Izvor: index.hr

Popularan sajt World of statistics objavio je zanimljive podatke o najlepšim gradovima sveta. Lepotu grada je, naravno, nemoguće izmeriti, ali tim sajta kaže da Venecija ima više od 83,3 odsto u ocenama lepote.

Iza Venecije slede Rim sa 82% i Barselona sa 81,9%. Na četvrtom mestu je Prag, a na petom Njujork.

Venecija planira da naplaćuje ulaz u grad

Inače, Venecija planira da sledeće godine uvede karte od pet evra za jednodnevne izlete kako bi pokušala da upravlja dolascima turista, saopštilo je gradsko veće. Karta će biti uvedena probno u trajanju od 30 dana, a fokus će biti uglavnom na prolećnim praznicima i letnjim vikendima, kada je broj turista na vrhuncu. Svi posetioci stariji od 14 godina bi ga plaćali.

Prekomerni turizam je dugo bio problem za krhki grad u laguni. Eksperti Uneska preporučili su u julu da se Venecija i njena laguna dodaju na listu ugrožene svetske baštine i tvrde da Italija ne čini dovoljno da zaštiti grad od efekata klimatskih promena i masovnog turizma.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.