Španci furiozni, Hrvati bez medalje

Košarkaši Španije osvojili su bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, pošto su u meču za treće mesto deklasirali Hrvatsku 92:66.

Izvor: SO

Nedelja, 22.09.2013.

17:29

Default images

To je 11. medalja za Španiju na evropskim šampionatima, a treća bronzana (1991, 2001). Sada će im poslužiti jedino kao uteha jer su bili favoriti za zlato, koje su uzeli na prethodna dva prvenstva.

Sa druge strane, Hrvatska nema medalju na velikim takmičenjima još od 1995. godine i Evropskog prvenstva u Grčkoj.

Zahvaljujući sjajnom Bogdanoviću Hrvatska se koliko-toliko držala u prvom poluvremenu, ali je u drugom Španija odigrala fantastično i lako je došla do pobede.

'Furiju' je predvodio Serhio Ljulj sa 21 poenom (8-15 iz igre), a davao je važne poene u prvom poluvremenu kada su Hrvati pravili serije i vraćali se u meč. Osim njega, istakli su se Mark Gasol sa 17 poena i 8 skokova, a Viktor Klaver upisao je 16 poena i 6 skokova.

Bojan Bogdanović za Hrvatsku je dao 22 poena (8-14 iz igre), a Roko Ukić imao je 12 poena i po 4 skoka i asistencije.

Tok meča:

Starsportphoto
Napad obe ekipe nije funkcionisao na početku meča, a Hrvatska je povela košem Šarića. Uprkos tome, prvi su se oslobodili Španci i uzvratili su serijom 11-0 zahvaljujući Kalderonu, Gasolu i Rubiju.

Trojkom Klavera Španija je povela 14:4, ali se razigrao Bogdanović, koji je vezao sedam poena i držao je Hrvate u igri. Pomogao mu je i Gasol promašenim zicerom i penalima, a posle novih poena Bogdanovića i trojke Hrvatska je smanjila na 17:16.

Tada je Orenga zatražio tajm aut, posle kojeg je Ljulj vezao dve trojke i Španija je posle prve deonice vodila 23:18.
Starsportphoto
Druga četvrtina počela je kao i prva, neefikasno na obe strane, ali sada su se prvi probudili Hrvati. Povela je Španija 27:20, ali onda je Ukić pogodio posle prodora, a Bogdanović je vezao dve trojke za vođstvo Hrvata 28:27.

Ponovo je Ljulj najbolje reagovao posle tajm auta Orenge, vezao je pet poena i vratio Špancima prednost. Sjajnu rolu odigrao je Klaver, nanizao je 11 poena u prvom poluvremenu, a naročito efikasan bio je u finišu prvog dela igre.

Briljantni Bogdanović je sâm vukao Hrvate (19p do poluvremena), ali su Španci podigli igru na znatno viši nivo i Ljulj je pogodio trojku uz zvuk sirene za 47:36 posle dvadeset minuta igre.
Starsportphoto
Hrvati su dobro počeli drugo poluvreme, Repeša je iznenadio Špance uvođenjem Marija Delaša i to se na kratke staze isplatilo - 47:40. Međutim, Ljulj je igrao svoj najbolji meč na prvenstvu, ubacio je novu trojku, zatim je zakucao u kontri, pa je 'furija' povela sa 54:40.

Trojkom Simona Hrvatska je smanjila na 56:47, ali Španija nije dozvoljavala rivalu da se vrati u meč - sada je Fernandes vezao pet poena, a posle bacanja Gasola Španija je pred poslednji dvominutni odmor vodila sa 63:48.

Već tada naslućivao se pobednik, a on je definitivno odlučen početkom poslednje deonice kada je Španija nastavila da zatrpava koš rivala iz svih pozicija. Posle trojke San Emeterija 'furija' je povela 74:53 i do kraja je lako privela meč kraju - 92:66.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

215 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: