Čavić za B92: Oboriću ponovo evropski rekord

Najbolji srpski plivač Milorad Čavić uspešno je otvorio sezonu u 25-metarskim bazenima. Čavić je na takmičenju Svetskog kupa u Berlinu osvojio dve zlatne medalje, u trkama na 50 i 100 metara delfin stilom, a za B92 govori o uspehu u Nemačkoj, kao i o planovima u nastavku sezone, koja će mu poslužiti kao priprema za Olimpijske igre u Pekingu, a u kojoj očekuje novo obaranje evropskog rekorda.

Podeli

Milorad Čavić, glavna nada srpskog plivanja na OI u Pekingu, kaže da je izuzetno zadovoljan učinkom na Svetskom kupu u Berlinu. Čavić je na 50 i 100 metara delfin ostvario vredne pobede, a na 50 metara slobodnim stilom bio je učesnik finala, u kojem je Šveđanin Stefan Nistrand oborio svetski rekord.

Vrlo sam zadovoljan rezultatima u ove dve trke. Nisam znao šta da očekujem, pošto su mi ovo prve trke u sezoni. Međutim, dva meseca dobrih treninga doneli su rezultate i sada sam veliki optimista za naredna takmičenja. Svetski kup u Berlinu je bilo ozbiljno takmičenje, ali je to, ipak, na neki načun, samo uvod u Evropsko prvenstvo u 25-metarskim bazenima u Debrecenu“, rekao je Čavić za B92.

U tom gradu na istoku Mađarske ovog decembra biće održan 11. šampionat Evrope u 25-metarskim bazenima.

"Jako sam optimističan pred to takmičenje i očekujem mnogo od njega. Nadam se najboljim rezultatima u trkama na 100 i 50 metara delfin stilom. Očekujem da ću oboriti svoj evropski rekord na 100 metara delfin, a možda ću pokušati isto i na 50 delfin. Još uvek sam malo umoran od puta, međutim, nastavljam sa treninzima, koje ne treba preskakati. Ipak, kondicija i cela situacija ne može uvek da bude savršena. Ispalo je da sam odlično plivao i jedva čekam da vidim šta će biti sledeće nedelje u Italiji gde ću učestvovati na Gran Priju".

Sledećeg vikenda (24. i 25. novembar) održava se poslednje takmičenje za Svetski kup, u brazilskom Belo Horizonteu. Ćavić neće putovati preko Atlantika, već nastavlja sa takmičenjima u Evropi.

"Ove godine sam u dogovoru sa trenerom odlučio da učestvujem samo u Berlinu, pošto je ovo najteža stanica Svetskog kupa. Takmičenje u Italiji će biti dobro, imaćemo jaku konkurenciju i bitno mi je da tamo učestvujem".

"Posle Gran Prija u Italiji, koji je na programu sledeće nedelje, nema ništa do EP u Debrecenu, u decembru. To bi trebao da bude kraj sezone u malim bazenima i posle toga ću da se fokusiram na velike bazene".

U aprilu će u Mančesteru biti održano Svetski šampionat u 25-metarskim bazenima. Mesec dana ranije Ajndhoven će biti domaćin šampionata Evrope u velikom bazenu. Čavić smatra da bi mu povratak u mali bazen u aprilu bio kontraproduktivan.

"Ne očekujem da ću tamo da idem, ali sve je moguće. Nije mi jasno zašto je to tek u aprilu i posle EP u velikim bazenima koje će biti u martu. Mislim da nije najpametnije da idem tamo. Možda je i najbolje da ostanem na Floridi i nastavim sa pripremama za Olimpijadu".

Tokom 2007. godine Čavić je imao probleme sa povredom, ali i finansijama. Sada je, srećom, sve u redu.

"Sa povredom i ostalim problemima, pre svih finansijskim, sada je sve u redu. Sa finansijske strane sve mi je pokriveno i zbog toga se zahvaljujem sponzorima - Beogradskoj berzi, Udruženju banaka Srbije, Direkt mediji, Olimpijskom komitetu Srbije, Telekomu i Telenoru. Bez njih ovo ne bi bilo moguće".

Najbolji srpski plivač već je obezbedio učešće na OI na 50 i 100 metara delfin. U narednom periodu on će pokušati da dostigne olimpijsku normu i na 50 i 100 metara slobodno.

"Moguće. Uvek sam bio dobar u trci na 50 slobodnim stilom. Ovo što sam uradio u Berlinu ne znači ništa. Ipak mi mnogo znači kada imam fizioterapeuta pored sebe na bazenu da mi pomogne da se oporavim posle jedne trke. Sigurno ću plivati 50 slobodnim stilom u Debrecenu. Moguće da ću istu disciplinu otplivati i u Pekingu. Videćemo... Najbitnije mi je da plivam što bolje u 100 delfin, pošto mi je to najbolja disciplina".

U dva dana Šveđanin Stefan Nistrand oborio je dva svetska rekorda u berlinu. U drugoj od tih trka plivao je i Čavić.

"Propustio sam prvu trku zbog pres konferencije, ali mi je jako drago da sam bio deo toga, a sa druge strane mi je jako žao što nisam mogao da je gledam sa strane. Najbitnije mi je da imam tu trku iza sebe u pripremi za Debrecen".

Čavić mnogo očekuje od švedskog plivača do Pekinga.

"U ovom periodu se i moglo očekivati najviše od Nistranda. Od njega očekujem da će oboriti svetski rekord na Olimpijskim igrama. Ovo sada, međutim, ne znači mnogo u pripremi za Olimpijadu. Ipak, ne bi me iznenadilo da Nistrand uradi nešto fenomenalno u Pekingu", kaže Čavić za B92.

Sportski intervju

Nađ: "Klemente nije kriv"

Albert Nađ, bivši fudbaler Partizana i reprezentacije, posle odlaska iz Partizana nastavio je karijeru u ruskom Rostovu. Međutim, iako je zadovoljio u Rusiji odlučio je da promeni sredinu. Još nije poznato gde će rođeni Zemunac nastaviti karijeru, ali je sigurno da to neće biti Partizan.

Jedan od najomiljenijih igrača navijača Partizana po dolasku Miroslava Đukića nije uspeo da nađe zajednički jezik sa trenerom. Kapiten Partizana je igrao malo i onda odlučio da napusti klub u kojem je želeo da završi karijeru. Populrani Adi ima ponude nekoliko klubova, ali još ništa nije odlučio.

Sportski intervju sreda 28.11. 20:10 Komentara: 22

Stevanović za B92: "Problem moramo da tražimo u nama samima"

Fudbalska reprezentacija Srbije nije uspela da se kvalifikuje na Evropsko Prvenstvo 2008. koje će da se održi u Austriji i Švajcarskoj. Srbiji je je za plasman na EP bila potrebna pobeda nad Poljskom, uz poraz Portugalije, ali ključ neuspeha leži u porazima od, na papiru, slabijih protivnika – Kazahstana i Belgije, kao i u remiju sa Jermenijom. Bivši pomoćnik prethodnog selektora Ilije Petkovića, Goran Stevanović smatra da su našem fudbalu potrebna nova rešenja i da grešku treba da potražimo među nama samima, da ne možemo druge da krivimo za neuspeh.

Sportski intervju četvrtak 22.11. 15:21 Komentara: 30