Lazić za B92.net: Možda i najveća pobeda ove generacije

Dugo se srpska javnost nije radovala tako velikoj i značajnoj pobedi vaterpolista Srbije kao onoj u utorak protiv Italije za plasman u polufinale SP u Fukuoki.

Izvor: Dejana Popoviæ

Sreda, 26.07.2023.

08:00

Lazić za B92.net: Možda i najveća pobeda ove generacije
Foto: Profimedia

Srpska vaterpolo istorija je takva da je u njoj ostalo zapisano mnoštvo bitnih trijumfa, kojim je počinjala ili se potvrđivala dominacija srpskih "delfina", ali na novu smo morali da čekamo malo duže nego što smo navikli.

Sve do 25. jula 2023. godine, kada je aktuelni vicešampion sveta morao da položi oružje pred hrabrom četom Uroša Stevanovića, koja nije pokazala ni trunku straha pred favorizovanim rivalom.

Trijumf protiv iskusne Italije bez sumnje staje u rang olimpijskog finala iz Rio de Žaneira 2016. godine ili onog dramatičnog trijumfa Srbije nad Španijom, kojim se otišlo u finale Olimpijskih igara u Tokiju ili finalni okršaj sa Grcima za drugo uzastopno olimpijsko zlato.

Tada je prethodna generacija stekla svoj oreol nepobedivosti, a njihovi naslednici ovog jula, dve godine kasnije, pokazali su svima da Srbija i te kako ima svetlu budućnost. Samo je trebalo malo strpljenja i mnogo više podrške za ove momke, kojima je u amanet ostavljeno veliko breme prethodnih uspeha, pod kojim su morali da krenu da krče svoj put uspeha.

Koliko je pobeda za plasman u polufinale planetarnog šampiona velika stvar, najbolje je objasnio Andrija Prlainović, jedan od nepobedivih, čovek koji je osvojio sve što se osvojiti može.

Uz nakon do poda, bivši reprezentativac Srbije istakao je da je ovo jedna od najvećih pobeda za naš vaterpolo u istoriji.

Njenog značaja svesni su i u taboru nacionalnog tima, jer je plasman među četiri najbolja tima izboren posle šest godina čekanja, prvi put od 2017. godine i šampionata u Budimpešti, gde je osvojena bronza.

"Velika pobeda ove generacije, možda i najveća", ponosno ističe vaterpolista Srbije Đorđe Lazić na početku razgovora za B92.net.
Izabranici Uroša Stevanovića odigrali su fantastičan meč, poveli su golovima Jakšića i Lazića, a potom su sve vreme bili egal sa iskusnim protivnikom, kome nisu dali ni da pomisli da može da dođe do osetnije prednosti.

"Od početka od kraja smo uspeli da nametnemo naš ritam, nismo im dozvolili da se odlepe više od jednog gola razlike i msilim da je to bilo ključno. Mislim da smo stvarno odigrali jednu izvrsnu utakmicu, naravno da smo pravili greške, ali to je sastavni deo jednog ovakvog meča. Velika pobeda za nas, Srbija je posle šest godina u polufinalu SP, rekao bih i te tako zasluženo. Ovo nam je ogroman vetar u leđa i samo smo dobili dodatni motivaciju i podstrek za nastavak takmičenja", ističe centar italijanske Breše.

Na talasu velikih podviga za trenutak smo se vratili na čuvenu 2009. godinu, kada je tadašnja reprezentacija Srbije u osmini finala SP u Rimu pobedila takođe Italiju (7:5) i kasnije osvojila svetsko zlato. Verujem da se niko ne bi bunio ako se "večni grad" ponovi u "zemlji izlazećeg sunca", a do tada Srbiji sledi još jedan veliki izazov.
Naredni rival je Grčka u četvrtak od 10.00, koja je u četvrfinalu eliminisala Crnu Goru i koja brani bronzu osvojenu prošle godine na "Margit Sigetu".

"Veoma je bitno da u ovom trenutku ostanemo prisebni i pribrani, a pre svega koncentrisan na sledeću utakmicu. Očekuje nas izuzetno teška utakmica protiv Grčke. Izvrsna su ekipa, sa odličnim pojedincima. Igraju bez najboljeg igrača (Angelosa Vlahopulosa, prim.aut), ali su u dosadašnjem delu turnira pokazali da mogu i bez njega da igraju na visokom nivou. Sigurno da će biti jako težak meč", kaže 27-godišnji reprezentativac i olimpijski šampion iz Tokija.

Ulog tog meča više nego dragocen. Pobednik polufinala osim zagarantovane medalje, dobija i vizu za Olimpijske igre u Parizu naredne godine, pošto će finalisti ovogodišnjeg SP uzeti dve karte za najveću planetarnu smotru.

Vaterpolisti Srbije su dvostruki uzastopni olimpijski šampioni i cilj je da se ova podmlađena ekipa nađe među 12 timova, koji će se narednog leta boriti za olimpijske lovorike.

"Probaćemo da pripremimo meč što bolje, da se odmorimo i da spremni dočekamo tu utakmicu koja može da nam obezbedi i učešće na Olimpijskim igrama i medalju , što bi bio neverovatan uspeh za ovu ekipu", poručio je Đorđe Lazić.

U drugom polufinalu sastaju se Mađarska i Španija.

Dejana Popović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: