Udovičić: Lideri u antidopingu

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić ponosan je što je Srbija lider u ispunjavanju svetskih antidoping standarda.

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2014.

13:53

Default images

"Srbija ispunjava svetske standarde u antidopingu, našim propisima i radom Antidoping agencije omogućena je saradnja na globalnom nivou, sprovođenje doping kontrola i razmena informacija. Ljudi koji su u Srbiji zaduženi za borbu protiv dopinga shvatili su da kažnjavanje neće smanjiti broj pozitivnih i ponudili su edukaciju kao rešenje", rekao je Udovičić.

Cilj seminara je da se predstavnici sportskih saveza, lekari, treneri i sportisti upoznaju sa najnovijim promenama u svetskom antidoping kodeksu, koji stupa na snagu početkom naredne godine.

Jedna od stvari na kojoj novi antidoping kodeks insistira je da vlada svake zemlje uspostavi zakone, propise i administrativnu praksu koji omogućvaju saradnju, sprovodjenje doping kontrole i razmenu informacija.

"To neće biti problem, kao ni do sada, jer je rad Antidoping agencije Republike Srbije ocenjen kao veoma uspešan, ne samo kod nas, već i u svetu. Naše ministarstvo je ove godine izdvojilo znatno veća sredstva za rad Antidoping agencije", rekao je Udovičić.

On je dodao da je kao bivši sportista imao priliku da posmatra rad Antidoping agenciju iz drugog ugla.

"Kada izgubite utakmicu svi su vam krivi i drogirani, u prvih nekoliko sati krivicu tražiš u drugima. Ali to su sve spekulacije i ne možete nikoga da krivite dok se ne dokaže suprotno. U vaterpolu se do sada nije deislo da je neko koristio nedozvoljene susptance, a da nije kažnjen", objasnio je Udovičić.

Seminaru u Domu omladine prisustvovao je i srpski atletičar Asmir Kolašinac koji je istakao da bi najbolji na svetu kada bi sve Antidoping agencije radila kao ustanova u Srbiji.

"Danas se u sportu teži ljudskim limitima i sportisti nažalost često posežu za nedozvoljenim supstancama, a zaboravljaju na fer-plej i zdravlje. Bio sam možda i najčešće testiran sportista u Srbiji, jer sam u jednom trenutku mnogo napredovao i to je moralo da se utvrdi. Nažalost, atletika je najrizičniji sport kada je doping u pitanju. Na velikim takmičenjima kao što su Olimpijske igre i Svetska prvenstva, prvih osam takmičara uvek ide na kontrole", rekao je Kolašinac.

Na pitanje novinara da li je na takmičenjima video sportistu za kojeg sumnja da je dopingovan, srpski bacač kugle je rekao:

"Oscilacije u toku sezone kod nekih sportista govore da tu nešto nije u redu. Ne želim da govorim imena, ali imate bacače kugle kojeg uvek pobedjujem i onda dodje na SP i baci dva metra više od mene, dok ja za četiri godine napredujem 44 centimetara. Biću i ja svetski prvak, samo je pitanje vremena, malo mi sporije ide, ali biću", našalio se Kolašinac.

Tokom seminara učesnicima su predstavljene najvažnije promene Svetskog antidoping kodeksa, izmene vezano za kažnjavanje sportista i osoblja koje prati sportiste, medjunarodni standardi za testiranje i istraživanje, kao i medjunarodni standardi za izuzeće radi terapijske upotrebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: