Ludo NBA leto i tvit koji bi mogao da ih košta milijarde dolara

Ofsezona u NBA, odnosno period između kraja i početka takmičarske godine, mnogima je najzanimljiviji period s obzirom da se tada dešavaju sve one stvari koje su usko u vezi sa košarkom, a opet nemaju dodira sa terenom (ne igraju se zvanične utakmice).

Izvor: PT

Utorak, 15.10.2019.

09:00

Ludo NBA leto i tvit koji bi mogao da ih košta milijarde dolara
Photo by Zhong Zhi/Getty Images

NBA draft, "free agency", ili srpski rečeno transfer rok, trejdovi, brojne spekulacije, a potom i početak trening kampa donose brojna uzbuđenja košarkaškim fanaticima.

U prethodnih nekoliko godina ofsezona nam je donosila velike promene, a ništa drugačije nije bilo ni leta 2019. godine. Imali smo nikad iščekivaniji Draft zbog Zajona Vilijamsona, potom i "free agency" zbog odluka Kevina Durenta, Kavaja Lenarda...

NBA sezona kreće 22. oktobra u SAD, odnosno u noći između 22. i 23. u Evropi. Do tada smo vam spremili brojne tekstove, a u prvom ćemo pokušati da sažmemo u kratkim crtama sve što se dešavalo u periodu od juna do oktobra.

Prethodna takmičarska godine završila se titulom Toronto Reptorsa. Kanada je slavila prvu NBA titulu u istoriji, ali za čelne ljude najjače lige na svetu nije bilo predaha.

Reptorsi su trofej Leri O'Brajan podigli 14. juna, a samo sedam dana kasnije usledio Draft.

Zajon No.1, Smailagić i Marinković izabrani

Pre nego što se uopšte došlo do Drafta morala je da se održi čuvena lutrija. Kuglice odlučuju koja će ekipa imati pravo da bira s prvog mesta, a najveće šanse davale su se Niksima, Kavalirsima i Sansima, pošto su oni imali najgori skor na kraju ligaškog dela.

Ipak, ne zove se džabe lutrija. Sva tri tima su doživela debakl od strane kuglica koje su u noći 15. maja bile naklonjene Nju Orleans Pelikansima. Ekipa iz Luizijane imala je mnogo sreće i odmah se znalo – Zajon Vilijamson će naredne godine igrati kod njih.

Na NBA draftu, koji je održan 24. juna, očekivano Vilijamson je izabran kao prvi pik, a redom su išli Dža Moren (Memfis), Ar Džej Beret (Njujork), Diandre Hanter (Hoks), Darius Garland (Kavs)...

Većih iznenađenja nije bilo, osim Kamerona Džonsona kojem se predviđala druga runda. Sansi su sve iznenadili i 23-godišnjeg igrača birali su sa jedanaestog mesta. Srbija je prethodnih godina imala predstavnike, pa je tako bilo i ove. Golden Stejt Voriorsi birali su Alena Smailagića na 39. mestu, dok su Sakramento Kingsi s poslednjeg pokupili Vanju Marinkovića.

Marinković je bio veliko iznenađenje jer se nije spominjao kao igrač koji bi mogao da bude izabran. Međutim, Divac i Kingsi su odlučili da ga draftuju i time mu ukažu poverenje.

Od Smailagića se očekuje da upiše minute u novoj sezoni, ali Marinković to neće sigurno, s obzirom da je potpisao ugovor s Valensijom. Nekadašnji bek Partizana pokušaće da pođe stopama Bogdanovića, koji je posle tri sezone u Evropi otišao put NBA.

Dosta se očekuje od prva tri pika iz ove klase. Vilijamson, Morent i Beret mogli bi da budu superzvezde u najjačoj ligi na svetu, a da li će to i postati videćemo u sezonama ispred nas.

Draft je prošao očekivano i na red je sledio što mi novinari volimo da kažemo "fri ejdžensi".

Durent, Dejvis, Lenard, Tompson, Voker, Vučević...

Kada bismo krenuli redom da nabrajamo ko je sve promenio ekipu trebalo bi nam mnogo redova, odnosno posebna tema. Svakog leta igrači menjaju timove, što usled njihove volje, što usled volje glavnih ljudi franšiza.

Glavna saga od početka 2019. godine bila je u vezi sa Entonijem Dejvisom. Krilni centar Pelikansa zatražio je trejd i želeo je da pređe u Lejkerse kako bi igrao sa Lebronom Džejmsom. Prvi pokušaj u januara i februaru nije uspeo, ali zato u junu jeste.

Toronto je dan ili dva bio glavna tema u američkim medijima, a ubrzo je pao u drugi plan zbog zvučnog trejda između Lejkersa i Voriorsa. Franšiza iz "grada anđela" poslala je put Luizijane brojne pikove i košarkaše (Bol, Ingram, Hart), a zauzvrat je dobila Dejvisa.

Konačno je saga bilo gotova, Lejkersi su dobili drugog superstara i tokom prelaznog roka pokušali su da dovedu trećeg. To im nije pošlo za rukom. Želeli su Irvinga, Vokera, Tompsona i brojne druge plejmejkere/bekove. Nisu uspeli pa su morali da se zadovolje sa Rondom, Grinom, Bredlijem... Pored Dejvisa još dva velika imena bila su u igri. Ne putem trejda, već na otvorenom tržištu od prvog jula - Kevin Durent i Kavaj Lenard. Za obojicu nije moglo da se pretpostavi gde će i to je situaciju činilo još zanimljivijom.

KD nam je ubrzo dao odgovor jer je putem Instagram profila svoje kompanije saopštio da će potpisati ugovor s Bruklin Netsima, dok je Lenard danima odugovlačio.

Kavaj je želeo da ostane u Torontu, ali je uslov bio da mu dovedu jednog superstara. Bilo je pregovora oko dolaska Rasela Vestbruka, ali je GM Toronta Masai Uđiri odbio da dâ Paskala Sijakama i brojne pikove.

Reptorsi su otpali, iako to nismo znali, i čekao se potez Klipersa. Ekipa iz Los Anđelesa mnogo je rizikovala, ali je dobila šampionski tim. Lenard je zvanično rekao "DA" kada su Klipersi dogovorili trejd sa Oklahomom u kojem je Pol Džordž završio u Kaliforniji.

Stiv Balmer i ostali predstavnici Klipersa dali su bogatstvo Tanderu u vidu pikova i košarkaša, ali to im je donelo dva najbolja defanzivca na svetu na spoljnim pozicijama. Videćemo da li će se rizik isplatiti. Vratićemo se na kratko na Bruklin Netse, koji su pored Durenta dogovorili dolazak i Kajrija Irvinga. Jedan od najboljih plejmejkera na svetu napustio je Boston i potpisao četvorogodišnji ugovor. Mnogi su mislili da će se Irving i Durent udružiti, ali su se šanse davale i Njujork Niksima.

Ipak, Niksi nisu želeli da rizikuju s Durentom, koji će verovatno propustiti celu godinu zbog povrede ahilove tetive, i zbog toga su dovodili pametno, što nije bio slučaj prethodnih godina. Niksi su brojne košarkaše potpisali na 1+1 ugovore, što im daje prostor da narednog leta kalkulišu jer su druge godine "timska opcija".

Od velikih ugovora i pojačanja izdvajaju se Kemba Voker (Boston), Dianđelo Rasel (Golden Stejt), Nikola Vučević (Orlando), Džimi Batler (Majami), Kris Midlton (Milvoki), Tobajas Heris (Filadelfija).

Nikako se ne sme zaboraviti na još jedan u trejd u kojem je veliku ulogu igrala Oklahoma. Posle Pola Džordža, Tander je odlučio da se reši i Rasela Vestbruka. Eksplozivni plejmejker trejdovan je u Hjuston Roketse, što znači da ćemo ponovo gledati saradnju Hardena i Vestbruka.

Aktivni na tržištu bili su i Sakramento Kingsi, Juta Džez... Opširnije o svim promenama možete čitati u našoj temi iz juna – Denver veruje u jezgro tima, Sakramento gradi pametno.

Trening kampovi i tvit koji će NBA mnogo koštati

Kada je prošao jul usledio je tih period u najjačoj ligi na svetu. Nismo spomenuli Letnju ligu koja se igra u tom periodu, međutim ona nam nije donela mnogo uzbuđenja kako bismo je posebno opisivali.

Kao što rekosmo, avgust je najnezanimljiviji mesec za NBA sladokusce i u tom periodu se bukvalno ne dešava ništa na tlu Sjedinjenih Američkih Država, a što je u vezi sa NBA.

U osmom mesecu godine čitali smo o brojnim otkazima u nacionalnom timu SAD za Svetsko prvenstvo u Kini, a potom smo ispratili i debakl iste reprezentacije u Kini.

Čim se završio Mundobasket, NBA tržište se ubrzo aktiviralo, a razlog su - trening kampovi. Krajem septembra, odnosno početkom oktobra, najjači timovi sveta kreću u pripremni period koji traje dvadesetak dana. Ovo je veoma važan deo godine za košarkaše koji nemaju zagarantovane ugovore i za one koji moraju da se izbore za minute u predstojećoj sezoni. Svi gledaju da budu zdravi u oktobru jer tu umnogome može da se odredi dalji tok godine za košarkaša.

Ukoliko se pripremni period iznese dobro velika je verovatnoća da će i sezona biti dobra. Tu se gradi hemija, uigravaju se akcije i svakome je u interesu da što spremniji uđe u takmičarski deo.

Za sada sve protiče u najboljem redu, srpske navijače brine povreda Alena Smailagića koji će verovatno propustiti start sezone, ali sve u svemu timovi polako ulaze u ritam.

Na terenu je sve dobro, međutim van njega NBA se suočava sa velikim problemom. Daril Mori, generalni menadžer Hjuston Roketsa, stao je na stranu naroda Hongkonga koji se nedeljama unazad nalaze u "ratu" s Kinom. Kina želi da ima veliku kontrolu nad Hongkongom, narod u ovom nezavisnom milionskom gradu se pobunio i nedeljama slušamo, gledamo i čitamo o haosu koji se dešava na ulicama grada. Mori je na Tviteru pružio podršku narodu, što je mnogo naljutilo Kinu.

Poznato je da najjača liga na svetu ima veliko tržište u Kini da zarađuje mnogo od ove zemlje. Kinezi su ludi za NBA, ali se sada NBA suočava sa velikim gubicima. Kina je otkazala već brojne sponzorske ugovore i timovi se pripremaju za smanjenje budžeta, odnosno "seleri kepa", za narednu sezonu.

NBA bi mogao da izgubi oko 20 odsto profita zbog sankcija Kine i trenutno se odvijaju pregovori dve strane da se odnosi izglade.

Ako pitate narod, Mori nije pogrešio, štaviše uradio je pravu stvar, ali sa finijskog gledišta, NBA bi jedan Tvit mogao da košta milijarde dolara.

Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: