Novak Đoković

Anglosaksonska kuhinja

Članovi ATP Saveta igrača u utorak uveče imali su sastanak u Rimu na kojem između šest kandidata odlučivali ko će biti njihov predstavnik u ATP Bordu direktora. Odluku nisu doneli, jer je rezultat u glasovima bio nerešen, 5:5.

Zoran Kecman
Podeli
Ričardo Antimiani/ANSA via AP
Ričardo Antimiani/ANSA via AP

Pozicija predstavnika igrača u Bordu direktora ostala je upražnjena 1. maja kada se dotadašnji predstavnik, Amerikanac Džastin Gimelstob, povukao sa funkcije posle silnog medijskog pritiska i incidenta čiji je bio akter u avgustu 2018.

Gimelstob je tada napao svog prijatelja Rendala Kaplana, koji tvrdi da ga je Gimelston tukao i pretio da će ga ubiti. Kao posledica svega, Kaplanova supruga Medison dve nedelje kasnije imala je spontani pobačaj.

Posle sudskog procesa koji je u toku, Gimelstob se povukao, ali teniseri ni u Rimu nisu odlučili ko će ih predstavljati.

Izbor je posle svega pao na dvojicu kandidata, 64-godišnjeg Velera Evansa i Ekvadorca Nikolasa Lapentija, bivšeg Top 10 igrača. Međutim, tu je došlo do podele u glasanju, pa će igrači, kako je najavljeno ponovo o svemu odlučivati na stastanku tokom jula, na Vimbldonu.

Ništa ne bi bilo neobično da se u medijima, naročito u Velikoj Britaniji i Americi Novak Đoković ne apostrofira kao ličnost broj jedan u celoj priči. Kao da je on taj koji sam o svemu odlučuje, a to apsolutno ne odgovara istini. I Novak je, konačno, rešio da krene u ofanzivu i zauzme odlučniji stav.

Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Pisac ovih redova je, sticajem okolnosti, bio prisutan u Melburnu, na Australijan Openu kada su mnogi, pre svih američki i britanski novinari, potencirali tu političku temu na pres konferencijama najboljeg tenisera sveta.

Gotovo da ste, sa velikom verovatnoćom, unapred znali da će Novaka pitati o stvarima vezanim za teniske političke teme, a ponajmanje o tenisu.

I bez obzira što je Novak diplomatski jasno i strpljivo objašnjavao svoju ulogu i poziciju u svemu, taj „cunami“ nije prestao. On se kasnije prelio i na Indijan Vels, Majami, pa konačno i sada u Rim.

Samo koji sat pre sastanka ATP Saveta igrača, novinar „Njujork tajmsa“ Ben Rotenberg našao se u glavnoj ulozi pošto je u devetominutnom razgovoru sa Novakom Đokovićem na pres konferenciji u utorak u Rimu pokušao da još jednom potencija čitavu priču i indirektno označi Novaka kao krivca za trenutnu zbrku koja vlada u svetu tenisa odlaskom Gimelstoba i glasanjem o smeni prvog čoveka ATP Krisa Kermoda.

I Novak je opet odgovarao. I pokušao da objasni Rotenbergu, kao da on to ne zna, kako sve funkcioniše u procesu odlučivanja.

Bene, to nije fer

Photo by Alex Pantling/Getty Images
Photo by Alex Pantling/Getty Images

I evo kako je tekao taj razgovor između Đokovića i Rotenberga u kojem je Novak konačno rešio da stvari postavi na svoje mesto i postavi štit, jer je osećao da to što se radi poslednjih meseci nije korektno.

Novače, vi odavde idete odavde pravo na stastanak ATP Saveta igrača. Zanima me da li ste promenili odkuku za koga ćete glasati, mada ne želim to da vas pitam, već pre svega koje kvalitete tražite u određenom kandidatu?

"Prvo, vi morate da razumete... Način na koji je sve predstavljeno u medijima, nije mi se to dopalo. Mislim da nije fer što me izdvajate kao onoga ko donosi odluke. Ja sam predsednik Saveta, ali u njemu je ukupno deset igrača. Tako da većina odlučuje. Dakle, ja sam jedan od tih deset. Poštujem svakog igrača i svakako osećam da sam počastvovan time što predvodim tu grupu, ali ja ne mogu da donosim odluke u ime grupe a jasno je i da bilo koji moj stav ne pravi razliku, ako ta većina glasa za nekog drugog. To će biti deo i sadašnjeg procesa, imaćemo prezentacije svakog od šest kandidata, posle toga, videćemo. Ne znam sa čim će kandidati izaći pred nas, kada nam budu prezentovali svoje ideje, pričaćemo kao grupa i potom odlučiti šta je prioritet za nas. Tačnije, šta želimo od njih. Mi zajedno moramo da razumemo profil osobe koju tražimo, da li se tu radi o iskustvu u sportu, biznisu, ili o obe stvari, o tome će se raspravljati“.

Amerikanac je uporno želeo da sazna šta je Novaku važno, kakve bi po njemu kvalitete trebalo da ima kandidat.

"Ne radi se tu o kandidaturi, već o tome kako vi u medijima predstavljate ceo taj proces, kao da se tu radi samo o jednom momku. Ja sam predsednik saveta, ali mi ne glasamo. Ako ste upoznati sa sistemom i strukturom, Bord ATP je taj koji glasa. Mi imamo predstavnike u tom Bordu i ja nisam taj koji će glasati sa da ili ne u tom Bordu. Tu u Bordu su tri predstavnika. Dakle oni su ti koji imaju pravo i kako je istorija pokazala, oni su često i glasali protiv volje ATP Saveta igrača. Zato što imaju odgovornost i osećaju da je to pravi način da predstavljaju nas igrače u ovom sportu. Kao što znate, mi smo izabrani od većine igrača da budemo predstavnici igrača, ali kao što vidite, ne možemo uvek da utičemo na predstavnike igrača u Bordu ATP. Oni su ti koji su tamo i glasaju kako misle da je pnajbolje. I zašto bih onda ja bio taj koji je odgovoran za to? Ako nisam taj koji glasa?

Photo by Alex Pantling/Getty Images
Photo by Alex Pantling/Getty Images

Rotenberg je rekao kako njegovi izvori kažu da situacija nije takva da je „Novak u senci svega i da on glasa u ime većine igrača“ i to je bila inicijala kapisla za Novakovu reakciju.

A vaš izvor je pouzdan?“, pitao je Novak.

„Svakako. Možda bi trebalo o svemu biti transparentniji“, odgovorio je Rotenberg.

A vi imate i informacije iz prve ruke iz Saveta?“

„Svakako. Ako želite nešto da odbijete da kažete, u redu. Ali ako samo kažete da mi ne pričamo prave stvari, to nije korisno“, nastavio je Rotenberg.

Novak se nije predavao, Zatražio je od moderatora da nastavi da odgovara Rotenbergu iako to nije morao.

"Znam da vi uvek tražite priču. Ali kada imate agendu iza izvesnih priča i napisanih članaka, ne možete uvek reagovati uvek iz pozicije odbrane, jer biste tada otkrili sopstvene slabosti. Šta to znači? Da je potrebno da reagujemo na svaki napisani članak koji vi ili neko drugi napiše? Jer vi izlažete Savet, mene kao individualca da sam protiv određenih osoba koje su u Bordu ili predvode asocijaciju ili nešto tako. Ne razumem vaš komentar da mi moramo da reagujemo na svaki članak. To nema nikakvog smisla. Zašto bismo? Tako ste rekli, ako postoji određena priča koja je u medijima, da očekujete suprotnu priču, da možete da čujete tu priču i da onda možete da izbalansirate i razumete ko je u pravu a ko nije. Dakle, vi verujete da je svaka priča koja izađe transparentna, iskrena i istinita? Vidim da vi vodite računa o svakoj informaciji koju dobijate od vašeg "poverljivog izvora"? Ne ukazujem na bilo kakvu specifičnu informaciju koju imate, ali kažete nešto što je krajnje paradoksalno onom što govorite. Kažete mi da ne verujete svakoj priči koju čujete, ali onda imate informaciju od svog izvora i pišete o tome. Kreirate čitavu buku, pravite razdor, to pokreće čitav cunami protiv nas i šta onda mi da uradimo? Da reagujemo na svaki običan tvit? To stvarno nije korektno. Pre nego što se razumeju sve razmere i posledice toga što radite sa svakim tvitom o našem sportu, igračima. Ne kažem da svaki tvit koji pustite je tačan ili ne, apsolutno ne. To poštujem. Kao i to da tražite priču. Vidim da vi ukazujete na specifičnu informaciju, a ja ukazujem na ceo proces, kako se vi ponašate prema svim tim stvarima. Za mene, to nije fer. Ako zaista želite da napišete celu priču i razumete obe strane, onda ćete imati nešto više informacija i nećete prozivati Savet ili lično mene zbog bilog koga drugog ko je u procesu“, poručio je Đoković.

Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Američki novinar je potom nastavio.

Kada pokušam da dobijem informaciju od vas, vi ne kažete ništa. Ne bih da oduzimam više vreme drugima...

"Ja nisam predsednik ATP. Razumem da vam treba informacija od mene, ali ja mogu da vam dam samo nešto, drugo ne mogu da vam dam jer nisam u toj privilegovanoj poziciji. Ili mogu, ali onda to nije fer prema predsedniku ATP ili članovima Borda direktora sa kojima isto tako možete da komunicirate. Osećam da sam svemu ovome izložen previše samo zato što sam predsednik Saveta. Svako me smatra odgovornim i za najmanju sitnicu koja se dešava u tenisu u ovom momentu, zašta ja mislim da je nekorektno. Jer ja nisam jedini tu. Dakle, ako neko želi da razume kako sve funkcioniše, onda on ne bi imao tu vrstu pristupa kao vi. O tome pokušavam da govorim. Ne o informacijama koje cure odavne ili odande od kojih su neke tačne, neke ne. Način na koji se sve čini pokazuje nedostatak poštovanja jer je sve u cilju da se označi kao krivac jedan čovek i da se sav pritisak prebaci na njega. To je sve. Ništa protiv vas lično nemam, mislim da se ceo proces može tretirati drugačije“, zaključio je najbolji teniser sveta.

Epilog

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Utisak je da je Đoković izabrao pravi čas da stvari postavi na čistac. Vreme je kada mora da se koncentriše na Rolan Garos i pokušaj da osvoji četvrti Grend slem trofej u nizu.

Bavljenja političkim pitanjima koje mu, sa namerom iza svega toga ili ne, nameću pojedini predstavnici medija, bilo bi, posle sve energije koju je od početka godine uložio da bi razjasnio svoju poziciju, suvišno.

ATP je organizacija koja fukcioniše po precizno utvrđenim pravilima. Ništa ne može da bude van okvira i tačno se zna šta je čiji posao.Tako i Novak veoma dobro zna šta je u njegovom domenu i tako se i ponaša.

Naravno da reč prvog tenisera sveta ima specifičnu težinu, ali Novak je jasno podvukao da on nema veću moć odlučivanja od bilo kojih od preostalih članova Saveta čak iako je njegov predsednik. Dakle, jedan od deset.

Svakako da i u tenisu postoje određene grupacije i određeni interesi koji se zastupaju na različite načine, pa i Novak, kao i svi drugi članovi Saveta ima pravo na svoje viđenje i svoje mišljenje. Suština je u tome da Novak svoj stav nikome ne nameće, kao što pojedini tvrde.

Konačno, on nije taj koji je sam sebe postavio da uopšte bude u tom Savetu i još manje izglasao sam sebe da bude njegov predsednik! Ali kada je već tu, kako je ranije više puta objasnio, želi da da svoj doprinos koliko je moguće da zastupa stav što je moguće većeg broja igrača i čini sve da pomogne napretku tenisa.

Photo by Alex Pantling/Getty Images
Photo by Alex Pantling/Getty Images

Takođe, posebno nisu bili korektni napadi na Novaka od pojedinih kolega, koji sve više mirišu kao da su orkestrirani. U pitanju su pre svih Rodžer Federer, Rafael Nadal ili Stan Vavrinka.

Konačno, pitanje je i zašto niko od njih više nije u ATP Savetu igrača, ako se zna da igrači na najdemokratskiji mogući način, glasaju za to ko će ih tamo predstavljati? Ako su povređeni određenim stvarima i ako žele da se njihova reč čuje, zar nije bilo logično da to urade u četiri oka sa Novakom, a ne preko medija? Zar to ne bi bilo korektnije? I zar neko zaista veruje da je Novakov uticaj u svetu tenisa veći od onog koji imaju Federer i Nadal?

Ne pije vodu ta priča kako Novak nije imao vremena da ih sasluša. Naročito ako se zna da je recimo u Indijan Velsu sate i sate proveo nauštrb sopstvenih interesa, razgovarajući sa igračima o svemu, propuštajući dragocene treninge. Sve da bi od pojedinih opet bio označen kao krivac za trenutno stanje.

Novak je možda pomalo i naivan u verovanju da će njegove dobre namere promeniti svet u kom funkcioniše. Neće. Ali barem je dobro onda to što je jasno postavio okvire. Dokle ko može da ide, i gde cela ova hajka prelazi granicu ukusa i poštovanja prema njemu.

Konačno, on ima mnogo veće i značajnice ciljeve i snove od toga da bi se bavio pitanjima političke prirode.

A možda su sve te priče i način da se skrene sa određenog puta kojim je nezadrživo krenuo. Znajući Novaka, neće proći. No pasaran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu