Premijer liga 2009/2010

Leto koje se lagano završava donelo je značajnu promenu na evropskom tržištu – posle nekoliko godina engleski klubovi nisu bili u stanju da se na tržištu nose sa mediteranskim klubovima (posebno Realom), a Premijer ligu je napustio nesumnjivo najbolji igrač u poslednje dve sezone.

Izvor: B92

Petak, 14.08.2009.

11:47

Default images

Na unutrašnjem planu najveću promenu predstavlja moćni nalet Mančester Sitija, koji je od ekipe iz sredine tabele postao kandidat za mesto u Ligi šampiona, uz ambicije da se u narednim sezonama izbori i za titulu. Ovog leta oni su doveli niz igrača nezadovoljnih statusom u ekipi ili ambicijama svojih timova, čime su smirili svlačionice nekoliko ligaških konkurenata.

Nekada snažni severoistok spao je na Sanderlend (koji se, istini za volju, stabilizovao), na južnoj obali teške dane proživljava Portsmut, ali zato cvetaju Birmingem, sa tri ligaša, i Lankašir – ako uračunamo u tu regiju Mančester i Liverpul, krug od samo 40 kilometara uključuje čak 40 posto ligaških klubova.

Među stručnjacima u Engleskoj konsenzus je postignut oko većine ključnih pitanja vezanih za predstojeću sezonu. Zaključke iznosimo u crticama:

1. Za titulu će se boriti tri ekipe (Mančester Junajted, Liverpul i Čelsi)
2. Arsenalovo mesto u „velikoj četvorci“ modernog engleskog fudbala je ugroženo, a Siti je pretnja da ih istisne ili učestvuje u pravljenju nove „velike petorke“ (koliko brzo, zavisiće od toga koliko spretno će Mark Hjuz uklopiti nov pojačanja)
3. Aston Vila, Totenhem i Everton će se boriti za mesta u Ligi Evrope, ali nije realno da ugroze vodeću četvorku.
4. Vest Hem, Fulam i Sanderlend činiće trojku sa sredine tabele
5. Blekburn, Vigan, Bolton i Stouk ne bi trebalo da budu uključeni u borbu za opstanak.
6. Burnli, Vulverhempton i Birmingem boriće se žestoko za očuvanje statusa.
7. Hal je otpisan, a Portsmut ima male izglede, očiju uperenih u novog vlasnika.

Dalje od pobrojanog, sa čime će se i većina čitalaca bez sumnje složiti, stoji niz teorija, uslovnih opcija i ličnih afiniteta (najdalje je stigao Guardian romanom o Mančester Sitiju), koji utiču na izbor novog šampiona, raspleta borbe za četvrto mesto i ekipa koje se sele u niži rang.

Ova osnovna analiza pripremiće vas za devet meseci koji slede u (i dalje) najkvalitetnijoj ligi na svetu. Mnogo više detalja dobijaćete tokom sezone kroz dva bloga, jedan posvećen samoj ligi, i drugi posvećen B92 Fantasy Premijer ligi.

Sve što sledi treba prihvatiti sa izvesnom ogradom, jer se prelazni rok završava dve i po nedelje posle starta sezone, a samo u danu u kojem objavljujemo ovu analizu premijerligaši pregovaraju o dvadesetak transfera.

Krenimo redom...

Arsenal

DOŠLI: Thomas Vermaelen (Ajax, £10m)

OTIŠLI: Kolo Toure (Manchester City, £15m), Emmanuel Adebayor (Manchester City, £25m), Rui Fonte (Sporting Clube de Portugal, besplatno), Amaury Bischoff (raskinut ugovor)

PLUS: Arsen Venger zna svoj posao, tri puta je osvajao ligu i sjajan je u pripremi mladih igrača za vrhunske izazove. Njegove ekipe uvek igraju lep fudbal, koji često donosi rezultate. Fabregas je i dalje tu i ne deluje kao da mu to smeta. Aršavin je prvi put prošao kroz cele pripreme sa ekipom, a ono što je pokazao tokom proleća (vidi: četiri gola na Enfildu) puni nadom Arsenalove navijače. Odlazak Turea i Adebajora značajno će doprineti dobroj atmosferi u svlačionici, a doneće i manje briga oko sastava tokom Kupa afričkih nacija. Eduardo i Rosicki se vraćaju posle dugih povreda, što povećava broj kreativnih opcija u timu.

MINUS: Priča o Arsenalu i novcu već je svima dosadila, ali je ekonomska kriza zaista vezala Vengeru ruke. Raspored ove sezone nije mazio Vengerove dečake. Do kraja septembra imaju četiri gostovanja na teškim terenima (Everton, oba mančesterska kluba i Fulam), a usred zime imaju uzastopne mečeve u 10 dana sa ostatkom „velike četvorke“. Klub nije uspeo da privuče željena pojačanja u vidu još jednog snažnog defanzivca i snažnog igrača sredine terena, pa će se mučiti sa fizički superiornijim ekipama iz donjeg doma (vidi: poraz u Stouku). Barselona i dalje pokušava da odvede svoje dete Seska. Pet godina bez ijednog trofeja donosi veliki pritisak, a jesenas se na spisku odgovornih prvi put našlo i ime Alzašanina.

REALNO: Od početka veka Arsen Venger vodi ekipu koja ima snažnu prvu postavu, ali joj nedostaje dubina. Zato su povrede igrača koji nisu ključni mnogo uticale na igre Arsenala. Ovog puta ni prvih 11 kluba sa Emirejtsa ne stoji dobro u odnosu na ostatak velike trojke, a Siti se žestoko primakao. Sledi sezona sa mnogo lepih akcija i atraktivnih poteza, za nešto više od četvrtog mesta Arsenu trebaju nova pojačanja.

Aston Villa

DOŠLI: Habib Beye (Newcastle, £2m), Fabian Delph (Leeds, £8m), Stewart Downing (Middlesbrough, £12m)

OTIŠLI: Zat Knight (Bolton, £4m), Stuart Taylor (Manchester City, besplatno), Gareth Barry (Manchester City, £12m), Martin Laursen (kraj karijere)

PLUS: Martin O’Nil je od Aston Vile napravio stabilnu ekipu, koja ima jasan stil igre, protiv kojeg rivali u principu nemaju mnogo načina odbrane. Ove sezone ne postoji opasnost da će tim sagoreti u borbi za mesto u LŠ kao prošle, jer ih malo ko tamo očekuje. Novca za pojačanja još ima i izvesno je da će do septembra najmanje još dva ili tri igrača stići na Vila Park. Kako stoje stvari, Irac planira da dovede ceo paket igrača iz Midlzbroa, što znači da će se igrači dobro poznavati.

MINUS: Gazda kluba je još pre prelaznog roka najavio da velikog budžeta za transfere neće biti. U odnosu na prošlu sezonu ekipa je slabija za dva ključna igrača – Barija i prerano penzionisanog Laursena – čime je direktno izložena kroz sredinu. Već je de facto kraj karijere prvog tokom zime označio put u provaliju za Vilu, a do prve runde novog šampionata nisu rešili pitanje partnera Kurtisu Dejvisu u srcu odbrane. Najzvučnije pojačanje ovog leta Stjuart Dauning zbog povrede neće igrati do decembra. I kad se vrati, pitanje je šta će O’Nil smisliti, jer prva zvezda tima Ešli Jang igra na njegovoj poziciji (levo krilo). Emil Heski se nije pokazao kao dobro pojačanje, pitanje je da li će se to promeniti. Liga Evrope će i ovog puta biti više smetnja nego takmičenje iz kojeg će Vila crpsti inspiraciju.

REALNO: Vila je promašila istorijsku priliku da se dočepa Lige šampiona (sedam bodova prednosti u odnosu na Arsenal posle dve trećine sezone), i ove godine ne treba ni da razmišlja o tome. Dovođenje Fabijana Delfa, briljantnog u prethodne dve sezone u Lidsu (u trećoj ligi) nagoveštava da je još uvek u toku projekat razvoja ekipe, a niz mladića u postavi (Jang, Milner, Dejvis, Agbonlaor i Olbrajton, koji je velika nada za novu sezonu) nagoveštava da su najbolje godine tek pred Vilom. Liga Evrope trebalo bi da bude u domašaju.

Birmingham City

DOŠLI: Barry Ferguson (Rangers, £1.25m), Lee Bowyer (West Ham, besplatno), Roger Johnson (Cardiff, £5m), Giovanny Espinoza (Barcelona Sporting Club, £385,000), Joe Hart (Manchester City, pozajmica), Scott Dann (Coventry, £4m), Christian Benitez (Santos Laguna, £9.2m)

OTIŠLI: Stephen Kelly (Fulham, neobjavljena suma), Mehdi Nafti (Aris, besplatno), Robin Shroot (Burton, pozajmica), Radhi Jaidi (raskinut ugovor)

PLUS: Iako nije igrala ni atraktivno, ni bog-zna-kako kvalitetno, ekipa Birmingema se odmah vratila u Premijer ligu, bez plej ofa. Entuzijazam bi trebalo da bude dobar oslonac u borbi za opstanak koja neminovno sledi. Bram je u više navrata prošao kroz sličnu situaciju i trebalo bi da se dobro snalazi. Ekipa je pojačana igračima u svim linijama, a posebno bitno može biti dovođenje Džoa Harta na pozajmicu.

MINUS: Aleks Mekliš nije na spisku omiljenih menadžera čak ni među navijačima „plavih“, a veliki broj praznih mesta na Sent Endruzu prošle sezone deluje upozoravajuće. Prošle sezone Birmingem je mnogo slabijim odbranama u Čempionšipu dao manje golova nego, recimo, Norič, koji je ispao u treću ligu. Jedino pojačanje u napadu je Ekvadorac Kristijan Benites, koji nikad nije igrao u Evropi i vuče lakšu povredu. Pitanje je koliko će srećno biti dovođenje proslavljenih „splavaša“, što bi se kod nas reklo, Bojera i Fergusona, a pod znakom pitanja je i moć uklapanja defanzivac Džonsona i Dana, izvanrednih u Čempionšipu, na sasvim drugi nivo fudbala.

REALNO: Kada u nedelju prežive Old Traford, fudbaleri Birmingem Sitija kreću u ozbiljnu borbu za goli život, u kojoj bi već prvi mesec mogao da im donese sjajnu zalihu. Ako se nesuđena Zvezdina zvezda Benites pokaže upola dobrim kakav mu je zemljak Valensija, i ukoliko Hart bude branio kako je to činio u Sitiju, Bram ima šanse. Možda bi im izgledi bili i bolji ako se ispuni prognoza kladionica i MekLiš bude prvi smenjeni menadžer, jer ekipi nedostaje energija sa klupe.

Blackburn Rovers

DOŠLI: Nikola Kalinic (Hadjuk Split, £6m), Steven N'Zonzi (Amiens, £1.7m), Lars Jacobsen (Everton, besplatno), Gael Givet (Marseille, neobjavljena suma), Elrio van Heerden (Club Brugge, besplatno), Nikos Giannakopoulos (Asteras Tripolis, £52,000), Franco di Santo (Chelsea, pozajmica)

OTIŠLI: Matt Derbyshire (Olympiakos, £3m), Roque Santa Cruz (Manchester City, £18m), Aaron Mokoena (Portsmouth, besplatno), Andre Ooijer (PSV Eindhoven, besplatno), Keith Treacy (Sheffield United, pozajmica), Mark Bunn (Sheffield United, pozajmica), Tugay (kraj karijere), Maceo Rigters (raskinut ugovor)

PLUS: Posle decenija pauze u najvišem rangu igraće se stari lankaširski derbi Blekburn – Burnli. Roversi ove sezone imaju najjeftinije godišnje karte u ligi. Blekburn nema mnogo razloga da se plaši za opstanak, jer ekipe koje vodi Sem Olardajs ne ispadaju. Big Sem je glavni posao odradio preko zime, vratio samopouzdanje u poljuljanu ekipu i sada mu je posao lakši.

MINUS: Ni kada je Olardajs bio na klupi Boltona njegovu ekipu nije bilo lepo gledati, ništa se nije promenilo ni selidbom u nešto severnije sedište lankaširske administracije. Roke Santa Krus je, koliko god da je želeo da ode, bio zvezda tima i bez njega napad Roversa mnogo je slabiji.

REALNO: Blekburn je tim sa iskustvom u Premijer ligi i menadžerom koji zna kako da izbegne nevolje, čak i kada mu ekipa nije dovoljno kvalitena da opstane. S obzirom na to da sada kvalitet ima, problema ne bi smelo da bude. Biće veoma interesantno gledati kako će se Dalmatinac iz Solina privići na lankaširsku zimu. Jednako je interesantno prvo kolo, kada će Semova družina dočekati nekadašnje Rovere Hjuza i Santa Krusa u nečemu što engleski mediji opisuju kao „sudar svetova“.

Bolton Wanderers

DOŠLI: Sam Ricketts (Hull, £2m), Zat Knight (Aston Villa, £4m), Paul Robinson (West Brom, pozajmica), Sean Davis (Portsmouth, besplatno)

OTIŠLI: Blerim Dzemaili (Torino, £1.6m)

PLUS: Gari Megson je uspeo da stabilizuje ekipu posle katatrofalnog učinka Semija Lija u leto 2007. Iako nije konstantno u gornjoj polovini tabele, kao u doba Sema Olardajsa, Bolton je uglavnom daleko od opasne zone. Zone opasnosti su locirane i ojačane, posebno odbrana, u kojoj bi Najt trebalo da vlada, a dolazak Šona Dejvisa znatno učvršćuje sredinu.

MINUS: Megson nije imao veliki budžet ni velike prohteve, ali se pretpostavljalo da će želeti bar još jednu opciju u napadu. Ovako sav teret ponovo pada na Johana Elmandera i pomoć iz veznog reda, jer će uticaj Kevina Dejvisa po pravilu biti fizički. Megson nije omiljen među svojim navijačima (još manje nego MekLiš u Birmingemu), a stil igre sigurno mu neće doneti fanove.

REALNO: Ako dobro počnu, a sve uslove imaju (prva tri gostovanja kod prvih favorita za ispadanje, kod kuće ni 7 bodova iz tri meča ne bi bilo nerealno), nikavog straha za opstanak ne bi trebalo da bude. Sa druge strane, sasvim je izvesno da neće ponovo u ove krajeve, jer su evro-kupovi za njih nedostižni. Još jedna mirna sezona, odmah ispod sredine.

Burnley

DOŠLI: Richard Eckersley (Manchester United, tribunal), Brian Easton (Hamilton, £350,000), David Edgar (Newcastle, besplatno), Steven Fletcher (Hibernian, £3m), Tyrone Mears (Derby, £500,000), Fernando Guerrero (Independiente del Valle, pozajmica)

OTIŠLI: Alan Mahon (Tranmere), Steve Jones (Walsall, besplatno), Gabor Kiraly (1860 Munich, besplatno)

PLUS: Manje-više svi u Britaniji srećni su, jer se osnivač Fudbalske lige i šampion iz 1960. godine vratio u najviši rang, posle 33 godine pauze. Oven Kojl je odbio Seltik (čiji je navijač od detinjstva) da bi produžio avanturu na Turf Muru, a njegov doprinos je ključan za uspeh ekipe iz grada sa brojem stanovnika jednakim kapacitetu najvećeg ligaškog stadiona. Kojl je svestan da je ključ uspeha timski duh, jer im prednost u kvalitetu nije donela pobede nad Arsenalom, Totenhemom, Fulamom... prošle sezone. Zato je očuvao strukturu plata i izbegao dovođenje zvezda u tim. Ko god da igra, na terenu je 11 na 11, razloga za strah nema, smatra škotski stručnjak. Posebno zimi, na smrznutom terenu u lankaširskoj provinciji, gde tehničko znanje igra manju ulogu od srca.

MINUS: Dok je Burnli provodio decenije u nižem rangu, takmičenje se potpuno promenilo. Činjenica da osim u odbrani samo četvorica igrača imaju ikakvo iskustvo u Premijer ligi i da će kapiten Aleksander debitovati u najvišem rangu sa 37 godina (prošle godine startovao svaku od 61 utakmice!) govori dovoljno. Raspored je brutalan – posle gostovanja Stouku slede, redom: Junajted, Everton, Čelsi i Liverpul. Malo ko bi se iznenadio ako 19. septembra dočekaju Sanderlend sa nulom u rubrici bodovi.

REALNO: Burnli je prošle sezone sa malim brojem igrača i za drugoligaške razmere stigao na minut od penala u polufinalu Karling kupa, a zatim kroz plej of prošao do Premijer lige. Cela ova sezona biće nagrada za jednog hrabrog menadžera i njegovu ekipu, čiji budžet će biti duplo manji od prvog sledećeg. To bi mogla biti velika prednost kluba boje vina iz Lankašira – bez pritiska kakav čeka rivale, oni bi mogli da pokažu šta znaju i izbore opstanak.

Chelsea

DOŠLI: Yuri Zhirkov (CSKA Moscow, £18m), Ross Turnbull (Middlesbrough, besplatno), Daniel Sturridge (Manchester City, tribunal)

OTIŠLI: Jimmy Smith (Leyton Orient, besplatno), Ben Sahar (Espanyol, £800,000), Franco di Santo (Blackburn, pozajmica), Scott Sinclair (Wigan, pozajmica), Mineiro (raskinut ugovor)

PLUS: Nijedan bitan igrač nije otišao. Pojačana je leva strana (Žirkov) i na klupu doveden napadač sa potencijalom (Staridž). Posle dugog lutanja (kraj Murinja, Grant, pa Skolari), Hidink je postavio stvari na pravo mesto, vratio samopouzdanje (potvrđeno srebrninom iz kupa) i objasnio najvažnijim igračima da ne moraju da odu da bi ostvarili konačni cilj – titulu šampiona Evrope. Novi trener svakako izaziva poštovanje, a Ančeloti je čuven po dobrom radu sa ljudima, što je grupi iskusnih vrhunskih zvezda najpotrebnije. U slučaju potrebe novac će biti dostupan, a dubina tima je i tako bez premca u Evropi.

MINUS: Na Stamford Bridž nije stiglo nijedno pojačanje svetske klase, iako su Karlo i Roman jurili ne manje od desetorice. Iako ekipi de facto nije neophodan novi fudbaler, psihološki bi mnogo značilo da je Čelsi i dalje u poziciji da privuče velika imena, kao pre nekoliko godina. Baš kao i prošlog leta, Čelsi opet u šampionat ulazi sa trofejnim stranim trenerom koji ne poznaje dobro ligu, malo je bolji u engleskom od Skolarija, a na domaćem planu sa Milanom nije osvojio ništa u poslednjih pet godina. Preporučila ga je stručnost na evropskom frontu, gde je najveći trofej dizao više puta i kao igrač i kao trener. Međutim, upravo bi Evropa i ove godine, kao i u sudbonosnoj sezoni 2006/2007, mogla da bude faktor odvlačenja fokusa sa Premijer lige.

REALNO: Čelsi ima izuzetno kvalitetnu i iskusnu ekipu, koja još nije stara, ali će bez ozbiljne rekonstrukcije to postati uskoro. Ova sezona biće njihova prilika da ostvare uspeh na više frontova, ali bi upravo to moglo da ih košta, ako izgube fokus. Prošle sezone preživeli su trenera nevičnog klupskom fudbalu, povrede ključnih igrača i veliko nezadovoljstvo najboljeg napadača. Uprkos tome, oni su pokazali da nisu slabiji od preostala dva kandidata za titulu, i zato su ove sezone prvi među jednakima na spisku potencijalnih šampiona.

Everton

DOŠLI: Jo (Manchester City, pozajmica), Anton Peterlin (Ventura County Fusion, neobjavljena suma)

OTIŠLI: John Ruddy (Motherwell, pozajmica), Lars Jacobsen (Blackburn, besplatno), Nuno Valente (kraj karijere), Andy van der Meyde (raskinut ugovor)

PLUS: Dejvid Mojs je najbolji trener u Premijer ligi, što dokazuje iz godine u godinu. Posle sezone u kojoj su nadvladale istovremene povrede svih napadača i odbranile peto mesto, „Karamele“ su potpuno svesne svog kvaliteta. Plasman u finale kupa i vođstvo u njemu doneli su ukus krvi Mojsu i momcima, i sada su apetiti porasli.

MINUS: Takođe, posle takve sezone, očekivana je podrška uprave na tržištu, ali se to nije dogodilo. Do dana pred početak lige u ekipu nije stigalo nijedno pojačanje (osim što je Žou produžena pozajmica), a četiri momka sa klupe su puštena da odu, čime je ekipa još skraćena. Najgore od svega je što su ponovljeni finansijski problemi počeli da oduzimaju nadu sjajnom škotskom menadžeru, jer sa 16-ak igraća u polju izgledi da se napreduje (a sa pojavom Sitija i zadrži mesto među pet najboljih) ekstremno su mali.

REALNO: Mojs nije samo sjajan taktičar i motivator, nego i neustrašiv borac, i predaje sigurno neće biti, što potvrđuje tvrdoglavo odbijanje da proda Džoliona Leskota, iako je Siti ponudio ogroman novac. Ako bi dva (još bolje tri) igrača koje Mojs priželjkuje do kraja meseca stigla na Gudison, ovo bi bila ekipa koja se može boriti za peto mesto. U svakom slučaju, plasman ispod osme pozicije bio bi čudo.

Fulham

DOŠLI: Bjorn Helge Riise (Lillestrom, £1.5m), Stephen Kelly (Birmingham, neobjavljena suma)

OTIŠLI: Leon Andreasen (Hannover 96, neobjavljena suma), Collins John (KSV Roeselare, besplatno), Moritz Volz (raskinut ugovor)

PLUS: Godinama pošto se dokazao kao selektor Švajcarske i Finske Roj Hodžson je oduševio ljubitelje ufudbala u Engleskoj vođenjem Fulama. Najmanji od londonskih premijerligaša pokazao je da ume da pobeđuje atraktivnom igrom, što je osetio i potpuno nadigrani šampion. Jezgro tima je sačuvano (posebno bitan Hangleand), dva pojačanja stigla su da produže klupu, pošto je prvi tim manje-više izvestan.

MINUS: Sjajni rezultati prošle sezone bili su ograničeni na Krejven Kotidž, a ekipa je na strani pobedu čekala do marta. Ponavljanje sedmog mesta iziskivaće mnogo bolju formu u gostima, ali je pitanje da li bi u promenjenim okolnostima (Totenhem, Siti) i to bilo dovoljno. Evropa engleskim klubovima srednje veličine predstavlja teret, a ne zadovoljstvo, a nova sezona započeta usred leta bićer težak ispit za nedovoljno duboku klupu. Konačno, ali nikako najmanje važno, Hodžson je tražio napadača koji bi bio partner Endiju Džonsonu, ali ga do pred sâm start sezone nije našao. Poslednja želja Maruan Šamak želeo je da napusti Bordo, ali dok je u igri bio Arsenal. Da li je spreman da godinu pred istek ugovora ode iz šampiona Francuske u ekipu sa sredine tabele u Premijer ligi, veliko je pitanje.

REALNO: Hodžson je prošle sezone koristio čvrstu postavu, koja je u 20 mečeva izašla na teren u istom sastavu. Osnovu predstavlja visoka i snažna odbrana, predvođena Hangelandom, koja je u ligi primila najmanje golova glavom i najmanje posle prekida. To je pokrilo neke nedostatke u prednjem delu tima, u kojem je najznačajniji igrač Dani Marfi, najbolji proizvod u istoriji fudbalske škole Darija Gradija. Ako ne stigne dobar strelac, ovaj šampionat mogao bi biti mnogo teži za Fulam. Ipak, to ni približno ne znači da su „Kolibaši“ ugroženi, naprotiv, njih očekuje stabilno mesto na samoj sredini tabele.

Hull City

DOŠLI: Seyi Olofinjana (Stoke, £3m), Jozy Altidore (Villarreal, pozajmica), Steven Mouyokolo (Boulogne, besplatno)

OTIŠLI: Sam Ricketts (Bolton, £2m), John Welsh (Tranmere, besplatno), Dean Windass (Darlington, besplatno), Ryan France (Sheffield United, besplatno), Michael Bridges (raskinut ugovor),

PLUS: Preživeli su prvu sezonu u Premijer ligi, pa će na KC i ove sezone stići velikani engleskog i evropskog fudbala. Fil Braun je odličan poznavalac taktie, što je pokazao prošle jeseni, konstantno menjajući formaciju tokom pobeda koje su Hal dovele u zonu Lige šampiona krajem oktobra.

MINUS: Od kada je Fil Braun držao javni čas igračima na Istlendsu, na prošli Boxing Day, pad je bio nezaustavljiv. To što su Tigrovi opstali više je zasluga potpunog raspada na severoistoku, nego njih samih (1 pobeda u poslednje 23 utakmice!), a totalna nemoć pokazana je poslednjeg dana lige, kada su Fergusonova deca lagano pobedila u po njih nebitnom meču. Pristup tog dana pokazao je nedostatak volje i samouverenosti, a u takvim okolnostima ni Braunovo taktičko znanje ne pomaže.

REALNO: Hal je apsolutni favorit za dvadeseto mesto. Ni prošle godine Tigrovi nisu imali kvalitet za Premijer ligu (njihova promocija predstavljala je šok za sebe, jer su te sezone na papiru bili u donjoj polovini Čempionšipa), ali su se zadržali na talasu optimizma, a Đovanijeva genijalnost omogućila im je da čuda nastave i na višem nivou. Kada ta magija nestane, teško je vratiti je, što smo videli ovogo proleća.

Liverpool

DOŠLI: Alberto Aquilani (Roma, £20m), Chris Mavinga (Paris St Germain, neobjavljena suma), Glen Johnson (Portsmouth, £17m)

OTIŠLI: Xabi Alonso (Real Madrid, £30m), Alvaro Arbeloa (Real Madrid, £3.5m), Jermaine Pennant (Real Zaragoza, besplatno), Sebastian Leto (Panathinaikos, £3.5m), Paul Anderson (Nottingham Forest, £250,000), Sami Hyypia (Bayer Leverkusen, besplatno)

PLUS: U ovo leto Liverpul je ušao posle najuspešnije sezone od osnivanja Premijer lige, u kojoj je ostao 4 boda iz šampiona, a dva najveća konkurenta dobio je u sve četiri utakmice. Kajt je pronašao poziciju koja mu odgovara, a Tores dokazao da i kad ga muče povrede, svaki izlazak na teren predstavljaveliku opasnost za rivale. Benites je konačno došao do primirja sa upravom i dobio solidan budžet (20 miliona plus sve što zaradi prodajom) za pojačavanje konkurencije.

MINUS: Prošle sezone Liverpul je dobijao utakmice u finišu, dobijao direktne rivale, pobeđivao u serijama, pobeđivao i bez Džerarda, Toresa ili obojice, vratio se iz izgubljene pozicije u trku, i opet ostao kratak za četiri boda. Nije mali broj stručnjaka koji smatraju da je prošlogodišnji učinak maksimum ekipe sa Enfilda, a to ni ove sezone neće biti dovoljno za titulu. Povrh svega, prodaja Alonsa ostavila je veliku rupu na sredini terena, koju sada treba da popuni Lukaš Leiva. Oba pojačanja su veoma skupo plaćena, a Akvilani je došao povređen i debitovaće tek u oktobru. Drugi efikasni napadač još uvek nije pronađen, pa ponovo sve pada na „El Ninja“, Stivija i podršku iz veznog reda.

REALNO: Ovo je ključna sezona za ovu generaciju Liverpulovih igrača. U maju će biti 20 godina od poslednje šampionske titule, i dalje čekanje niko neće tolerisati Benitesu. Rafa na raspolaganju ima jaku prvu postavu, čak i bez Alonsa, ali je po dubini slabiji od oba direktna rivala. Upravo zbog toga ključ Liverpulove sezone biće zdravlje dve superzvezde na platnom spisku kluba sa južne strane Stenli Parka. Niko ne sme da otpiše Liverpul iz konkurencije, ali će im posao ove sezone biti teži nego prošle.

Manchester City

DOŠLI: Kolo Toure (Arsenal, £15m), Carlos Tevez (unattached, £25m), Stuart Taylor (Aston Villa, neobjavljena suma), Roque Santa Cruz (Blackburn, £18m), Gareth Barry (Aston Villa, £12m), Emmanuel Adebayor (Arsenal, £25m)

OTIŠLI: Elano (Galatasaray, £6.5m), Ched Evans (Sheffield United, £3m), Darius Vassell (Ankaragucu, besplatno), Jo (Everton, pozajmica), Gelson Fernandes (St Etienne, £2m), Joe Hart (Birmingham, pozajmica), Valeri Bojinov (Parma, pozajmica), Daniel Sturridge (Chelsea, tribunal), Felipe Caicedo (Sporting Lisbon, pozajmica), Shaleum Logan (Tranmere, pozajmica), Danny Mills (raskinut ugovor), Dietmar Hamann (raskinut ugovor), Michael Ball (raskinut ugovor), Glauber Berti (raskinut ugovor)

PLUS: Ture, Teves, Santa Krus, Bari, Adebajor. Pet odličnih igrača u koje je uloženo 95 funti, novac kakav ostatak lige može samo da sanja. Emiratski novac stigao je prošlog leta prekasno za ozbiljan uticaj na sezonu, ali su kupovine tada i tokom januara (Robinjo, Ben Haim, Belami Given, Bridž, de Jong) imale dovoljno vremena da se uigraju. Ovog puta dovođeni su isključivo igrači sa bogatim iskustvom u Premijer ligi. Uprkos velikobm broju stranih zvezda, sačuvano je zdravo ostrvsko jezgro ekipe (Given, Ričards, Džonson, Ajrlend, Rajt-Filips i verovatni kapiten Garet Bari). Neće biti evropskih kupova, pa će sva pažnja biti usmerena na domaća takmičenja. Budžet nema granicu, a korekcije su moguće u svakom trenutku.

MINUS: Kupovinom tri napadača ovog leta je nastavljen proces gomilanja igrača na istim pozicijama (Robinjo doveden na poziciju Petrova prošlog leta), dok na drugim stranama ozbiljno škripi. Malo je verovatno da je Ture dovoljan da zatvori prolaze ka Givenovom golu, a drugi centralni defanzivac nikako da stigne, i pored brojnih ponuda za Leskota, Apsona i Distana. Uigravanje toliko novih igrača biće veliki problem, i Sitiju će trebati vreme, a pitanje je da li će ga dobiti. Još veći problem biće uklopiti hrpu egoista i osobenjaka (Adebajor, Ture, Belami, Robinjo...) u celinu. Najveće pitanje je da li je Mark Hjuz dovoljno sposoban za nešto takvo. „Sparki“ je bio dobar na klupi Velsa i odličan u Blekburnu, ali to je bila sasvim druga priča. Zato se već sada pominje ime Žozea Murinja, kao čoveka koji bi mogao da stigne u Istlends sledećeg leta.

REALNO: Već na prvi pogled jasno je da Siti sada ima tim koji je ravnopravan sa najjačima u ligi. Najveći problem ekipe neće biti uigravanje, već psihološki pritisak koji če početi već u subotu u Blekburnu. Uprava za sada pokazuje veliko poverenje u Hjuza, ali šta će se desiti kad stignu prvi porazi, znaćemo tek tada. Pravi ispit za novu ekipu biće kraj septembra, kada ih u uzastopnim mečevima čekaju Arsenal i gradski derbi, i ponovni susret nekolicine novih članova sa dojučerašnjim saigračima i navijačima. Peto mesto bi možda bilo prihvatljivo javnost će tražiti Ligu šampiona i već maštati o tituli, ali bi klub sa najvećom amplitudom u ligi mogao i do sredine tabele, ako pođe po zlu.

Manchester United

DOŠLI: Gabriel Obertan (Bordeaux, £3m), Michael Owen (Newcastle, besplatno), Antonio Valencia (Wigan, £16m), Mame Biram Diouf (Molde, neobjavljena suma)

OTIŠLI: Richard Eckersley (Burnley, tribunal), Fraizer Campbell (Sunderland, £3.5m), Lee Martin (Ipswich, £1.6m), Cristiano Ronaldo (Real Madrid, £80m), Carlos Tevez (kraj pozajmice), Rodrigo Possebon (Sporting Braga, pozajmica), Manucho (Real Valladolid, neobjavljena suma), Mame Biram Diouf (Molde, pozajmica)

PLUS: Ako su se prošle godine domogli titule sa pola gasa, a jesu, znači da u rezervi imaju još sasvim dovoljno. Ferguson je ovog leta pokazao da veruje u dubinu svoje ekipe, šokiravši ceo svet odbijanjem da potroši 80 miliona zarađenih na Kristijanu Ronaldu. Portugalac i Teves su u prošloj sezoni bili znatno manje uticajni i duplo manje efikasni nego u prethodnoj (23 gola u ligi zbirno), što bi povratak Runija u špic napada, uz Ovenove golove i Valensijine asistencije mogo da bude dostižno (posebno kada se rasporede svi šutevi koje je najveći potrošač lopti u Engleskoj – duplo više šuteva od drugog na listi – upućivao u prethodnim sezonama). Defanzivno jezgro, koje je i donelo titulu, ostalo je netaknuto, a čitav niz veoma mladih igrača u i na pragu prvog tima (Evans, Rafael, Fabio, Gibson, Velbek, Makeda) iskusniji je za godinu.

MINUS: Kristijano Ronaldo je najbolji igrač na svetu, koliko god da iritira mnoge, i njegov nedostatak može nadoknaditi samo grupa vrhunskih fudbalera. Kao što se prethodnih godina taktika kluba bazirala na njemu i prilagodila njegovim karakteristikama, sada će ponovo biti promenjena da bi se uskladila sa životom bez njega, što svakako neće proći bez problema. Već na startu sezone već se ređaju (Junajted vodi na listi sa 9 povreda dan pred početak sezone), a ključni igrači u sve tri defanzivne linije (vdSar, Vidić, Hargrivs) propuštaju start lige. Ferguson nije rešio veliki problem kreativnog igrača na sredini terena, jer Gigs izvesno neće moći da igra mnogo, a Skols verovatno ni toliko. Kako stvari stoje, četiri tinejdžera imaće priličnu odgovornost, što se ne događa u ostalim velikim klubovima. Anderson ne pokazuje znake približavanja očekivanom nivou, Nani je dobro počeo sezonu, ali se povredio.

REALNO: Ferguson je u prethodnih 17 izdanja Premijer lige kući odneo 11 trofeja, što je dovoljno za strahopoštovanje. Međutim, četiri titule u nizu nije osvojio niko od 1888, kada je pokrenuta Fudbalska liga Engleske. Oslabljen odlaskom dva bitna igrača u napadu, sa nerešenim statusom golmana i bez otklonjene rupe u centru, koja ih je koštala evropske titule, Mančester Junajted ove sezone svakako nije prvi favorit za titulu. Pošto ni najveći rivali nisu doveli vrhunska pojačanja, na Old Trafordu su optimisti u pokušaju da obore još jedan rekord. Ipak, ove sezone rasplet neće zavisiti samo od njih.

Portsmouth

DOŠLI: Steve Finnan (Espanyol, besplatno), Aaron Mokoena (Blackburn, besplatno), Antti Niemi (bez ugovora), Frederic Piquionne (Lyon, pozajmica)

OTIŠLI: Peter Crouch (Tottenham, £9m), Sean Davis (Portsmouth, besplatno), Glen Johnson (Portsmouth, £17m), Djimi Traore (Monaco, besplatno), Glen Little (Sheffield United), Jerome Thomas (raskinut ugovor), Noe Pamarot (raskinut ugovor), Lauren (raskinut ugovor), Arnold Mvuemba (raskinut ugovor)

PLUS: Prošle sezone dobro je rešeno pitanje opstanka, a po svemu sudeći pronađen je i kupac. Ekipa se bazira na nekolicini iskusnih i kvalitetnih igrača (Džejms, Kembel, Distan), stigla su solidna pojačanja, a bar za sada je zadržan Niko Kranjčar, mozak tima. Iako će Pol Hart verovatno morati da se osoloni na juniore, to nije razlog za strah, jer je to čovek koji je stvorio seriju sjajnih igrača u Lidsu i Notingem Forestu (Kjuel, Vudgejt, Riobinson, Smit, Doson, Džinas, Rid...)

MINUS: Samo 15 meseci posle osvajanja FA kupa Portsmut je praktično na aparatima. Gajdamak ga prodaje, Rednap je odavno otišao, prodata je serija odličnih igrača (Muntari, Dijara, Defo, pre Krauča i Džonsona), a od tog novca ni funta nije uložena u pojačanja. Novi vlasnik je u teoriji pronađen, ali potvrda dogovora još ne postoji. U ovom trenutku Pol Hart na raspolaganju ima tri golmana i 18 seniorskih igrača u polju, a i oni koje imaju tukli su se tokom priprema, pa su poslati ranije kući (Njudžent i Vilson). Dug iznosi 60 miliona funti, a sledeća rata dospeva u septembru, pa je moguća prodaja Distana, za kojeg je zainteresovano pola lige.

REALNO: Pred Portsmutom je izuzetno teška sezona. Dok ih je Saša Gajdamak finansirao, a ’Ari Rednap vodio, sve je bilo u redu – klub je bio u gornjoj polovini tabele, dovođeni su odlični igrači, a osvajanje kupa bilo je samo trešnja na šlagu. Zlatno doba nije potrajalo dovoljno da bi se klub ustalio u vrhu, niti preselio na novi, znatno vceći stadion, a povlačenje Gajdamaka bacilo je Pompi u veliki dug. Hart pred sobom ima operaciju spasavanja. U normalnim okolnostima, uz još 7-8 miliona funti, klub je mogao da se pojača sa još 3-4 igrača i zahvaljujući kvalitetu dokopa sredine tabele, kao prošle godine. Ovog puta, međutim, biće mnogo teže, a pritisak na ekipu mogao bi da je povuče u Čempionšip.

Stoke City

DOŠLI: Dean Whitehead (Sunderland, £3m)

OTIŠLI: Seyi Olofinjana (Hull, £3m), Vincent Pericard (raskinut ugovor)

PLUS: Stouk Siti je prošle godine imao najbolju publiku u Engleskoj, ne u poređenju sa turistima sa OT-a ili sing-when-you’re-winning Kopom, nego sa ozbiljnim fanaticima iz Portsmuta ili Vest Hemom. Stadion Britanija je najvetrovitiji u Engleskoj, što posebno pogoduje taktici baziranoj na Delapovom izvođenju auta (337 puta u sezoni, Blekburn sledeći sa trostruko manje). Toni Pjulis je menadžer već 17 sezona i nikada nije ispao, a u januarskom prelaznom roku snalazi se kao ’Ari Rednap. Ekipa je preživela prvu sezonu, iako je najtalentovaniji (Liam Lorens) pola vremena bio povređen. Biti i Eterington bitno su unapredili igru, isto će učiniti i Vajthed.

MINUS: Prvi dolazak u Stouk po pravilu je prepadao rivale, ali sada će oni biti naviknuti. Taktika Delap/aut/gol, toliko efikasna na početku prošle sezone (7 golova iz auta do novembra, uključujući dva Arsenalu), bila je zanemarljivo prisutna u drugom delu sezone (2), kada su se „Keramičari“ sa začelja probili u sredinu tabele. Sâm Delap nije siguran za mesto u timu u novoj sezoni. Očekivana pojačanja još uvek se nisu pojavila, iako je Pjulis počeo pripreme za prelazni rok još u aprilu.

REALNO: Stouk je i prošle sezone pokazivao znake ozbiljnog fudbala, a ne samo bunarenja i preskakanja sredine, uz akcenat na prekide. Zahvaljujući dobrim krilima i odličnom centarforu ekipa stvara dovoljno pretnji protivniku, da je malo ko spreman da je stavi na spisak kandidata za ispadanje. Kako stvari stoje, Stouk bi ovo prvenstvo mogao da završi oko 15. mesta.

Sunderland AFC

DOŠLI: Darren Bent (Tottenham, £10m), Lorik Cana (Marseille, £5.4m), Paulo Da Silva (Deportivo Toluca, besplatno), Fraizer Campbell (Manchester United, £3.5m), Lee Cattermole (Wigan, £6m)

OTIŠLI: Dean Whitehead (Stoke, £3m), Michael Chopra (Cardiff, £4m), Greg Halford (Wolves, £2m), Nick Colgan (Grimsby, besplatno), Dwight Yorke (raskinut ugovor), David Connolly (raskinut ugovor), Arnau Riera (raskinut ugovor), Darren Ward (kraj karijere)

PLUS: Ekipu je, posle turbulentne sezone, preuzeo Stiv Brus. Iako navijač najljućeg rivala, drugoligaša iz Njukasla, Brus je najjače oružje „Crnih mačaka“ u sezoni, koja im nosi obećanje uspona u gornju polovinu tabele, što se poslednji put desilo sa Piterom Ridom. Brus uživa u ovakvim poslovima, što je potvrdio u Birmingemu i Viganu, gde je stvarao sasvim solidne ekipe, sposobne za miran finiš sezone. Ovog puta dobio je i solidnu količinu novca, pa je transformacija veća: Bent i Kembel biće odlični saradnici Kenuinu Džonsu u napadu, Cana i Katermol će doneti veliku čvrstinu na sredini terena, a ukoliko se do kraja meseca Silvi pridruži još neki defanzivac (Distan je najčešće pominjan), Brus bi imao sve sastojke za veoma uspešnu sezonu. Da situacija bude još povoljnija, solidan novac zarađen je od Čopre i Halforda, koji su već bili na pozajmicama.

MINUS: Najveći problem za ekipu sa Stadiona svetlosti predstavljaće odbrana, gde još uvek nije pronađeno adekvatno rešenje. Drugi problem mogao bi da predstavlja Li Katermol, mladi reprezentativac, koji se vraća na rodni severoistok. Vezni igrač je iz matičnog Midlzbroa otišao zbog problema van terena, pa bi Brus, koji ga je i odveo u Lankašir, morao da povede računa o mladiću sa sjajnom perspektivom.

REALNO: Nijedan klub ne deluje kao da je u boljoj poziciji od Sanderlenda u ovom trenutku. Koliko u maju strepeli su za opstanak, da bi na kraju gledali kako u niži rang putuje najveći rival. Onda im je došao veoma kvalitetan i hrabar menadžer (navijači su bili nezadovoljni zbog plašljivog pristupa Rikija Sbrađe u finišu prošle sezone), koji je doveo sasvim dovoljno novca da po svom ukusu rekonstruiše tim. Sada niz fudbalera željnih dokazivanja igra u crveno-belom dresu tima, koji nema pritisak borbe za Evropu, a prejak je da bi ispao. U ovogodišnjoj Premijer ligi Sanderlend stoji odmah iza osam ekipa koje se bore za evro-kupove.

Tottenham Hotspur

DOŠLI: Sebastien Bassong (Newcastle, £8m), Peter Crouch (Portsmouth, £9m), Kyle Naughton, Kyle Walker (Sheffield United, zbirno £8m)

OTIŠLI: Darren Bent (Sunderland, £10m), Gilberto (Cruzeiro, besplatno), Chris Gunter (Nottingham Forest, £1.75m), Didier Zokora (Sevilla, £7.75m), Adel Taraabt (QPR, pozajmica), Troy Archibald-Henville (Exeter, pozajmica), Ben Alnwick (Norwich, pozajmica), Ricardo Rocha (raskinut ugovor)

PLUS: Na Vajt Hart Lejnu novac nikad nije bio problem, pa je i ovog leta Danijel Livaj uložio 25 miliona funti u nove igrače. Jedan od njih, povratnik Piter Krauč, sprema se za mesto u velikoj ofanzivnoj trojci (sa Defoom i Kinom), koja bi trebalo da povuče klub ka željenom mestu u prvih 6 (ii sanjanoj poziciji 4). Hari Rednap je prošle sezone odlično obavio posao, zatekao ekipu na dnu (dva boda iz osam mečeva), sproveo je u gornji dom, raščistivši usput gužvu na sredini terena (na dobrobit Modića i štetu Bentlija). Posle mnogo godina Totenhem deluje kao smišljeno konstruisan tim, a uz sreću na terenu i kod lekara mogao bi da ima sezonu za pamćenje.

MINUS: Iz godine u godinu Spurse muče dve stvari – sezonu započnu loše, pa jure rivale, a niz kvalitetnih igrača u odbrani provede više na lečenju nego na terenu. Niko nije ni sumnjao da će zla sudbina ove godine ponovo spopasti Vudgejta i Dosona, posle Kingovih avantura za volanom, zbog čega je i doveden Basong. Atmosferu u klubu opet je pokvario Bentli, koji je takođe vozio pijan, i time još udaljio sebe od prvog tima. Potencijalno veliki problem mogao bi da se zakuva u napadu, jer kapiten Kin po svemu sudeći nije ušao u Rednapov startni tandem napadača. Očekivanja na Vajt Hart Lejnu uvek su velika pred sezonu, ali bi ozbiljan udarac mogla da pretrpe već u nedelju, kada stiže ambiciozni Liverpul.

REALNO: Dolazak Rednapa vratio je na WHL stabilnost koja je nedostajala više od dve godine. Sada svi veruju svima i rade za zajedničku korist, pa bi rezultati trebalo da dođu. Nikada se na tom stadionu nije igrao loš ili ružan fudbal, a po kvalitetu sastava Totenhem bi trebalo da izbori mesto u prvih 6. Da li je došlo vreme da iza sebe ostave komšije sa Emirejtsa, znaćemo tek na proleće.

West Ham United

DOŠLI: Luis Jimenez (Inter Milan, pozajmica)

OTIŠLI: Walter Lopez (Brescia, besplatno), Diego Tristan (Cadiz, besplatno), Lee Bowyer (Birmingham, besplatno), Kyel Reid (Sheffield United, besplatno), Tony Stokes (Ujpest FC, besplatno), Freddie Sears (Crystal Palace, pozajmica), Lucas Neill (raskinut ugovor), Jimmy Walker (raskinut ugovor)

PLUS: Odlična prva sezona Đanfranka Zole pomogla je klubu da prebrodi finansijski kolaps. Iako se klub na početku mučio, od Božića je sve krenulo kako treba, pa je ekipa sa istoka Londona završila u gornjoj polovini tabele. Zola insisitira na atraktivnom napadačkom fudbalu, koji je u skladu sa tradicijom kluba, čija himna govori o razbijenim mehurima sapunice, a Akademija ima mitski status. Pred nama je godina u kojoj ćemo uživati u igrama mladića za koje je i Mark Noubl iskusan – Tomkinsa i Kolisona, Stanislasa i Savija (početkom veka to su bili Rio Ferdinand, Lampard, Džo Kol, Karik...). Fober će moći da pokaže šta je naučio tokom pozajmice u Madridu, a ako ostanu zdravi, Kiron Dajer i Din Ešton mogli bi da ulepšaju ovu sezonu.

MINUS: Dugovi Vest Hema toliko su veliki, da je cela vrednost kluba, sa sve nekretninama, procenjena na 50 miliona funti, manje od sume koju je Real ovog leta platio za Kaku, da o Ronaldu i ne pričamo. Činjenica da je u strukturi tog duga sve veći broj učesnika (prvonitni poverilac je bankrotirao, drugi je pred stečajem...) samo komplikuje stvari. Ipak, situacija na Apton Parku nije ni izbliza dramatična kao u Portsmutu, pa će učinak „Čekićara“ pretežno zavisiti od zbivanja na terenu. A tamo bi problem mogao da bude relativno mali broj igrača, posebno u napadu, gde Karlton Kol nema pravog partnera, zbog Eštonovih povreda i Sirsove pozajmice Kristal Palasu.

REALNO: Zola je dobro postaio osnove i sada uživa u plodovima svog rada. Ukoliko uspe da zadrži Metjua Apsona, ekipa sa Bolejn Graunda bi sasvim lako mogla opet do gornje polovine tabele, istovremeno razvijajući sopstvenevrhunske igrače iz podmlatka. A kada se klub dočepa srećnijih finansijskih okolnosti i pronađe adekvatnog ulagača, imaće dobru osnovu za dalji prodor. Za sada, dovoljna je i sredina tabele.

Wigan Athletics

DOŠLI: Scott Sinclair (Chelsea, pozajmica), James McCarthy (Hamilton, £2m), Hendry Thomas (Deportivo Olimpia, £2m), Jordi Gomez (Espanyol, £1.7m), Jason Scotland (Swansea, £2m)

OTIŠLI: Antonio Valencia (Manchester United, £16m), Cattermole (Sunderland, £6m), Henri Camara (raskinut ugovor), Antoine Sibierski (raskinut ugovor)

PLUS: Povratak Roberta Martinesa u lankaširski grad doneo je veliku radost navijačima Vigana, kojima je Španac idol još od kada je kao igrač pristao na šokantni transfer iz Saragose u tadašnju četvrtoligašku ekipu. Ako možemo da sudimo po njegovom učinku u prethodne dve godine na klupi Svonzi Sitija, pred Martinesom je vrhunska karijera, a Letiksi bi mogli da predstavljaju idealnu odskočnu dasku. Iako nije doveo nijednog u Premijer ligi afirmisanog igrača, Martines je angažovao ključne ofanzivne igrače Svonzija Gomesa i Skotlanda, koji su za njega sjajno igrali u Čempionšipu. Klub i dalje odlikuje velika stabilnost, iako je dobio i četvrtog menadžera u tri godine.

MINUS: Iako je njegov talenat nesumnjiv (za njegove usluge se raspitivao i Ser Aleks, tvrde mediji, ali Španac nije hteo mesto asistenta), Martines do sada nije imao prilike da se suočava sa premijerligašima ni kao igrač, ni kao trener. Nekada veoma dobar vezni fudbaler, suočio se sa odlaskom dva bitna igrača sredine terena – Katermola i Valensije. Ekipa je još tokom zime ostala bez Emila Heskija, a napad će biti ključni problem za Vigan u novoj sezoni. Trinidađanin Skotland se posle odlične sezone u Ligi jedan mesec dana prilagođavao na Čempionšip, ali ga ovog puta čeka još veći korak. Isto važi i za ostale novajlije, jer je iskustvo Gomesa i Sinklera vezano samo za drugi engleski rang, a Hendri i Mekarti nisu igrali čak ni tu.

REALNO: Pre četiri ili pet sezona ekipa kakvu će predvoditi Roberto Martines bila bi ozbiljno ugrožena. Ovog puta, zbog povišene koncentracije slabijih ekipa Vigan može da prođe kroz sezonu bez mnogo trzavica. Martines je obećao da će ekipa igrati atraktivan napadački fudbal, kakav je foirsirao i u Velsu, ali ostaje da vidimo koliko će to potrajati. U svakom slučaju, Vigan nema dovoljno snage da se probije u gornju polovinu lige, ali će po svemu sudeći ostati bezbedan oko 15. pozicije.

Wolverhampton Wanderers

DOŠLI: Ronald Zubar (Marseille, £2.5m), Greg Halford (Sunderland, £2m), Andrew Surman (Southampton, £1.5m), Kevin Doyle (Reading, £6.5m), Marcus Hahnemann (Reading, besplatno), Nenad Milijaš (Crvena zvezda Beograd, £2.6m)

OTIŠLI: Darren Potter (Sheffield Wednesday, £250,000), Stephen Gleeson (MK Dons, neobjavljena suma), Lewis Gobern (MK Dons, besplatno)

PLUS: Na prošlu promociju Vulverhempton je čekao dve decenije, a onda odmah ispao. Tada su ostali bez adekvatnih pojačanja, a zbog teške povrede cele godine nije igrao ključni igrač Džolion Leskot. Sada je sa Mikom Mekartijem sve drugačije. Vulvsi su ubedljivo osvojili Čempionšip zahvaljujući čvrstini na sredini i lepršavosti po bokovima, a pre svega izvanrednom Silvanu Ibanks Blejku, koji je sa gotovo 50 golova u dve sezone Čempionšipa dokazao da je prerastao taj rang. Da bi ekipa izborila opstanak uložen je pristojan novac, koji je u klub doveo iskusnog golmana i pet veoma korisnih igraća, od kojih bi svi mogli u prvih 11 – o Milijašu znamo sve, Zubar ima bogato iskustvo iz francuske lige i LŠ, Dojl je jednako dobro igrao u Premijer ligi i Čempionšipu, a Halford i Surman su prošle sezone svakako bili među tridesetak najboljih igrača drugog ranga engleskog fudbala. Uz očuvanu okosnicu ekipe i polet posle osvojene lige, Vulvsi imaju razloa za optimizam.

MINUS: Osim Dojla i Hanemana u dresu Redinga, nešto premijerligaškog iskustva ima još samo Džodi Kredok, koji je nekad igrao za Sanderlend. Upravo u tom klubu Mekarti je prethodni put trenirao ekipu iz elite (takođe posle osvajanja druge lige), i posledice su bile katastrofalne. Loše vesti dopunjava i povreda (srećom ne ozbiljna) svakako najtalentovanijeg člana zlatno-crnog tima Majkla Kajtlija, već tri sezone najboljeg desnog krila drugog ranga. Ukoliko se Kajtli, Ibanks Blejk i tandem ovoletošnjih pojačanja iz inostranstva ne prilagode brzo na brzinu, snagu i kvalitet Premijer lige, Vulvsi su u ozbiljnom problemu.

REALNO: Srećna okolnost za Vulvse je što su u ligu stigli u sezoni, kada dva stara člana imaju velike probleme, a sa njima gore nije krenula nijedna zaista velika ekipa (Njukasl ili Lids npr.). Grčevita borba za opstanak kreće odmah, prve tri utakmice kod kuće mogle bi da donesu 7 ili čak 9 bodova (Vest Hem, Hal, Fulam), a svaki bod sa dva brza gostovanja na severozapadu (Vigan, Blekburn) mnogo bi značio. Molino će bez dileme sa mnogo nervoze dočekati proleće, jer će Vulvsi u trci biti do samog kraja. Čini se da bi taj kraj, ovog puta, mogao da bude srećan, i to samo za jednu poziciju, verovatno ispred lokalnog rivala Birmingem Sitija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: