Svet 0

29.04.2024.

23:05

Ekvador tužio Meksiko sudu u Hagu: Prekršili međunarodno pravo

Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora saopštilo je unas da je pokrenulo tužbu protiv Meksika pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Izvor: Tanjug

Ekvador tužio Meksiko sudu u Hagu: Prekršili međunarodno pravo
EPA-EFE STR

Podeli:

Tužba je podneta zbog odluke Meksika da dodeli azil bivšem potpredsedniku Ekvadora Horheu Glasu, čime je, kako navode, prekršilo međunarodno pravo. 

Glas, koji je dva puta osuđen za korupciju, a sada se suočava sa novim optužbama, uhapšen je ovog meseca tokom oružanog napada ekvadorske policije na ambasadu Meksika u Kitu, gde je živeo od decembra.

Racija je izazvala međunarodne kritike, prenosi Rojters.

Meksiko je već tužio Ekvador Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) zbog incidenta. Predstavnici Ekvadora na sudu izneli su tužbu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, "zbog kršenja niza međunarodnih obaveza od 17. decembra 2023. godine", kada je Glas došao u meksičku ambasadu.

U tužbi, Ekvador zahteva od suda da utvrdi da je Meksiko prekršio međunarodno pravo mešanjem u lokalna ekvadorska pitanja dajući Glasu politički azil, iako je suočen sa krivičnim prijavama. Navodi se da je Meksiko dozvolio da se ambasada te zemlje koristi za zaštitu Glasa od suočavanja sa krivičnim zakonima Ekvadora u raznim pravnim slučajevima i istragama.

Meksiko je, u sopstvenoj tužbi podnetoj ovog meseca, optužio Ekvador za kršenje međunarodnog prava i sporazuma Ujedinjenih nacija o diplomatskim odnosima tako što je izvršio raciju u njegovoj ambasadi.

MSP, koji je potvrdio da je primio podnesak Ekvadora, saopštio je da će sutra održati saslušanje o hitnim merama u vezi sa tim, a očekuje se da će Ekvador braniti svoje postupke na saslušanju u sredu. Predmeti pred MSP obično traju godinama pre nego što budu saslušani u meritumu.

Dok države čekaju da slučaj dođe pred sudije, one mogu tražiti izricanje hitnih mera, kako bi se sprečilo da se situacija pogorša. Iako su presude i nalozi suda pravno obavezujući, MSP nema sredstava da ih sprovede.

U tužbi Ekvadora se pominju i "uvredljive" izjave meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, dodaje ministarstvo.

Ekvadorski tribunal presudio je da, iako je hapšenje Glasa bilo nezakonito, on mora ostati u zatvoru zbog svojih prethodnih osuda.

Njegov pravni tim je rekao da će uložiti žalbu. Glas se suočava sa optužbama za zloupotrebu sredstava prikupljenih za obnovu provincije Manabi nakon razornog zemljotresa 2016. godine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: