Ponedeljak, 29.06.2015.

10:25

Može i zastava bez grba

Događaj sa ceremonije dodele pehara na Evropskom košarkaškom prvenstvu za žene u Budimpešti možda i nije toliki skandal koliko se u početku činilo.

Izvor: ÐN

Može i zastava bez grba IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

132 Komentari

Sortiraj po:

БЛ

pre 8 godina

Oвo је уједнo зaстaвa Републике Српске.
(БЛ, 29. jun 2015 11:31

Haha, a sta ce vama zastava, gde se vi to takmicite? Na nekom prvenstvu entiteta?:) I grad Vranje ima svoju zastavu, ali kakve vajde od toga..
(komsija, 29. jun 2015 12:21)

Штa ће нaм зaстaвa?
Зaтo штo је Републикa Српскa устaвнo-прaвни систем сa четири oд три елементa држaвнoсти и сa oкo 90% држaвних функцијa.

Гдје се тo тaкмичимo?
Лoгичнo, у репрезентaцијaмa мaтичне држaве. Бaбић, Гaћинoвић, Стевaнoвић, млaди фудбaлери, Сaшa Чaђo кoшaркaшицa и мнoгoбрoјни други примјери.

Bojan

pre 8 godina

Ok, nema grba, ali zašto je okrenuta naopako? Ili je francuska zastava okrenuta naopako?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Markoni, 29. jun 2015 16:11)

Nije okrenuta naopako. Tako izgleda uspravna verzija zastave.

https://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Serbia#Respect_for_the_flag

ManUtd

pre 8 godina

Može i tako, koliko god nama bilo čudno u prvi mah. Lepo je videti da neko u srbiji zna i da se izvini, samim tim postaje i veći.

JessePinkmanPFC

pre 8 godina

Prvo himna sa Borkovicem pa sad i ovo i da je slucajno mnogo je brate ...
(Sta uradi to Nolane Smithe ??!, 29. jun 2015 10:34)

Himnu "Hej Sloveni" smo ucili u skolama i pevali i nema razloga da smeta bilo kome, lep tekst, meldoija i budi neka lepa secanja (Atina 1995). Sto se ovoga tice, jedini pobednik je predsednik KSS, sa svojim primitivnim ponasanjem i zadobijanjem simpatija glasackog tela.

P.S. Hvala Nolanu Smitu za najtezu i najlepsu sezonu u istoriji KK Partizan.

alex

pre 8 godina

skroz je ok i bez grba jasno je koga predstavlja. i zaista treba zabraniti te komplikovane zastave sa grbovima zamislite kako je deci kada treba da crtaju svetske zastave. taj grb je odlika manjih drzava porodicnih vladavina.

Miloš

pre 8 godina

@mašinac

Ako završiš čitanje zakona do kraja, naći ćeš identičnu formulaciju za narodnu zastavu i sportska takmičenja u članu 29. Prema tome, zaista je dopušteno istaći bilo koju od ove dve zastave, mi smo sami tako odlučili na dvodnevnom referendumu i ne ide mi u glavu zašto sada kukamo i prozivamo Mađare, koji su samo primenili naše propise. I u pogledu komentara kako "naš ustav ne važi u inostranstvu i državna zastava je jedina prava", grešite, našim zakonima se utvrđuje kako naša zastava izgleda i domaćini su to u slovo poštovali. Državna zastava, takođe, nije "jedina prava" - obe imaju jednaki tretman.

Uzgred, nije mi jasna ni Đilasova histerija. Moguće da čovek nije imao pojma o propisima kao i većina komentatora, ljudski je grešiti, ali na Starom dvoru u Beogradu - zgradi u kojoj je sedeo godinama kao gradonačelnik - stoji samo narodna zastava bez grba i zastava grada Beograda i to tako od 2006. godine, i tako i treba po propisima! Znači li to da nije pogledao zgradu u kojoj je radio godinama i što se tada nije nervirao?

Mito

pre 8 godina

Svaka čast za tekst. Većina u ovoj zemlji se ne ponaša sa zastavom kako treba, čak je i skrnave. Kao što ste u tekstu napisali Srbija ima dve zastave (državnu i narodnu) koje su u potpunosti ravnpravne kada se poštuje zakon. U državi postoji i treća zastava, zastava SPC koja na trobojci ima zlatni krst i četiri oscila, ali crkva je po ustavu izvan države ( mi nismo crkvena država kao Grčka), pa je ta zastava protokolarna kod crkvenih svečanosti. Sve ostale zastave koje su trikolore (crveno-plavo-belo) a na sebi imaju druge oznake su ruglo, a ne zastave. Zakon o zastavama (upotreba), tačno propisiju veličine (ima ih više, a za pametne neka pogledaju zakon), kako se upotrebljavaju, kada se dižu i spuštaju (mesto i vreme, a pošto ima mnogo varijanti, prvo novinari, a onda i ostali neka se informišu čitanjem zakona). Zastave naše države izvan teritorije Srbije, mogu se koristiti na međunarodnim skupovima (nisu definisane oblasti), ali se npr mogu upotrebiti na takmićenjima od sportskih do umetničkih (kulturnih), ali niko nema pravo zloupotrebe zastave. Nisu bez razloga slovenci kažnjavali hrvatske građane, koji su na proputovanju kroz Sloveniju u Astriju na EP u fudbalu, mahali hrvatskim zastavama (zloupotrba zastave da bi se povredili Slovenci koji ne učestvuju na tom EP). Zastava je uz Ustav i grb najsvetija oznaka jedne države. Moli vas neko ko je ceo radni vek proveo u poštovanju i zaštiti zastave, države i Ustava.

ene!!!

pre 8 godina

dok god ublazavamo tudje propuste,kao sto vi sada radite ,ovu zemlju ponizavace i gazice svi,
(nebojsa, 29. jun 2015 11:20)

I sta sad? Da objavimo rat Madjarskoj zbog "propusta" koji u sustini i nije. Od svega ovoga meni je najvaznije da su nase devojke na vrhu Evrope. Sve ostalo je nebitno.

gradjanin normalan

pre 8 godina

Ovo je de fakto mnogo bolje od one zastave sa krunom. Mi smo republika i kruna ne prilici ni na grbu ni na zastavi.
Samo nastavaite ovako.

Miško

pre 8 godina

Mnogo je veći skandal što su košarkašice nogama gazile zastavu na podijumu, htio to neko da prizna ili ne. Svaka im čast za medalju.

Кривокапић

pre 8 godina

Мало треба Србима да се ложе. Лепо се видело да ни шпанска застава није имала грб. Смета нам организација, а прошетајте мало Србијом и видите организацију. У 21. веку имамо дивље депоније, реке су нам пуне беле технике, чим падне киша подавимо се, у главном граду људи нису прикључени на канализацију, паркирамо по парковима, тоалети у метрополи личе на запуштени чучавац итд. Опаметимо се народе и уместо да кукамо на друге средимо себе. Биће нам пуно боље.

Marko NS

pre 8 godina

(djolefrankfurt, 29. jun 2015 10:36)
Nismo kraljevina ali su kruna i grb simboli drzavnosti Srbije uostalom i Madjarska ima krunu pa nije kraljevina iz istog razloga

dare

pre 8 godina

kakvd veze ima nas ustav i zakoni sa igrama u madjarskoj?osnovno pravilo vazenja ustava jeste da se njegovo pravno dejstvo teritorijalno ograniceno na RS.Dakle, ovo pitanje se resava na nivou nasis propisa,nego akata organizacija pod ciju nadležnost spada organizovanje ovakvih manifestacija.ne lozite se generalno.

komsija

pre 8 godina

Oвo је уједнo зaстaвa Републике Српске.
(БЛ, 29. jun 2015 11:31

Haha, a sta ce vama zastava, gde se vi to takmicite? Na nekom prvenstvu entiteta?:) I grad Vranje ima svoju zastavu, ali kakve vajde od toga..

Владо

pre 8 godina

Једино што је скандалозно овде је Ђиласово хистерисање и млатарање рукама, у маниру тренера крај аут линије!Одакле му право да се тако понаша?! Он један безначајан пропуст организатора користи за личну промоцију.

Milko

pre 8 godina

Do juče jedva da je neko znao da imamo košarkašice a juče digli frku oko zastave opet iz neznanja.
Sve, baš sve nam je tako.
Prvo kažemo hop pa onda skačemo.

AntiBot

pre 8 godina

Pa ovde je bitno sta je po pravilima Evropskog i svetskog saveza kao organizatora, odnosno drzave organizatora. Koga briga sta pise u nasem ili Zakonima ostalih drzava. U svakom slucaju ne treba pridavati paznju tim stvarima, skandal bi bio da su istakli grb Vojvodine na drzavnu zastavu, a ovo nema veze sa provokacijom.

Миле

pre 8 godina

Коначно смо сазрели да не дижемо галаму за сваку ситницу,људи радите и правите децу ако хоћете државу да имамо алтернативе нема и будимо људи према свима.

Rating

pre 8 godina

Sportska redakcija B92 izvinjava se i čitaocima i organizatorima takmičenja na takvoj oceni i dovođenju javnosti u zabludu.

Bitno je da smo se ludo zabavljali jedan dan.

свето тројство

pre 8 godina

Ma neeee... Madjari nas ne vole! Zavera! Boli ih sto su kosarkasice prve u Evropi. Ljubomorni su na nas a sa svakih Oigara se vrate sa 15 medalja!
(Jumko, 29. jun 2015 10:35)

Мислим да ово није завера Мађара. Није завера ни чињеница да немаш ни мозга, ни морала, ни васпитања.

Milutin

pre 8 godina

Da, da: Mađari i FIBA su detaljno prostudirali naš Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije i na osnovu toga doneli odluku da okače zastavu bez grba.

neko iz rs

pre 8 godina

Pa dobro, koliko sportista porijeklom iz Republike Srpske je nastupalo i nastupa za Srbiju red je jednom da se ispostuje i nasa zastava :D ;)

Granota

pre 8 godina

Pošto živim u Španiji, samo da primetim da oni nisu ni obratili pažnju na detalj oko grba. Razlika između opterećenosti nacionalnim između dve zemlje je očigledna. A vama svaka čast na smirivanju strasti.

Груја Смедеревац

pre 8 godina

Нису Мађари то урадили зато што познају наш Устав, него зато што нису имали другу заставу. А нису је имали јер је нису набавили, што јесте пропуст. Која год да је пригода, користи се државна застава, ако је има, јер је она прави симбол државе. Мада мирам да признам да је занимљиво да многи нису знали да је и тробојка без грба наша званична застава. Поред ове две званичне заставе, постоје још две, које користе Председник државе и Председник Скупштине.

Zastavnik

pre 8 godina

Poptuno je nebitno koja je zastava, odmah se dalo primetiti da je i Spanska bez grba. Stvar je samo u tome kako nasi se senzacionalisticki mediji utrkuju u sto bombasticnijim naslovima i teorijama zavere.

Svaka cas B92 tj. sportskoj redakciji na izvinjenju, sumnjam da ce jos negde biti. To je i jedan od razloga sto citam samo B92, a prestao sam ostale senzacionalisticke medije. Mada kada sam procitao prvi clanak o skandalu sa zastavom na B92 nije mi zvucalo u njihovom stilu, i bio sam razocaran.

Миле

pre 8 godina

Коначно смо сазрели да не дижемо галаму за сваку ситницу,људи радите и правите децу ако хоћете државу да имамо алтернативе нема и будимо људи према свима.

...

pre 8 godina

Fino je videti neki domaći medij da prizna svoju grešku. S druge strane, mogli bi da se suzdržite ubuduće od moralnog vrednovanja vesti poput naslova "sramota", " skandal" itd. Ostavite javnosti da proceni da li je vest sramotna ili pohvale vredna :). Ne pretvarajte se u click-bait novinare :)

Merkur

pre 8 godina

Lepo je što imate snage da priznate grešku... u današnje vreme to nije česta pojava. Sve pohvale!

Zanimljivo je da zemlje koje imaju dve verzije zastave kao Mađarska, Austrija, Nemačka... praktično nikad na sportskim takmičenjima ne ističu zastavu sa grbom. Zastave sa grbom su samo istaknute na državnim institucijama. Možda zaista postupaju po određenim pravilima u takvim slučajevima, pa zašto ne bismo i mi!? Primetio sam da mađarski navijači u vaterpolu često nose verziju državne zastave - navijači da, ali to je već slobodna interpretacija, zvanična ekipa ne. Bilo bi dobro da to stručnjaci za veksilologiju rastumače. Naravno, postoje i zemlje koje imaju samo jednu verziju zastave - npr. Hrvatska.

mick

pre 8 godina

kakvi smo iskomoleksirani kada su sve novine i svi portali pisali da nas mrze zato sto smo Srbi. niko da mucne malo glavom. izgleda Madjari ne vole ni Spance...

smarac

pre 8 godina

Greska je u svakom slucaju, ako ni zbog cega onda je pogresno postavljena.
Ili nasa ili francuska.

Inace, nikada mi nije bila jasna poenta tog grba s obzirom da nijedna druga drzava nema raspored boja kao nasa. Razumem slovake i slovence jer moraju zastave da se razlikuju, ali nesto ne vidim da recimo ruska zastava ima na sebi grb. Pa i nemacka ili holandska.
Govorim o zastavama koje se koriste za sportske priredbe.

Željko

pre 8 godina

Postoji nešto, na ovakvim takmičenjima što se zove tehnički sastanak.

Ja nemogu da verujem, da u petak, znaš koje četiri zemlje imaš u 1/2F, ti ne prikupiš zastave i šta ti sve treba.

Uzgred, bio sam na takmičenjima mnogo manjeg ranga, gde se to odrađivalo tako što mi pre puta pošaljemo MP3 sa himnom, a oni nam kažu kojih dimenzija zastavu da ponesemo i to dva ili tri komada. A onda, na prvom sastanku, proverimo himne, zastave, sve. I nema problema.

Šta su ovi mađari radili, ja ne znam. Od tri pogodili su jednu zastavu.

FIBA. Oni će da prave Evroligu. Nemojmo ljudi.

Kosovska Mitrovica

pre 8 godina

Prema ovome koliko ja razumem pre postavljanja zastava Madjari su prvo procitali ustave Srbije, Spanije i Francuske pa je tek onda odrzana ceremonija dodele medalja . Ja sam mislio da se samo postavi postolje.

finoallafine

pre 8 godina

Sto se uopste toliko lozite na taj grb, kad on svakako nema smisla...Cemu sluzi ta kruna, sta ona predstavlja?
n puta smo u drustvu i sa porodicom pricali o tom grbu, svi se slazu da je totalna glupost...
To vam je, kako bi se zargonski reklo, "budzenje"

Nikad kao Bane...

pre 8 godina

Eto, ni spanska nema grb. Izgleda da su narucili narodne zastave, verovatno je lakse i brze (a i jeftinije) da se naprave nego one sa grbom. Mozda nije bas galantno, ali nije ni uvredljivo. Veca je sramota da nasi funkcioneri ne poznaju nas zakon. Zastave su sastavni deo sportskih dogadjaja, ako si na nekoj sportskoj funkciji, to je jedna od stvari o kojima moras da se informises.

ispravka ispravke

pre 8 godina

Ovo jeste bio veliki previd organizatora! Kada okacite spansku zastavu bez grba, to je za sve jos uvek spanska zastava - ali kada srpsku, slovenacku ili slovacku zastavu okacite bez grba, uglavnom ce svi u njoj prepoznavati RUSKU zastavu! Isto tako kada greskom puste "Hej Sloveni", to odavno vise nikoga u svetu ne asocira na nas, nego na himnu Poljske, pa je i to ogroman previd uvek kada se dogodi.

masinac

pre 8 godina

Али ипак по закону о употреби грба и заставе, под бр.2 (међународни сусрети) лепо пише.
Државна застава може се истицати:

1) на прославама и другим свечаним манифестацијама којима се званично обележавају догађаји значајни за Републику Србију;
2) приликом међународних сусрета, такмичења и других скупова (политичких, научних, културно-уметничких, спортских и др.) на којима Република Србија учествује или је репрезентована, у складу са правилима и праксом одржавања таквих скупова;

Kralj Ibi

pre 8 godina

Nije na Madjarskoj da odlucuje koju ce zastavu da koristi. Zna se sta je drzavna zastava a sta je narodna. A vi ste brze bolje potrcali da se izvinjavate.

Евроскептик

pre 8 godina

Мађари су сигурно добро проучили српски закон о државним симболима и дошли до закључка да може и овако :-)

Zarko

pre 8 godina

Ispade da Mađari bolje poznaju srpski Ustav od Srba...
(Csikós, 29. jun 2015 10:34)
U Srbiji 0.001% ljudi zna ustav. Mogu da ti garantujem to.

hani bani

pre 8 godina

Mislim da mnoga srca nece izdrzati eventualno Novakovo osvojanje Vimbldona. Moze to da prodje i bez zastave i himne, dovoljno ce biti da on odigra jedno kolce.

Moša

pre 8 godina

Poštovana redakcijo, naš zakon ne važi na teritoriji Mađarske. Na međudržavnom takmičenju treba da je istaknuta državna zastava svake zemlje.

PFC

pre 8 godina

Niste vi nikog doveli u zabludu zastava drzave Srbije ime grb i zastava je trebala da bude sa grbom i tacka.....vjerujte vi meni da su Madjari to uradili namjerno,ma kad ste vidjeli da Spanci isticu zastavu sa grbom???....nikad a Srbi uvijek !

Dare

pre 8 godina

Ah, a sada je red na mene da citam komentare neznalica sirom interneta koji ne znaju zakone svoje zemlje... Priznajem, nisam ni ja znao za ovaj zakon, ali nisam odmah pohrlio da napadnem madjarske organizatore ili ceo madjarski narod na osnovu jednog incidenta za koji se ispostavilo da i nije incident.

munz

pre 8 godina

I ko će da se izvini Mađarima za one silne komentare od sinoć? Nas nekolicina koji smo naveli da i nije greška (sami Mađari imaju varijantu sa i bez grba) nismo baš dočekani sa "preporukama". Koliko je sve bitno i nebitno vam govori primer Crne Gore. Tamo se vodi "bitka" oko vraćanja crnogorske trobojke u protokol, ako ne kao državna, ono bar kao narodna zastava - čime bi bili namireni interesi većine svih u CG.

mmm

pre 8 godina

Meni smeta sto su okacili Rusku zastavu, a ne Srpsku. Ili su pogresil isa Francuskom zastavom.
Kada okrenete Francusku zastavu na desno dobijete bas kako treba. Zasto nasa mora na levo?

pomarko

pre 8 godina

Kao redovni čitalac prihvatam izvinjenje. S druge strane, primetio bih da velike države i narodi nemaju problem oko zastave sa grbom. Države koje češće, inače ili uglavnom ističu zastavu bez grba su Rusija, Nemačka, Španija, Madjarska, Austrija, Rumunija, Bugarska, Poljska... Zastava bez grba deluje elegantnije, jednostavnije, nenapadno, samouvereno uz poruku "mi znamo ko smo i šta smo, briga nas za druge". Države koje su nastale krajem 20. veka, npr: Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Moldavija, ili male drzave poput San Marina i Andore, jesu države koje valja primetiti. One mašu i iz petnih žila se upinju da pokažu da postoje, naravno uz grbove na svojim zastavama koje bodu oči. Uvek sam bio za to da srpska zastava bez grba bude isticanija, tako da sam zahvalan Mađarima u ovom slučaju.

DB

pre 8 godina

Drugari,

Postoji nesto sto se zove protokol na takmičenjima i svi su oni ustrojeni krovnim dokumentom koji nalazu OI. Vrlo je verovatno da nisu imali pripremljenu zastavu sa grbom (pravilno pozicioniran kada zastava stoji vertikalno), te su stavili bez grba. Nisu prekršili nikakav zakon, ali je neozbiljno sa njihove strane da ne mogu da pripreme zastave. To je samo jedan aspekt orgranizovanja važnog takmičenja.

wiener

pre 8 godina

ovo je sasvim normalno mada verovatno nije svima poznato, jer se danas ne vodi mnogo racuna o tome. u svakoj zemlji normalno postoje drzavna i narodna verzija zastave. drzavna verzija zastave cesto ima na sebi grb ili nesto slicno. ovde u austriji je narodna verzija zastave crveno-belo-crvena, a drzavna to isto sa crnim orlom u sredini. tradicionalno bi samo drzavne institucije smele da je koriste, dok bi sportisti smeli da korsite samo verziju bez orla. takodje postoji i zasebna varijanta za glavu drzave (predsednika ili monarha).

u mnogim zemljama jos uvek postoje zakoni koji eksplicitno zabranjuju ilie koriscenje drzavne zastave umesto narodne.

ko se interesuje za drzavne simbole moze da potrazi na googleu "flags of the world". tamo ima dosta detalja o svemu tome.

M

pre 8 godina

Naravno po starom obicaju odmah je krenulo sa pjuvanjem organizatora, drzave, sa teorijama zavere, CIA, KGB, Vatikan, bez elementarnog poznavanja zakona.....nazalost ovo me nije iznenadilo znajuci u kakvoj drzavi zivim. :(

Пеђица

pre 8 godina

Права народна застава има жути крст са четири С. Може и ова српско- руска варијанта, само нек се пева Боже правде.

деда Солунац

pre 8 godina

Закон се односи на територију реп.Србије,односно на спортска такмичења на истој.Свако друго тумачење је глупо и не приличи озбиљном новинарству.На међународним такмичењима се користе државне заставе и интонирају државне химне држава учесница.Шта год да је у питању,грешка или намера,наши су с правом протествовали.

W12DVS

pre 8 godina

Verovatno su izkopali Rusku iz vremena hladnog rata. Nego kad smo vec kod nase zastave, zna li neko zasto je grb malo na levoj strani a ne u sredini ?

Jumko

pre 8 godina

Ma neeee... Madjari nas ne vole! Zavera! Boli ih sto su kosarkasice prve u Evropi. Ljubomorni su na nas a sa svakih Oigara se vrate sa 15 medalja!

Sta uradi to Nolane Smithe ??!

pre 8 godina

Cista provokacija sa njihove strane, a to da je po zakonu im samo sluzi kao alibi da se mogu oprati ... Nista se slucajno ne desava ...

Nemanja

pre 8 godina

Zbog toga mediji ne stavljaju u naslov komentare poput "sramota". Mediji takodje proveravaju cinjenice pre objave. Prestaje da postoji razlika izmedju mog Facebook zida i veb sajtova.

cape

pre 8 godina

Ma ovo nije tacno. Mi smo srbi, nas svako mrzi, svi nam zele zlo, mi imamo plavu krv, mi smo nebeski narod. Ovo je teorija zavere koju kuju mocnici iz najjacih evrpskih zemalja jer im smetamo, jer smo mnogo politicki jaki i u svakom drugom smislu.

Knjiga ucesnika

pre 8 godina

Ako je tako, valjda je uredu. Nesto razmisljam, znate kada god se odrzava veliki miting, delegacija iz raznih zemalja. Organizator izdaje posebne knjige tipa brosure povodom dogadjaja namenjene svim ucesnicama. U tim knjigama postoji spisak drzave i naravno zastave sa imenima himne za sve drzavu. Ukoliko postoji greska, uvek moze se ispraviti cak kada je dogadjaj u toku. Pa nisam siguran u sportovima dali organizatori prave takve knjige.

dankesn

pre 8 godina

Sportski i fer od redakcije što se izvinila. Znam da je "tamo negde" to normalna pojava u novinarstvu, ali ovde ovde još uvek treba pohvaliti primer dobre prakse, jer je više izuzetak nego pravilo.

pomarko

pre 8 godina

Kao redovni čitalac prihvatam izvinjenje. S druge strane, primetio bih da velike države i narodi nemaju problem oko zastave sa grbom. Države koje češće, inače ili uglavnom ističu zastavu bez grba su Rusija, Nemačka, Španija, Madjarska, Austrija, Rumunija, Bugarska, Poljska... Zastava bez grba deluje elegantnije, jednostavnije, nenapadno, samouvereno uz poruku "mi znamo ko smo i šta smo, briga nas za druge". Države koje su nastale krajem 20. veka, npr: Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Moldavija, ili male drzave poput San Marina i Andore, jesu države koje valja primetiti. One mašu i iz petnih žila se upinju da pokažu da postoje, naravno uz grbove na svojim zastavama koje bodu oči. Uvek sam bio za to da srpska zastava bez grba bude isticanija, tako da sam zahvalan Mađarima u ovom slučaju.

Jumko

pre 8 godina

Ma neeee... Madjari nas ne vole! Zavera! Boli ih sto su kosarkasice prve u Evropi. Ljubomorni su na nas a sa svakih Oigara se vrate sa 15 medalja!

Dare

pre 8 godina

Ah, a sada je red na mene da citam komentare neznalica sirom interneta koji ne znaju zakone svoje zemlje... Priznajem, nisam ni ja znao za ovaj zakon, ali nisam odmah pohrlio da napadnem madjarske organizatore ili ceo madjarski narod na osnovu jednog incidenta za koji se ispostavilo da i nije incident.

...

pre 8 godina

Fino je videti neki domaći medij da prizna svoju grešku. S druge strane, mogli bi da se suzdržite ubuduće od moralnog vrednovanja vesti poput naslova "sramota", " skandal" itd. Ostavite javnosti da proceni da li je vest sramotna ili pohvale vredna :). Ne pretvarajte se u click-bait novinare :)

Granota

pre 8 godina

Pošto živim u Španiji, samo da primetim da oni nisu ni obratili pažnju na detalj oko grba. Razlika između opterećenosti nacionalnim između dve zemlje je očigledna. A vama svaka čast na smirivanju strasti.

Кривокапић

pre 8 godina

Мало треба Србима да се ложе. Лепо се видело да ни шпанска застава није имала грб. Смета нам организација, а прошетајте мало Србијом и видите организацију. У 21. веку имамо дивље депоније, реке су нам пуне беле технике, чим падне киша подавимо се, у главном граду људи нису прикључени на канализацију, паркирамо по парковима, тоалети у метрополи личе на запуштени чучавац итд. Опаметимо се народе и уместо да кукамо на друге средимо себе. Биће нам пуно боље.

Пеђица

pre 8 godina

Права народна застава има жути крст са четири С. Може и ова српско- руска варијанта, само нек се пева Боже правде.

Sta uradi to Nolane Smithe ??!

pre 8 godina

Cista provokacija sa njihove strane, a to da je po zakonu im samo sluzi kao alibi da se mogu oprati ... Nista se slucajno ne desava ...

neko iz rs

pre 8 godina

Pa dobro, koliko sportista porijeklom iz Republike Srpske je nastupalo i nastupa za Srbiju red je jednom da se ispostuje i nasa zastava :D ;)

Zastavnik

pre 8 godina

Poptuno je nebitno koja je zastava, odmah se dalo primetiti da je i Spanska bez grba. Stvar je samo u tome kako nasi se senzacionalisticki mediji utrkuju u sto bombasticnijim naslovima i teorijama zavere.

Svaka cas B92 tj. sportskoj redakciji na izvinjenju, sumnjam da ce jos negde biti. To je i jedan od razloga sto citam samo B92, a prestao sam ostale senzacionalisticke medije. Mada kada sam procitao prvi clanak o skandalu sa zastavom na B92 nije mi zvucalo u njihovom stilu, i bio sam razocaran.

Miloš

pre 8 godina

@mašinac

Ako završiš čitanje zakona do kraja, naći ćeš identičnu formulaciju za narodnu zastavu i sportska takmičenja u članu 29. Prema tome, zaista je dopušteno istaći bilo koju od ove dve zastave, mi smo sami tako odlučili na dvodnevnom referendumu i ne ide mi u glavu zašto sada kukamo i prozivamo Mađare, koji su samo primenili naše propise. I u pogledu komentara kako "naš ustav ne važi u inostranstvu i državna zastava je jedina prava", grešite, našim zakonima se utvrđuje kako naša zastava izgleda i domaćini su to u slovo poštovali. Državna zastava, takođe, nije "jedina prava" - obe imaju jednaki tretman.

Uzgred, nije mi jasna ni Đilasova histerija. Moguće da čovek nije imao pojma o propisima kao i većina komentatora, ljudski je grešiti, ali na Starom dvoru u Beogradu - zgradi u kojoj je sedeo godinama kao gradonačelnik - stoji samo narodna zastava bez grba i zastava grada Beograda i to tako od 2006. godine, i tako i treba po propisima! Znači li to da nije pogledao zgradu u kojoj je radio godinama i što se tada nije nervirao?

Zarko

pre 8 godina

Ispade da Mađari bolje poznaju srpski Ustav od Srba...
(Csikós, 29. jun 2015 10:34)
U Srbiji 0.001% ljudi zna ustav. Mogu da ti garantujem to.

munz

pre 8 godina

I ko će da se izvini Mađarima za one silne komentare od sinoć? Nas nekolicina koji smo naveli da i nije greška (sami Mađari imaju varijantu sa i bez grba) nismo baš dočekani sa "preporukama". Koliko je sve bitno i nebitno vam govori primer Crne Gore. Tamo se vodi "bitka" oko vraćanja crnogorske trobojke u protokol, ako ne kao državna, ono bar kao narodna zastava - čime bi bili namireni interesi većine svih u CG.

ene!!!

pre 8 godina

dok god ublazavamo tudje propuste,kao sto vi sada radite ,ovu zemlju ponizavace i gazice svi,
(nebojsa, 29. jun 2015 11:20)

I sta sad? Da objavimo rat Madjarskoj zbog "propusta" koji u sustini i nije. Od svega ovoga meni je najvaznije da su nase devojke na vrhu Evrope. Sve ostalo je nebitno.

ManUtd

pre 8 godina

Može i tako, koliko god nama bilo čudno u prvi mah. Lepo je videti da neko u srbiji zna i da se izvini, samim tim postaje i veći.

cape

pre 8 godina

Ma ovo nije tacno. Mi smo srbi, nas svako mrzi, svi nam zele zlo, mi imamo plavu krv, mi smo nebeski narod. Ovo je teorija zavere koju kuju mocnici iz najjacih evrpskih zemalja jer im smetamo, jer smo mnogo politicki jaki i u svakom drugom smislu.

mick

pre 8 godina

kakvi smo iskomoleksirani kada su sve novine i svi portali pisali da nas mrze zato sto smo Srbi. niko da mucne malo glavom. izgleda Madjari ne vole ni Spance...

Груја Смедеревац

pre 8 godina

Нису Мађари то урадили зато што познају наш Устав, него зато што нису имали другу заставу. А нису је имали јер је нису набавили, што јесте пропуст. Која год да је пригода, користи се државна застава, ако је има, јер је она прави симбол државе. Мада мирам да признам да је занимљиво да многи нису знали да је и тробојка без грба наша званична застава. Поред ове две званичне заставе, постоје још две, које користе Председник државе и Председник Скупштине.

pomarko

pre 8 godina

Kao redovni čitalac prihvatam izvinjenje. S druge strane, primetio bih da velike države i narodi nemaju problem oko zastave sa grbom. Države koje češće, inače ili uglavnom ističu zastavu bez grba su Rusija, Nemačka, Španija, Madjarska, Austrija, Rumunija, Bugarska, Poljska... Zastava bez grba deluje elegantnije, jednostavnije, nenapadno, samouvereno uz poruku "mi znamo ko smo i šta smo, briga nas za druge". Države koje su nastale krajem 20. veka, npr: Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Moldavija, ili male drzave poput San Marina i Andore, jesu države koje valja primetiti. One mašu i iz petnih žila se upinju da pokažu da postoje, naravno uz grbove na svojim zastavama koje bodu oči. Uvek sam bio za to da srpska zastava bez grba bude isticanija, tako da sam zahvalan Mađarima u ovom slučaju.

M

pre 8 godina

Naravno po starom obicaju odmah je krenulo sa pjuvanjem organizatora, drzave, sa teorijama zavere, CIA, KGB, Vatikan, bez elementarnog poznavanja zakona.....nazalost ovo me nije iznenadilo znajuci u kakvoj drzavi zivim. :(

pomarko

pre 8 godina

Kao redovni čitalac prihvatam izvinjenje. S druge strane, primetio bih da velike države i narodi nemaju problem oko zastave sa grbom. Države koje češće, inače ili uglavnom ističu zastavu bez grba su Rusija, Nemačka, Španija, Madjarska, Austrija, Rumunija, Bugarska, Poljska... Zastava bez grba deluje elegantnije, jednostavnije, nenapadno, samouvereno uz poruku "mi znamo ko smo i šta smo, briga nas za druge". Države koje su nastale krajem 20. veka, npr: Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Moldavija, ili male drzave poput San Marina i Andore, jesu države koje valja primetiti. One mašu i iz petnih žila se upinju da pokažu da postoje, naravno uz grbove na svojim zastavama koje bodu oči. Uvek sam bio za to da srpska zastava bez grba bude isticanija, tako da sam zahvalan Mađarima u ovom slučaju.

Mito

pre 8 godina

Svaka čast za tekst. Većina u ovoj zemlji se ne ponaša sa zastavom kako treba, čak je i skrnave. Kao što ste u tekstu napisali Srbija ima dve zastave (državnu i narodnu) koje su u potpunosti ravnpravne kada se poštuje zakon. U državi postoji i treća zastava, zastava SPC koja na trobojci ima zlatni krst i četiri oscila, ali crkva je po ustavu izvan države ( mi nismo crkvena država kao Grčka), pa je ta zastava protokolarna kod crkvenih svečanosti. Sve ostale zastave koje su trikolore (crveno-plavo-belo) a na sebi imaju druge oznake su ruglo, a ne zastave. Zakon o zastavama (upotreba), tačno propisiju veličine (ima ih više, a za pametne neka pogledaju zakon), kako se upotrebljavaju, kada se dižu i spuštaju (mesto i vreme, a pošto ima mnogo varijanti, prvo novinari, a onda i ostali neka se informišu čitanjem zakona). Zastave naše države izvan teritorije Srbije, mogu se koristiti na međunarodnim skupovima (nisu definisane oblasti), ali se npr mogu upotrebiti na takmićenjima od sportskih do umetničkih (kulturnih), ali niko nema pravo zloupotrebe zastave. Nisu bez razloga slovenci kažnjavali hrvatske građane, koji su na proputovanju kroz Sloveniju u Astriju na EP u fudbalu, mahali hrvatskim zastavama (zloupotrba zastave da bi se povredili Slovenci koji ne učestvuju na tom EP). Zastava je uz Ustav i grb najsvetija oznaka jedne države. Moli vas neko ko je ceo radni vek proveo u poštovanju i zaštiti zastave, države i Ustava.

Евроскептик

pre 8 godina

Мађари су сигурно добро проучили српски закон о државним симболима и дошли до закључка да може и овако :-)

dankesn

pre 8 godina

Sportski i fer od redakcije što se izvinila. Znam da je "tamo negde" to normalna pojava u novinarstvu, ali ovde ovde još uvek treba pohvaliti primer dobre prakse, jer je više izuzetak nego pravilo.

Nemanja

pre 8 godina

Zbog toga mediji ne stavljaju u naslov komentare poput "sramota". Mediji takodje proveravaju cinjenice pre objave. Prestaje da postoji razlika izmedju mog Facebook zida i veb sajtova.

gradjanin normalan

pre 8 godina

Ovo je de fakto mnogo bolje od one zastave sa krunom. Mi smo republika i kruna ne prilici ni na grbu ni na zastavi.
Samo nastavaite ovako.

Moša

pre 8 godina

Poštovana redakcijo, naš zakon ne važi na teritoriji Mađarske. Na međudržavnom takmičenju treba da je istaknuta državna zastava svake zemlje.

Željko

pre 8 godina

Postoji nešto, na ovakvim takmičenjima što se zove tehnički sastanak.

Ja nemogu da verujem, da u petak, znaš koje četiri zemlje imaš u 1/2F, ti ne prikupiš zastave i šta ti sve treba.

Uzgred, bio sam na takmičenjima mnogo manjeg ranga, gde se to odrađivalo tako što mi pre puta pošaljemo MP3 sa himnom, a oni nam kažu kojih dimenzija zastavu da ponesemo i to dva ili tri komada. A onda, na prvom sastanku, proverimo himne, zastave, sve. I nema problema.

Šta su ovi mađari radili, ja ne znam. Od tri pogodili su jednu zastavu.

FIBA. Oni će da prave Evroligu. Nemojmo ljudi.

Nikad kao Bane...

pre 8 godina

Eto, ni spanska nema grb. Izgleda da su narucili narodne zastave, verovatno je lakse i brze (a i jeftinije) da se naprave nego one sa grbom. Mozda nije bas galantno, ali nije ni uvredljivo. Veca je sramota da nasi funkcioneri ne poznaju nas zakon. Zastave su sastavni deo sportskih dogadjaja, ako si na nekoj sportskoj funkciji, to je jedna od stvari o kojima moras da se informises.

smarac

pre 8 godina

Greska je u svakom slucaju, ako ni zbog cega onda je pogresno postavljena.
Ili nasa ili francuska.

Inace, nikada mi nije bila jasna poenta tog grba s obzirom da nijedna druga drzava nema raspored boja kao nasa. Razumem slovake i slovence jer moraju zastave da se razlikuju, ali nesto ne vidim da recimo ruska zastava ima na sebi grb. Pa i nemacka ili holandska.
Govorim o zastavama koje se koriste za sportske priredbe.

wiener

pre 8 godina

ovo je sasvim normalno mada verovatno nije svima poznato, jer se danas ne vodi mnogo racuna o tome. u svakoj zemlji normalno postoje drzavna i narodna verzija zastave. drzavna verzija zastave cesto ima na sebi grb ili nesto slicno. ovde u austriji je narodna verzija zastave crveno-belo-crvena, a drzavna to isto sa crnim orlom u sredini. tradicionalno bi samo drzavne institucije smele da je koriste, dok bi sportisti smeli da korsite samo verziju bez orla. takodje postoji i zasebna varijanta za glavu drzave (predsednika ili monarha).

u mnogim zemljama jos uvek postoje zakoni koji eksplicitno zabranjuju ilie koriscenje drzavne zastave umesto narodne.

ko se interesuje za drzavne simbole moze da potrazi na googleu "flags of the world". tamo ima dosta detalja o svemu tome.

Миле

pre 8 godina

Коначно смо сазрели да не дижемо галаму за сваку ситницу,људи радите и правите децу ако хоћете државу да имамо алтернативе нема и будимо људи према свима.

Kosovska Mitrovica

pre 8 godina

Prema ovome koliko ja razumem pre postavljanja zastava Madjari su prvo procitali ustave Srbije, Spanije i Francuske pa je tek onda odrzana ceremonija dodele medalja . Ja sam mislio da se samo postavi postolje.

Владо

pre 8 godina

Једино што је скандалозно овде је Ђиласово хистерисање и млатарање рукама, у маниру тренера крај аут линије!Одакле му право да се тако понаша?! Он један безначајан пропуст организатора користи за личну промоцију.

Rating

pre 8 godina

Sportska redakcija B92 izvinjava se i čitaocima i organizatorima takmičenja na takvoj oceni i dovođenju javnosti u zabludu.

Bitno je da smo se ludo zabavljali jedan dan.

alex

pre 8 godina

skroz je ok i bez grba jasno je koga predstavlja. i zaista treba zabraniti te komplikovane zastave sa grbovima zamislite kako je deci kada treba da crtaju svetske zastave. taj grb je odlika manjih drzava porodicnih vladavina.

Миле

pre 8 godina

Коначно смо сазрели да не дижемо галаму за сваку ситницу,људи радите и правите децу ако хоћете државу да имамо алтернативе нема и будимо људи према свима.

Merkur

pre 8 godina

Lepo je što imate snage da priznate grešku... u današnje vreme to nije česta pojava. Sve pohvale!

Zanimljivo je da zemlje koje imaju dve verzije zastave kao Mađarska, Austrija, Nemačka... praktično nikad na sportskim takmičenjima ne ističu zastavu sa grbom. Zastave sa grbom su samo istaknute na državnim institucijama. Možda zaista postupaju po određenim pravilima u takvim slučajevima, pa zašto ne bismo i mi!? Primetio sam da mađarski navijači u vaterpolu često nose verziju državne zastave - navijači da, ali to je već slobodna interpretacija, zvanična ekipa ne. Bilo bi dobro da to stručnjaci za veksilologiju rastumače. Naravno, postoje i zemlje koje imaju samo jednu verziju zastave - npr. Hrvatska.

JessePinkmanPFC

pre 8 godina

Prvo himna sa Borkovicem pa sad i ovo i da je slucajno mnogo je brate ...
(Sta uradi to Nolane Smithe ??!, 29. jun 2015 10:34)

Himnu "Hej Sloveni" smo ucili u skolama i pevali i nema razloga da smeta bilo kome, lep tekst, meldoija i budi neka lepa secanja (Atina 1995). Sto se ovoga tice, jedini pobednik je predsednik KSS, sa svojim primitivnim ponasanjem i zadobijanjem simpatija glasackog tela.

P.S. Hvala Nolanu Smitu za najtezu i najlepsu sezonu u istoriji KK Partizan.

masinac

pre 8 godina

Али ипак по закону о употреби грба и заставе, под бр.2 (међународни сусрети) лепо пише.
Државна застава може се истицати:

1) на прославама и другим свечаним манифестацијама којима се званично обележавају догађаји значајни за Републику Србију;
2) приликом међународних сусрета, такмичења и других скупова (политичких, научних, културно-уметничких, спортских и др.) на којима Република Србија учествује или је репрезентована, у складу са правилима и праксом одржавања таквих скупова;

hani bani

pre 8 godina

Mislim da mnoga srca nece izdrzati eventualno Novakovo osvojanje Vimbldona. Moze to da prodje i bez zastave i himne, dovoljno ce biti da on odigra jedno kolce.

свето тројство

pre 8 godina

Ma neeee... Madjari nas ne vole! Zavera! Boli ih sto su kosarkasice prve u Evropi. Ljubomorni su na nas a sa svakih Oigara se vrate sa 15 medalja!
(Jumko, 29. jun 2015 10:35)

Мислим да ово није завера Мађара. Није завера ни чињеница да немаш ни мозга, ни морала, ни васпитања.

Milko

pre 8 godina

Do juče jedva da je neko znao da imamo košarkašice a juče digli frku oko zastave opet iz neznanja.
Sve, baš sve nam je tako.
Prvo kažemo hop pa onda skačemo.

finoallafine

pre 8 godina

Sto se uopste toliko lozite na taj grb, kad on svakako nema smisla...Cemu sluzi ta kruna, sta ona predstavlja?
n puta smo u drustvu i sa porodicom pricali o tom grbu, svi se slazu da je totalna glupost...
To vam je, kako bi se zargonski reklo, "budzenje"

Marko NS

pre 8 godina

(djolefrankfurt, 29. jun 2015 10:36)
Nismo kraljevina ali su kruna i grb simboli drzavnosti Srbije uostalom i Madjarska ima krunu pa nije kraljevina iz istog razloga

DB

pre 8 godina

Drugari,

Postoji nesto sto se zove protokol na takmičenjima i svi su oni ustrojeni krovnim dokumentom koji nalazu OI. Vrlo je verovatno da nisu imali pripremljenu zastavu sa grbom (pravilno pozicioniran kada zastava stoji vertikalno), te su stavili bez grba. Nisu prekršili nikakav zakon, ali je neozbiljno sa njihove strane da ne mogu da pripreme zastave. To je samo jedan aspekt orgranizovanja važnog takmičenja.

деда Солунац

pre 8 godina

Закон се односи на територију реп.Србије,односно на спортска такмичења на истој.Свако друго тумачење је глупо и не приличи озбиљном новинарству.На међународним такмичењима се користе државне заставе и интонирају државне химне држава учесница.Шта год да је у питању,грешка или намера,наши су с правом протествовали.

komsija

pre 8 godina

Oвo је уједнo зaстaвa Републике Српске.
(БЛ, 29. jun 2015 11:31

Haha, a sta ce vama zastava, gde se vi to takmicite? Na nekom prvenstvu entiteta?:) I grad Vranje ima svoju zastavu, ali kakve vajde od toga..

AntiBot

pre 8 godina

Pa ovde je bitno sta je po pravilima Evropskog i svetskog saveza kao organizatora, odnosno drzave organizatora. Koga briga sta pise u nasem ili Zakonima ostalih drzava. U svakom slucaju ne treba pridavati paznju tim stvarima, skandal bi bio da su istakli grb Vojvodine na drzavnu zastavu, a ovo nema veze sa provokacijom.

mmm

pre 8 godina

Meni smeta sto su okacili Rusku zastavu, a ne Srpsku. Ili su pogresil isa Francuskom zastavom.
Kada okrenete Francusku zastavu na desno dobijete bas kako treba. Zasto nasa mora na levo?

Milutin

pre 8 godina

Da, da: Mađari i FIBA su detaljno prostudirali naš Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije i na osnovu toga doneli odluku da okače zastavu bez grba.

Kralj Ibi

pre 8 godina

Nije na Madjarskoj da odlucuje koju ce zastavu da koristi. Zna se sta je drzavna zastava a sta je narodna. A vi ste brze bolje potrcali da se izvinjavate.

dare

pre 8 godina

kakvd veze ima nas ustav i zakoni sa igrama u madjarskoj?osnovno pravilo vazenja ustava jeste da se njegovo pravno dejstvo teritorijalno ograniceno na RS.Dakle, ovo pitanje se resava na nivou nasis propisa,nego akata organizacija pod ciju nadležnost spada organizovanje ovakvih manifestacija.ne lozite se generalno.

ispravka ispravke

pre 8 godina

Ovo jeste bio veliki previd organizatora! Kada okacite spansku zastavu bez grba, to je za sve jos uvek spanska zastava - ali kada srpsku, slovenacku ili slovacku zastavu okacite bez grba, uglavnom ce svi u njoj prepoznavati RUSKU zastavu! Isto tako kada greskom puste "Hej Sloveni", to odavno vise nikoga u svetu ne asocira na nas, nego na himnu Poljske, pa je i to ogroman previd uvek kada se dogodi.

Miško

pre 8 godina

Mnogo je veći skandal što su košarkašice nogama gazile zastavu na podijumu, htio to neko da prizna ili ne. Svaka im čast za medalju.

БЛ

pre 8 godina

Oвo је уједнo зaстaвa Републике Српске.
(БЛ, 29. jun 2015 11:31

Haha, a sta ce vama zastava, gde se vi to takmicite? Na nekom prvenstvu entiteta?:) I grad Vranje ima svoju zastavu, ali kakve vajde od toga..
(komsija, 29. jun 2015 12:21)

Штa ће нaм зaстaвa?
Зaтo штo је Републикa Српскa устaвнo-прaвни систем сa четири oд три елементa држaвнoсти и сa oкo 90% држaвних функцијa.

Гдје се тo тaкмичимo?
Лoгичнo, у репрезентaцијaмa мaтичне држaве. Бaбић, Гaћинoвић, Стевaнoвић, млaди фудбaлери, Сaшa Чaђo кoшaркaшицa и мнoгoбрoјни други примјери.

Bojan

pre 8 godina

Ok, nema grba, ali zašto je okrenuta naopako? Ili je francuska zastava okrenuta naopako?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Markoni, 29. jun 2015 16:11)

Nije okrenuta naopako. Tako izgleda uspravna verzija zastave.

https://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Serbia#Respect_for_the_flag

PFC

pre 8 godina

Niste vi nikog doveli u zabludu zastava drzave Srbije ime grb i zastava je trebala da bude sa grbom i tacka.....vjerujte vi meni da su Madjari to uradili namjerno,ma kad ste vidjeli da Spanci isticu zastavu sa grbom???....nikad a Srbi uvijek !

W12DVS

pre 8 godina

Verovatno su izkopali Rusku iz vremena hladnog rata. Nego kad smo vec kod nase zastave, zna li neko zasto je grb malo na levoj strani a ne u sredini ?

Knjiga ucesnika

pre 8 godina

Ako je tako, valjda je uredu. Nesto razmisljam, znate kada god se odrzava veliki miting, delegacija iz raznih zemalja. Organizator izdaje posebne knjige tipa brosure povodom dogadjaja namenjene svim ucesnicama. U tim knjigama postoji spisak drzave i naravno zastave sa imenima himne za sve drzavu. Ukoliko postoji greska, uvek moze se ispraviti cak kada je dogadjaj u toku. Pa nisam siguran u sportovima dali organizatori prave takve knjige.

Sta uradi to Nolane Smithe ??!

pre 8 godina

Cista provokacija sa njihove strane, a to da je po zakonu im samo sluzi kao alibi da se mogu oprati ... Nista se slucajno ne desava ...

Пеђица

pre 8 godina

Права народна застава има жути крст са четири С. Може и ова српско- руска варијанта, само нек се пева Боже правде.

Jumko

pre 8 godina

Ma neeee... Madjari nas ne vole! Zavera! Boli ih sto su kosarkasice prve u Evropi. Ljubomorni su na nas a sa svakih Oigara se vrate sa 15 medalja!

Moša

pre 8 godina

Poštovana redakcijo, naš zakon ne važi na teritoriji Mađarske. Na međudržavnom takmičenju treba da je istaknuta državna zastava svake zemlje.

komsija

pre 8 godina

Oвo је уједнo зaстaвa Републике Српске.
(БЛ, 29. jun 2015 11:31

Haha, a sta ce vama zastava, gde se vi to takmicite? Na nekom prvenstvu entiteta?:) I grad Vranje ima svoju zastavu, ali kakve vajde od toga..

JessePinkmanPFC

pre 8 godina

Prvo himna sa Borkovicem pa sad i ovo i da je slucajno mnogo je brate ...
(Sta uradi to Nolane Smithe ??!, 29. jun 2015 10:34)

Himnu "Hej Sloveni" smo ucili u skolama i pevali i nema razloga da smeta bilo kome, lep tekst, meldoija i budi neka lepa secanja (Atina 1995). Sto se ovoga tice, jedini pobednik je predsednik KSS, sa svojim primitivnim ponasanjem i zadobijanjem simpatija glasackog tela.

P.S. Hvala Nolanu Smitu za najtezu i najlepsu sezonu u istoriji KK Partizan.

mmm

pre 8 godina

Meni smeta sto su okacili Rusku zastavu, a ne Srpsku. Ili su pogresil isa Francuskom zastavom.
Kada okrenete Francusku zastavu na desno dobijete bas kako treba. Zasto nasa mora na levo?

PFC

pre 8 godina

Niste vi nikog doveli u zabludu zastava drzave Srbije ime grb i zastava je trebala da bude sa grbom i tacka.....vjerujte vi meni da su Madjari to uradili namjerno,ma kad ste vidjeli da Spanci isticu zastavu sa grbom???....nikad a Srbi uvijek !

Miško

pre 8 godina

Mnogo je veći skandal što su košarkašice nogama gazile zastavu na podijumu, htio to neko da prizna ili ne. Svaka im čast za medalju.

свето тројство

pre 8 godina

Ma neeee... Madjari nas ne vole! Zavera! Boli ih sto su kosarkasice prve u Evropi. Ljubomorni su na nas a sa svakih Oigara se vrate sa 15 medalja!
(Jumko, 29. jun 2015 10:35)

Мислим да ово није завера Мађара. Није завера ни чињеница да немаш ни мозга, ни морала, ни васпитања.

Kralj Ibi

pre 8 godina

Nije na Madjarskoj da odlucuje koju ce zastavu da koristi. Zna se sta je drzavna zastava a sta je narodna. A vi ste brze bolje potrcali da se izvinjavate.

gradjanin normalan

pre 8 godina

Ovo je de fakto mnogo bolje od one zastave sa krunom. Mi smo republika i kruna ne prilici ni na grbu ni na zastavi.
Samo nastavaite ovako.

Груја Смедеревац

pre 8 godina

Нису Мађари то урадили зато што познају наш Устав, него зато што нису имали другу заставу. А нису је имали јер је нису набавили, што јесте пропуст. Која год да је пригода, користи се државна застава, ако је има, јер је она прави симбол државе. Мада мирам да признам да је занимљиво да многи нису знали да је и тробојка без грба наша званична застава. Поред ове две званичне заставе, постоје још две, које користе Председник државе и Председник Скупштине.

Dare

pre 8 godina

Ah, a sada je red na mene da citam komentare neznalica sirom interneta koji ne znaju zakone svoje zemlje... Priznajem, nisam ni ja znao za ovaj zakon, ali nisam odmah pohrlio da napadnem madjarske organizatore ili ceo madjarski narod na osnovu jednog incidenta za koji se ispostavilo da i nije incident.

DB

pre 8 godina

Drugari,

Postoji nesto sto se zove protokol na takmičenjima i svi su oni ustrojeni krovnim dokumentom koji nalazu OI. Vrlo je verovatno da nisu imali pripremljenu zastavu sa grbom (pravilno pozicioniran kada zastava stoji vertikalno), te su stavili bez grba. Nisu prekršili nikakav zakon, ali je neozbiljno sa njihove strane da ne mogu da pripreme zastave. To je samo jedan aspekt orgranizovanja važnog takmičenja.

деда Солунац

pre 8 godina

Закон се односи на територију реп.Србије,односно на спортска такмичења на истој.Свако друго тумачење је глупо и не приличи озбиљном новинарству.На међународним такмичењима се користе државне заставе и интонирају државне химне држава учесница.Шта год да је у питању,грешка или намера,наши су с правом протествовали.

Владо

pre 8 godina

Једино што је скандалозно овде је Ђиласово хистерисање и млатарање рукама, у маниру тренера крај аут линије!Одакле му право да се тако понаша?! Он један безначајан пропуст организатора користи за личну промоцију.

Кривокапић

pre 8 godina

Мало треба Србима да се ложе. Лепо се видело да ни шпанска застава није имала грб. Смета нам организација, а прошетајте мало Србијом и видите организацију. У 21. веку имамо дивље депоније, реке су нам пуне беле технике, чим падне киша подавимо се, у главном граду људи нису прикључени на канализацију, паркирамо по парковима, тоалети у метрополи личе на запуштени чучавац итд. Опаметимо се народе и уместо да кукамо на друге средимо себе. Биће нам пуно боље.

neko iz rs

pre 8 godina

Pa dobro, koliko sportista porijeklom iz Republike Srpske je nastupalo i nastupa za Srbiju red je jednom da se ispostuje i nasa zastava :D ;)

hani bani

pre 8 godina

Mislim da mnoga srca nece izdrzati eventualno Novakovo osvojanje Vimbldona. Moze to da prodje i bez zastave i himne, dovoljno ce biti da on odigra jedno kolce.

munz

pre 8 godina

I ko će da se izvini Mađarima za one silne komentare od sinoć? Nas nekolicina koji smo naveli da i nije greška (sami Mađari imaju varijantu sa i bez grba) nismo baš dočekani sa "preporukama". Koliko je sve bitno i nebitno vam govori primer Crne Gore. Tamo se vodi "bitka" oko vraćanja crnogorske trobojke u protokol, ako ne kao državna, ono bar kao narodna zastava - čime bi bili namireni interesi većine svih u CG.

Milutin

pre 8 godina

Da, da: Mađari i FIBA su detaljno prostudirali naš Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije i na osnovu toga doneli odluku da okače zastavu bez grba.

ispravka ispravke

pre 8 godina

Ovo jeste bio veliki previd organizatora! Kada okacite spansku zastavu bez grba, to je za sve jos uvek spanska zastava - ali kada srpsku, slovenacku ili slovacku zastavu okacite bez grba, uglavnom ce svi u njoj prepoznavati RUSKU zastavu! Isto tako kada greskom puste "Hej Sloveni", to odavno vise nikoga u svetu ne asocira na nas, nego na himnu Poljske, pa je i to ogroman previd uvek kada se dogodi.

Granota

pre 8 godina

Pošto živim u Španiji, samo da primetim da oni nisu ni obratili pažnju na detalj oko grba. Razlika između opterećenosti nacionalnim između dve zemlje je očigledna. A vama svaka čast na smirivanju strasti.

ene!!!

pre 8 godina

dok god ublazavamo tudje propuste,kao sto vi sada radite ,ovu zemlju ponizavace i gazice svi,
(nebojsa, 29. jun 2015 11:20)

I sta sad? Da objavimo rat Madjarskoj zbog "propusta" koji u sustini i nije. Od svega ovoga meni je najvaznije da su nase devojke na vrhu Evrope. Sve ostalo je nebitno.

alex

pre 8 godina

skroz je ok i bez grba jasno je koga predstavlja. i zaista treba zabraniti te komplikovane zastave sa grbovima zamislite kako je deci kada treba da crtaju svetske zastave. taj grb je odlika manjih drzava porodicnih vladavina.

Željko

pre 8 godina

Postoji nešto, na ovakvim takmičenjima što se zove tehnički sastanak.

Ja nemogu da verujem, da u petak, znaš koje četiri zemlje imaš u 1/2F, ti ne prikupiš zastave i šta ti sve treba.

Uzgred, bio sam na takmičenjima mnogo manjeg ranga, gde se to odrađivalo tako što mi pre puta pošaljemo MP3 sa himnom, a oni nam kažu kojih dimenzija zastavu da ponesemo i to dva ili tri komada. A onda, na prvom sastanku, proverimo himne, zastave, sve. I nema problema.

Šta su ovi mađari radili, ja ne znam. Od tri pogodili su jednu zastavu.

FIBA. Oni će da prave Evroligu. Nemojmo ljudi.

M

pre 8 godina

Naravno po starom obicaju odmah je krenulo sa pjuvanjem organizatora, drzave, sa teorijama zavere, CIA, KGB, Vatikan, bez elementarnog poznavanja zakona.....nazalost ovo me nije iznenadilo znajuci u kakvoj drzavi zivim. :(

W12DVS

pre 8 godina

Verovatno su izkopali Rusku iz vremena hladnog rata. Nego kad smo vec kod nase zastave, zna li neko zasto je grb malo na levoj strani a ne u sredini ?

smarac

pre 8 godina

Greska je u svakom slucaju, ako ni zbog cega onda je pogresno postavljena.
Ili nasa ili francuska.

Inace, nikada mi nije bila jasna poenta tog grba s obzirom da nijedna druga drzava nema raspored boja kao nasa. Razumem slovake i slovence jer moraju zastave da se razlikuju, ali nesto ne vidim da recimo ruska zastava ima na sebi grb. Pa i nemacka ili holandska.
Govorim o zastavama koje se koriste za sportske priredbe.

...

pre 8 godina

Fino je videti neki domaći medij da prizna svoju grešku. S druge strane, mogli bi da se suzdržite ubuduće od moralnog vrednovanja vesti poput naslova "sramota", " skandal" itd. Ostavite javnosti da proceni da li je vest sramotna ili pohvale vredna :). Ne pretvarajte se u click-bait novinare :)

pomarko

pre 8 godina

Kao redovni čitalac prihvatam izvinjenje. S druge strane, primetio bih da velike države i narodi nemaju problem oko zastave sa grbom. Države koje češće, inače ili uglavnom ističu zastavu bez grba su Rusija, Nemačka, Španija, Madjarska, Austrija, Rumunija, Bugarska, Poljska... Zastava bez grba deluje elegantnije, jednostavnije, nenapadno, samouvereno uz poruku "mi znamo ko smo i šta smo, briga nas za druge". Države koje su nastale krajem 20. veka, npr: Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Moldavija, ili male drzave poput San Marina i Andore, jesu države koje valja primetiti. One mašu i iz petnih žila se upinju da pokažu da postoje, naravno uz grbove na svojim zastavama koje bodu oči. Uvek sam bio za to da srpska zastava bez grba bude isticanija, tako da sam zahvalan Mađarima u ovom slučaju.

mick

pre 8 godina

kakvi smo iskomoleksirani kada su sve novine i svi portali pisali da nas mrze zato sto smo Srbi. niko da mucne malo glavom. izgleda Madjari ne vole ni Spance...

Миле

pre 8 godina

Коначно смо сазрели да не дижемо галаму за сваку ситницу,људи радите и правите децу ако хоћете државу да имамо алтернативе нема и будимо људи према свима.

Zastavnik

pre 8 godina

Poptuno je nebitno koja je zastava, odmah se dalo primetiti da je i Spanska bez grba. Stvar je samo u tome kako nasi se senzacionalisticki mediji utrkuju u sto bombasticnijim naslovima i teorijama zavere.

Svaka cas B92 tj. sportskoj redakciji na izvinjenju, sumnjam da ce jos negde biti. To je i jedan od razloga sto citam samo B92, a prestao sam ostale senzacionalisticke medije. Mada kada sam procitao prvi clanak o skandalu sa zastavom na B92 nije mi zvucalo u njihovom stilu, i bio sam razocaran.

Milko

pre 8 godina

Do juče jedva da je neko znao da imamo košarkašice a juče digli frku oko zastave opet iz neznanja.
Sve, baš sve nam je tako.
Prvo kažemo hop pa onda skačemo.

Mito

pre 8 godina

Svaka čast za tekst. Većina u ovoj zemlji se ne ponaša sa zastavom kako treba, čak je i skrnave. Kao što ste u tekstu napisali Srbija ima dve zastave (državnu i narodnu) koje su u potpunosti ravnpravne kada se poštuje zakon. U državi postoji i treća zastava, zastava SPC koja na trobojci ima zlatni krst i četiri oscila, ali crkva je po ustavu izvan države ( mi nismo crkvena država kao Grčka), pa je ta zastava protokolarna kod crkvenih svečanosti. Sve ostale zastave koje su trikolore (crveno-plavo-belo) a na sebi imaju druge oznake su ruglo, a ne zastave. Zakon o zastavama (upotreba), tačno propisiju veličine (ima ih više, a za pametne neka pogledaju zakon), kako se upotrebljavaju, kada se dižu i spuštaju (mesto i vreme, a pošto ima mnogo varijanti, prvo novinari, a onda i ostali neka se informišu čitanjem zakona). Zastave naše države izvan teritorije Srbije, mogu se koristiti na međunarodnim skupovima (nisu definisane oblasti), ali se npr mogu upotrebiti na takmićenjima od sportskih do umetničkih (kulturnih), ali niko nema pravo zloupotrebe zastave. Nisu bez razloga slovenci kažnjavali hrvatske građane, koji su na proputovanju kroz Sloveniju u Astriju na EP u fudbalu, mahali hrvatskim zastavama (zloupotrba zastave da bi se povredili Slovenci koji ne učestvuju na tom EP). Zastava je uz Ustav i grb najsvetija oznaka jedne države. Moli vas neko ko je ceo radni vek proveo u poštovanju i zaštiti zastave, države i Ustava.

cape

pre 8 godina

Ma ovo nije tacno. Mi smo srbi, nas svako mrzi, svi nam zele zlo, mi imamo plavu krv, mi smo nebeski narod. Ovo je teorija zavere koju kuju mocnici iz najjacih evrpskih zemalja jer im smetamo, jer smo mnogo politicki jaki i u svakom drugom smislu.

Marko NS

pre 8 godina

(djolefrankfurt, 29. jun 2015 10:36)
Nismo kraljevina ali su kruna i grb simboli drzavnosti Srbije uostalom i Madjarska ima krunu pa nije kraljevina iz istog razloga

AntiBot

pre 8 godina

Pa ovde je bitno sta je po pravilima Evropskog i svetskog saveza kao organizatora, odnosno drzave organizatora. Koga briga sta pise u nasem ili Zakonima ostalih drzava. U svakom slucaju ne treba pridavati paznju tim stvarima, skandal bi bio da su istakli grb Vojvodine na drzavnu zastavu, a ovo nema veze sa provokacijom.

Miloš

pre 8 godina

@mašinac

Ako završiš čitanje zakona do kraja, naći ćeš identičnu formulaciju za narodnu zastavu i sportska takmičenja u članu 29. Prema tome, zaista je dopušteno istaći bilo koju od ove dve zastave, mi smo sami tako odlučili na dvodnevnom referendumu i ne ide mi u glavu zašto sada kukamo i prozivamo Mađare, koji su samo primenili naše propise. I u pogledu komentara kako "naš ustav ne važi u inostranstvu i državna zastava je jedina prava", grešite, našim zakonima se utvrđuje kako naša zastava izgleda i domaćini su to u slovo poštovali. Državna zastava, takođe, nije "jedina prava" - obe imaju jednaki tretman.

Uzgred, nije mi jasna ni Đilasova histerija. Moguće da čovek nije imao pojma o propisima kao i većina komentatora, ljudski je grešiti, ali na Starom dvoru u Beogradu - zgradi u kojoj je sedeo godinama kao gradonačelnik - stoji samo narodna zastava bez grba i zastava grada Beograda i to tako od 2006. godine, i tako i treba po propisima! Znači li to da nije pogledao zgradu u kojoj je radio godinama i što se tada nije nervirao?

Nikad kao Bane...

pre 8 godina

Eto, ni spanska nema grb. Izgleda da su narucili narodne zastave, verovatno je lakse i brze (a i jeftinije) da se naprave nego one sa grbom. Mozda nije bas galantno, ali nije ni uvredljivo. Veca je sramota da nasi funkcioneri ne poznaju nas zakon. Zastave su sastavni deo sportskih dogadjaja, ako si na nekoj sportskoj funkciji, to je jedna od stvari o kojima moras da se informises.

masinac

pre 8 godina

Али ипак по закону о употреби грба и заставе, под бр.2 (међународни сусрети) лепо пише.
Државна застава може се истицати:

1) на прославама и другим свечаним манифестацијама којима се званично обележавају догађаји значајни за Републику Србију;
2) приликом међународних сусрета, такмичења и других скупова (политичких, научних, културно-уметничких, спортских и др.) на којима Република Србија учествује или је репрезентована, у складу са правилима и праксом одржавања таквих скупова;

pomarko

pre 8 godina

Kao redovni čitalac prihvatam izvinjenje. S druge strane, primetio bih da velike države i narodi nemaju problem oko zastave sa grbom. Države koje češće, inače ili uglavnom ističu zastavu bez grba su Rusija, Nemačka, Španija, Madjarska, Austrija, Rumunija, Bugarska, Poljska... Zastava bez grba deluje elegantnije, jednostavnije, nenapadno, samouvereno uz poruku "mi znamo ko smo i šta smo, briga nas za druge". Države koje su nastale krajem 20. veka, npr: Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Moldavija, ili male drzave poput San Marina i Andore, jesu države koje valja primetiti. One mašu i iz petnih žila se upinju da pokažu da postoje, naravno uz grbove na svojim zastavama koje bodu oči. Uvek sam bio za to da srpska zastava bez grba bude isticanija, tako da sam zahvalan Mađarima u ovom slučaju.

Миле

pre 8 godina

Коначно смо сазрели да не дижемо галаму за сваку ситницу,људи радите и правите децу ако хоћете државу да имамо алтернативе нема и будимо људи према свима.

Rating

pre 8 godina

Sportska redakcija B92 izvinjava se i čitaocima i organizatorima takmičenja na takvoj oceni i dovođenju javnosti u zabludu.

Bitno je da smo se ludo zabavljali jedan dan.

Merkur

pre 8 godina

Lepo je što imate snage da priznate grešku... u današnje vreme to nije česta pojava. Sve pohvale!

Zanimljivo je da zemlje koje imaju dve verzije zastave kao Mađarska, Austrija, Nemačka... praktično nikad na sportskim takmičenjima ne ističu zastavu sa grbom. Zastave sa grbom su samo istaknute na državnim institucijama. Možda zaista postupaju po određenim pravilima u takvim slučajevima, pa zašto ne bismo i mi!? Primetio sam da mađarski navijači u vaterpolu često nose verziju državne zastave - navijači da, ali to je već slobodna interpretacija, zvanična ekipa ne. Bilo bi dobro da to stručnjaci za veksilologiju rastumače. Naravno, postoje i zemlje koje imaju samo jednu verziju zastave - npr. Hrvatska.

finoallafine

pre 8 godina

Sto se uopste toliko lozite na taj grb, kad on svakako nema smisla...Cemu sluzi ta kruna, sta ona predstavlja?
n puta smo u drustvu i sa porodicom pricali o tom grbu, svi se slazu da je totalna glupost...
To vam je, kako bi se zargonski reklo, "budzenje"

Zarko

pre 8 godina

Ispade da Mađari bolje poznaju srpski Ustav od Srba...
(Csikós, 29. jun 2015 10:34)
U Srbiji 0.001% ljudi zna ustav. Mogu da ti garantujem to.

dankesn

pre 8 godina

Sportski i fer od redakcije što se izvinila. Znam da je "tamo negde" to normalna pojava u novinarstvu, ali ovde ovde još uvek treba pohvaliti primer dobre prakse, jer je više izuzetak nego pravilo.

Nemanja

pre 8 godina

Zbog toga mediji ne stavljaju u naslov komentare poput "sramota". Mediji takodje proveravaju cinjenice pre objave. Prestaje da postoji razlika izmedju mog Facebook zida i veb sajtova.

wiener

pre 8 godina

ovo je sasvim normalno mada verovatno nije svima poznato, jer se danas ne vodi mnogo racuna o tome. u svakoj zemlji normalno postoje drzavna i narodna verzija zastave. drzavna verzija zastave cesto ima na sebi grb ili nesto slicno. ovde u austriji je narodna verzija zastave crveno-belo-crvena, a drzavna to isto sa crnim orlom u sredini. tradicionalno bi samo drzavne institucije smele da je koriste, dok bi sportisti smeli da korsite samo verziju bez orla. takodje postoji i zasebna varijanta za glavu drzave (predsednika ili monarha).

u mnogim zemljama jos uvek postoje zakoni koji eksplicitno zabranjuju ilie koriscenje drzavne zastave umesto narodne.

ko se interesuje za drzavne simbole moze da potrazi na googleu "flags of the world". tamo ima dosta detalja o svemu tome.

Kosovska Mitrovica

pre 8 godina

Prema ovome koliko ja razumem pre postavljanja zastava Madjari su prvo procitali ustave Srbije, Spanije i Francuske pa je tek onda odrzana ceremonija dodele medalja . Ja sam mislio da se samo postavi postolje.

dare

pre 8 godina

kakvd veze ima nas ustav i zakoni sa igrama u madjarskoj?osnovno pravilo vazenja ustava jeste da se njegovo pravno dejstvo teritorijalno ograniceno na RS.Dakle, ovo pitanje se resava na nivou nasis propisa,nego akata organizacija pod ciju nadležnost spada organizovanje ovakvih manifestacija.ne lozite se generalno.

ManUtd

pre 8 godina

Može i tako, koliko god nama bilo čudno u prvi mah. Lepo je videti da neko u srbiji zna i da se izvini, samim tim postaje i veći.

Евроскептик

pre 8 godina

Мађари су сигурно добро проучили српски закон о државним симболима и дошли до закључка да може и овако :-)

БЛ

pre 8 godina

Oвo је уједнo зaстaвa Републике Српске.
(БЛ, 29. jun 2015 11:31

Haha, a sta ce vama zastava, gde se vi to takmicite? Na nekom prvenstvu entiteta?:) I grad Vranje ima svoju zastavu, ali kakve vajde od toga..
(komsija, 29. jun 2015 12:21)

Штa ће нaм зaстaвa?
Зaтo штo је Републикa Српскa устaвнo-прaвни систем сa четири oд три елементa држaвнoсти и сa oкo 90% држaвних функцијa.

Гдје се тo тaкмичимo?
Лoгичнo, у репрезентaцијaмa мaтичне држaве. Бaбић, Гaћинoвић, Стевaнoвић, млaди фудбaлери, Сaшa Чaђo кoшaркaшицa и мнoгoбрoјни други примјери.

Knjiga ucesnika

pre 8 godina

Ako je tako, valjda je uredu. Nesto razmisljam, znate kada god se odrzava veliki miting, delegacija iz raznih zemalja. Organizator izdaje posebne knjige tipa brosure povodom dogadjaja namenjene svim ucesnicama. U tim knjigama postoji spisak drzave i naravno zastave sa imenima himne za sve drzavu. Ukoliko postoji greska, uvek moze se ispraviti cak kada je dogadjaj u toku. Pa nisam siguran u sportovima dali organizatori prave takve knjige.

Bojan

pre 8 godina

Ok, nema grba, ali zašto je okrenuta naopako? Ili je francuska zastava okrenuta naopako?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Markoni, 29. jun 2015 16:11)

Nije okrenuta naopako. Tako izgleda uspravna verzija zastave.

https://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Serbia#Respect_for_the_flag