Svet 0

09.05.2024.

10:09

Dat je nalog: Pobijte ih... FOTO

Saudijske vlasti dopustile su upotrebu smrtonosne sile za raščišćavanje terena za futuristički pustinjski grad koji grade desetine zapadnih kompanija, rekao je za BBC bivši obaveštajac.

Izvor: Index.hr

Dat je nalog: Pobijte ih... FOTO
Profimedia/U.S. Army photos by Chief Warrant Officer 2 Kelly Osmon

Podeli:

Pukovnik Rabih Alenezi navodi kako mu je bilo naređeno da premesti seljake iz lokalnog plemena kako bi se napravilo mesta za gradnju dela ekološkog projekta Neom, "The Linea" (Crta).

Jedan od seljaka je, kako se tvrdi, naknadno upucan jer je protestovao protiv deložacije.

Saudijska vlada i uprava eko-projekta Neom su odbili da komentarišu ove navode, ističe BBC a prenosi Index.hr.

Navodi se da je Neom eko-region Saudijske Arabije vredan 500 milijardi dolara. Glavni projekat, "Crta", trebalo bi da bude grad bez automobila, širok samo 200 m i dugačak 170 km. Vlasti procenjuju da će do 2030. biti dovršeno 2.4 km projekta.

Saudijske vlasti navode kako je do sada zbog izgradnje preseljeno više od 6.000 ljudi, ali grupa za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji ALQST procenjuje da je brojka veća.

BBC je analizirao satelitske snimke tri srušenih sela - al-Kurajbah, Šarma i Gajal. Kuće, škole i bolnice izbrisane su s karte.

Alenezi, koji je prošle godine otišao u egzil u Ujedinjeno Kraljevstvo, je dobio naredbu za "čišćenje terena" sela al-Kurajbah, koje je smešteno 4.5 km južno od "Crte". Sela su uglavnom naseljavali pripadnici plemena Huvaitat.

Nadređeni su Aleneziju 2020. kazali da u plemenu ima dosta pobunjenika i da treba da se ubiju svi one koji pruže otpor preseljenju. Rečeno mu je da je dozvoljena upotreba smrtonosne sile protiv onih koji sodbiju da se isele i ostanu u svojim kućama.

Alenezi je uspeo da izbegne učestvovanje u toj misiji iz izmišljenih medicinskih razloga, ali je ona svejedno sprovedena.

Zbog opiranja deložaciji privedeno je više desetina ljudi, od kojih su mnogi procesuirani zbog optužbi povezanih s terorizmom.

ALQST navodi da ih je 40 još uvek u pritvoru, a da petoro čeka smrtnu kaznu. Neki od njih su uhapšeni samo zato što su na društvenim mrežama javno oplakivali smrt seljaka koji je upucan, dodaje ALQST.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: