da prepliva Tisu.

13:57

Odobreni nacrti zakona o vanrednom stanju i mobilizaciji

Odbor za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove ukrajinske Vrhovne rade usvojio je danas predloge zakona o produženju perioda vanrednog stanja i opšte mobilizacije za još 90 dana.

Narodni poslanik Jaroslav Železnjak objavio je na Telegram kanalu da bi parlament već sutra trebalo da odobri ove akte.

Kako prenosi Ukrinform, nacrti zakona "O produženju perioda vanrednog stanja u Ukrajini" i "O produženju perioda opšte mobilizacije" stigli su u Vrhovnu radu 6. maja, a inicirao ih je predsednik Volodimir Zelenski.

13:19

Kadirov: Zauzeti Odesu i Harkov

Ovog meseca treba zauzeti Odesu i Harkov, a zatim naterati ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da potpiše papire neophodne za bezbednost Rusije, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov, govoreći o napretku specijalne operacije.

"Smatram da treba aktivnije napadati, udarati snažno, dok ima vremena. Ovog meseca treba da zauzmemo najbližu teritoriju. Definitivno treba da uzeti Odesu i Harkov", istakao je Kadirov.

On je dodao da zatim treba naterati Zelenskog da potpiše sve papire koji su potrebni Rusiji, za bezbednost države, za građane, za stanovništvo koje govori ruski, a koje živi na teritoriji Ukrajine.

10:41

Zavijaju sirene širom Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn karte ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
 

09:04

Snimak ruskog napada na Kupjansk

09:03

Zelenski pritiska Zapad

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je Zapad da ubrza obećane isporuke oružja ukrajinskoj vojsci.

"Politička rešenja treba da budu praćena realnom logistikom – da naši vojnici faktički dobiju oružje", rekao je Zelenski za "Tagesšau".

07:19

Sprema se prvi tako jak napad iz Ukrajine

"Kako saznaje RT, ukrajinske oružane snage pripremaju intenzivni napad na rusku teritoriju 7. maja od šest ujutro.

Prema podacima izvora, očekuje se napad sa više od 50 dronova i desetinama raketa dugog dometa. Planiraju prvo da lansiraju dronove da bi potrošili resurse protivvazdušne odbrane, a zatim da postignu prethodno planirane ciljeve", navodi se na Telegram kanalu RT-a.

Pojašnjava se da bi ovo mogao biti "prvi tako jak mogući napad iz Ukrajine".

07:16

Najnovija procena ruskih gubitaka

07:13

Britanija negira

Britanija je danas saopštila da njen ambasador u Rusiji Najdžel Kejsi nije pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova, već da se sastao sa ruskim spoljnopolitičkim zvaničnicima na diplomatskom sastanku, što je u suprotnosti sa ranijim saopštenjem Moskve.

"Ambasador je ponovio podršku Velike Britanije Ukrajini suočenoj sa ničim izazvanom ruskom agresijom i ponovio stav Velike Britanije o pružanju podrške Ukrajini", saopštilo je britansko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Rojters.

TASS je prethodno preneo saopštenje ruskog Ministarstva spoljnih poslova da je ambasador Velike Britanije u Moskvi Najdžel Kejsi pozvan na razgovor u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je iznelo odlučan protest zbog opaski britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona o pravu Ukrajine da izvodi napade na rusku teritoriju oružjem proizvedenim u Britaniji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Podeli: