Može i zastava bez grba

Događaj sa ceremonije dodele pehara na Evropskom košarkaškom prvenstvu za žene u Budimpešti možda i nije toliki skandal koliko se u početku činilo.

Izvor: ÐN

Ponedeljak, 29.06.2015.

10:25

Default images
YTSS

Posle istorijskog uspeha i titule na Evropskom prvenstvu za košarkašice, prilikom intoniranja pobedničke himne podignuta je zastava Srbije na kojoj se nije nalazio grb.

Mnogi srpski mediji, među kojima i naša kuća, okarakterisali su takav potez organizatora kao sramotu, baš kao i predsednik KSS Dragan Đilas koji je odmah oštro reagovao.

Međutim, osim toga što srpska zastava nije imala grb, prvo što se na snimku primeti jeste da ni na zastavi Španije, koja je osvojila bronzu, nema drugog obeležja.

Razlog leži u tome što je na ceremoniji dodele pehara upotrebljena Narodna zastava, a ne Državna koja poseduje i grb.

Prema Zakonu o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, u delu Zakona koji govori o izgledu i upotrebi zastave, navodi se da Republika Srbija ima Narodnu i Državnu zastavu.

U članu 17. spomenutog zakona Zastava Republike Srbije postoji i koristi se kao Državna zastava i kao Narodna zastava, sa razmerama 3:2 (dužina prema visini).

Član 19. istog zakona koji opisuje Narodnu zastavu glasi: Narodna zastava jeste horizontalna trobojka sa polјima istih visina, odozgo na dole: crvena, plava i bela – dakle bez grba.

U članu 29. Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije navode se i ostali slučajevi upotrebe Narodne zastave.

Narodna zastava može se isticati:
1) prilikom proslava, svečanosti i drugih kulturnih, sportskih i sličnih manifestacija;
2) u drugim slučajevima, ako njena upotreba nije u suprotnosti sa ovim zakonom.


To znači da organizatori nisu napravili nikakav skandal, iako smo navikli da se na sličnim dešavanjima ističe zastava sa grbom, odnosno Državna.

Predstavnici KSS su reagovali na isticanje zastave bez grba, a i mediji (među kojima i B92) su okarakterisali to kao „sramotu“ ili „skandal“.

Sportska redakcija B92 izvinjava se i čitaocima i organizatorima takmičenja na takvoj oceni i dovođenju javnosti u zabludu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: