Pobedio samo Partizan – najcrnja sezona srpskog fudbala u Evropi

Rezultatskim fijaskom stavljena je tačka na najgoru takmičarsku godinu srpskog fudbala u evropskim takmičenjima.

Izvor: B92

Petak, 15.12.2023.

08:49

Pobedio samo Partizan – najcrnja sezona srpskog fudbala u Evropi
Foto: Starsport/Dimitrije Vasiljeviæ

Od avgusta do decembra brojali smo samo poraze i svedočili ubrzanom srozavanju nacionalnog koeficijenta.

Izbrojali smo, na kraju, 25 poraza u 28 utakmica pet predstavnika srpske Superlige (Zvezda, Partizan, Vojvodina, Čukarički, TSC), u kvalifikacijama (šest) i grupnoj fazi (19).

Moguće da je ovo i negativni rekord klubova jedne zemlje u istoj sezoni pod kapom UEFA.

Jedinu pobedu, pre tačno četiri meseca, doneo je Partizan u kvalifikacijama za trećerangirano evropsko takmičenje protiv tima sa najnižim rejtingom (Sabah) naspram svih ostalih rivala srpskih ekipa u Evropi.

Učinak ekipa koje su ono najbolje što Srbija ima je, najblaže rečeno, poražavajući kada se sagleda u zbiru mada je i pojedinačni utisak jednako loš.

U 28 mečeva, osim 25 poraza, pamtiće se i nestvarno loša gol-razlika, 21:75.

Dakle, ni gol u proseku po meču nisu uspele da postignu perjanice Superlige, a primale su 2,7 pogodaka u proseku po utakmici.
Foto: Starsport/Dusan Milenkovic
Srpskim klubovima je ova sezona, kao nijedna ranije, tako jasno i hirurški precizno pokazala gde im je mesto.

Niti je Zvezdi mesto u Ligi šampiona, niti TSC može da parira bilo kome u Ligi Evrope a najmanje je Čukarički kadar da igra u Ligi konferencija.

Tim sa Banovog Brda je bio gori od najgorih - osam utakmica, osam poraza i gol-razlika 3:22.

Bilo je i nekih teških poraza: TSC od Frajburga 5:0, pa od Olimpijakosa 5:2 za kraj, dok Čukarički pamti debakl od Fiorentine 6:0.

Poređenja radi, više bodova od Srbije sakupili su Farska Ostrva (Ki Klaksvik), BIH (Zrinjski), koji su upisali po pobedu u grupama.
Foto: Starsport/David Damnjanovic
I predstavnik takozvane države Kosovo Balkani je uspeo da osvoji više bodova, ne od jednog, nego od sva tri srpska kluba, ukupno četiri (u grupi Lige konferencija sa Dinamom, Plzenjom i Astanom).

Boli glava, bride obrazi od ovakvih poređenja.

Posle svega, jedina dobra vest po srpske klubove, zapravo najbolja, je činjenica da je evropska sezona - završena. Prestaće, barem još neko vreme, da broje poraze.

Naredne sezone nećemo Evropi dati nijedan klub direktno u evropska takmičenja, naše ekipe će ponovo kroz kvalifikacije morati da zasluže igranje u ovakvoj konkurenciji. Do sada, imali su malo uspeha na tom putu.

Srpski klupski fudbal se vratio na "fabrička podešavanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: