Pogled u srpsku budućnost i dve pariske bajke

Hoće li, neće li? Sad će. Evo malo počinje. Ipak neće. Na kraju je kiša ipak pala oko 17 časova, ali srećom nije dugo trajala.

Izvor: B92

Nedelja, 29.05.2016.

19:33

Pogled u srpsku budućnost i dve pariske bajke
Getty Images

Hladno jeste bilo, onaj tip hladnoće koji ulazi u kosti, ali to nikoga nije sprečilo da uživa u tenisu – kompleks Rolan Garosa pun, kvalitetnih mečeva na pretek.

Viktor Troicki imao je jedan od najtežih mogućih zadataka i dobro se nosio sa Stanom Vavrinkom – služio ga je servis, kratkim dijagonalama izazivao je greške i u prva dva seta bio je ravnopravan.

Ipak, ni u svom petom pokušaju Viktor nije uspeo da se plasira u Gren slem četvrtfinale – tri puta je u osmini finala zaustavljan na Rolan Garosu, a dva puta na Vimbldonu.

“Malo sreće, malo hrabrosti i bolje igre, sve to je potrebno. Ogromna je to stvar i potreban je veliki napor za najboljih osam na Gren slemu. Više mi odgovara Vimbldon, mnogo se više radujem sezoni na travi“.

Viktor je kasnio na konferenciju za novinare jer je bio na doping kontroli. Nije mu se mnogo govorilo o tome, razumljivo posle suspenzije od godinu dana koja se okončala u julu 2014. godine.

“Jeste, malo su me mrcvarili. Sa mnom to izgleda dosta smešno... Znaju za situaciju (Viktor se plaši igle), uvek mi spreme sofu da mogu da se ispružim, dođe i doktor, ekstremno su ljubazni, znaju da mi nije prijatno. I njima i meni je veselo“, rekao je ironično kroz smeh Viktor.
Getty Images
Poraze su u dublu zabeležili i Nenada Zimonjić i Aleksandar Krunić, kao i Nenad i Jelena Janković u miksu, ali 29. maj 2016. godine mogao bi da se ispostavi kao važan datum za srpski tenis.

Olga Danilović, koja je u januaru, napunila 15 godina, ostvarila je svoju prvu Gren slem pobedu.

“Prelep je osećaj bila sam u šoku pet-šest minuta, nisam znala šta da radim, gde da idem, još je i kiša počela... Krenule su mi i suze radosnice“, kazala je nasmejana Olga posle trijumfa na startu juniorskog Rolan Garosa.

Danilovićeva igra izuzetno agresivno, a u skladu sa tim su joj i uzori na WTA turu.

“Volim Viktoriju Azarenku – dopada mi se njen stil igre jer mislim da podsećam na nju, a sviđa mi se i Mugurusa“.

Iako teniski život zahteva mnogo putovanja, Olga je i u tom smislu ’zelena’ i Gren slemovi su za nju relativno novo iskustvo. Srećom, sada ima mnogo naših koji su tu da pomognu.

“Pozdravila sam se sa Novakom juče, slučajno smo se sreli. On je žurio na meč, poželeli smo samo jedno drugom sreću, ali meni mnogo znači“.

Pobedu je ostvario i drugi naš junior – Miomir Kecmanović izgubio je samo dva gema. Fizički deluje zrelo za svojih 16 i po godina i već je počeo da igra ’fjučerse’.

“Kako budem napredovao, tako ću počinjati da igram i veće turnire“, kaže Kecmanović, kojem je uzor Đoković i koji trenira na Akademiji Nika Bolitijerija.

Više o Miomiru saznajte u priči sa Australijan opena – razgovarali smo sa njime, ali i sa trenerom Metom Voltersom.
Getty Images
Osmi dan turnira doneo nam je dva neočekivana heroj sličnih karaktera. Albert Ramos Vinjolas (28) do Rolan Garosa ukupno je zabeležio četiri Gren slem pobede u karijeri, a sada je ostvario isto toliko i plasirao se u četvrtfinale pobedom nad Milošem Raonićem.

Garbinje Mugurusa opisala je zemljaka kao finog i povučenog momka, a on se pronašao u takvom opisu.

“Pa, ako Garbinje tako kaže...“, rekao je uz osmeh levoruki Ramos, “Jeste, volim da budem kod kuće u Mataru (lučki grad 30 kilometara od Barselone), da provodim vreme sa drugovima i sa devojkom. Volim da gledam fudbal na televiziji – ništa čudno, ništa posebno, ja sam samo normalan momak“.

A i na WTA turu dobili smo pravu junakinju – Šelbi Rodžers, 108. teniserka sveta, eliminisala je Pliškovu, Vesninu, Kvitovu, a sada i Begu za nastavak svog sna. Simpatična Amerikanka do sada je u karijeri dobila samo tri Gren slem meča, a sada samo što nije zaplakala posle novog trijumfa.

“Takva sam i u životu. Bilo da sam tužna, srećna, da čitam knjigu ili gledam film, suze lako krenu“.

Van terena je stidljiva i nasmejana, ali kada igra izuzetno je agresivna – uostalom, ne dobija se tako lako Kvitova dva seta sa po 6:0, čak ni na šljaci.

Crtice iz Pariza

- Istražio sam butik Rolan Garosa za vas – kao što već i pretpostavljate, ’biju po ušima’. Pulover staje pristupačnih 95 evra, kišobran će vas koštati 65, peškir 45, one džinovske lopte su 32 evra, majice 30, a magneti se mogu kupiti i za osam evra.

Jedan momak objašnjavao mi je kako je nova kolekcija Lakost majica lepša jer ima neku posebnu “aplikaciju“ na dnu. Tu se bar ne razlikujemo, i po našim radnjama razmeću se tom rečju “aplikacija“, kao da neka šara ili natpis čine automatski majicu kvalitetnijom, privlačnijom, šta li... “Neka, pogledaću dalje“. “Ali vidite kako su divne aplikacije“. “Pakuj tri onda“.

- Trenerski tim Miloša Raonića činili su Karlos Moja i Rikardo Pjati, a sada će im se pridružiti i Džon Mekinro, za sada samo na Vimbldonu. Previše? Miloš ne misli tako. “Moj posao je da procenim šta je najbolje za mene od svega što mi oni kažu, ja sam izvršni direktor kompanije ’Miloš Raonić Tenis’ i to je to“.

- Bernard Tomić, Dominik Tim, Džon Izner i Felisijano Lopes, niko od njih neće učestvovati na Olimpijskim igrama, a jedan od razloga je što se sada za Igre ne dodeljuju bodovi za ATP listu.

“Da budem iskren, ne vidim zašto ne bismo imali bodove na OI, one za nas imaju težinu petog Slema, bar iz moje perspektive, divan je i drugačiji osećaj predstavljati svoju zemlju i biti u olimpijskom selu. Velika je to odluka da se preskoče OI, nikada ne znaš šta može da se desi za četiri godine“, kaže Đoković.

Venus Vilijams bila je mnogo direktnija: “Kome su još potrebni bodovi kada igraš za zlatnu medalju?!“
Getty Images
- Razgovarao sam sa Tumanijem Karajolom, novinarom Evrosporta, i pitao ga koji su njegovi favoriti. “Znam da je dosadan odgovor, ali mislim da će Novak i Serena osvojiti“. Tumanijeva drugarica sa fakulteta je Srpkinja, pa će na leto najverovatnije doći u Beograd. Možete ga pratiti na Tviteru.

- Ernests Gulbis vrlo je pronicljiv i inteligentan momak, uz to i samokritičan. Na konstataciju novinara da nije imao sreće sa povredama, Letonac je odgovorio: “Povrede su deo igre. Ako ne radiš potrebne vežbe prevencije kako se ne bi povredio, uvek možeš da kažeš da nisi imao sreće, ali moje povrede nisu bile nesreća – nisam npr. iskrenuo zglob, nego se nisam brinuo o svom telu kako treba“.

- Pročitajte razgovor sa Aleksom Korečom, nekada drugim teniserom sveta, a u ponedeljak vas čeka intervju sa Anrijem Lekontom koji nam je poverio interesantno zapažanje o francuskoj publici.

Kao i uvek, pišite mi u komentarima ili na Tviteru uz hešteg #OzmoNaŠljaci.

Pozdrav iz Pariza,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: