Izvor: B92

Posetioci iz čitavog sveta, koji žele da saznaju malo više o prošlosti ostrva, istražuju ostatke topova, bunkere i napuštenih skladišta.

Razuđena obala, lepe plaže i čisto, tirkizno more, razlozi su zbog kojih je i Si-En-En pre koju godinu preporučio posetu Visi.

Osim prirodnih lepota koje ostrvo nudi turistima, ovo mesto krije burnu istoriju, svedočanstvo prošlog vremena.

Shodno ovome, u nastavku teksta vam govorimo o Titovim pećinama do kojih se dolazi sa ceste za Hum - najvišeg vrha ostrva Vis.

Do Titovih pećina, skrivenih na padinama Huma, vodi uređeno kameno stepenište. Ulazi su delimično zazidani i za razgledanje nije neophodno veštačko svetlo.

Jedna od glavnih karakteristika ovih pećina je vojni objekat koji je pozicioniran ovde, pa, shodno ovome, predstavlja pravu turističku atrkciju za mnoge posetioce, ali i istoričare.

Foto: Profimedia

Pećina, koja se prvobitno smatrala pećinom duhova, kasnije je nazvana po Josipu Brozu Titu, koji je 1944. godine boravio na ostrvu i rešavao politička pitanja.

Ovde možete pešačiti kroz tunele, kako bi došli do iskopina širom ostrva koje svedoče o postojanju baza jugoslavenske vojske. Takođe, ostrvo poseduje 30 različitih vojnih objekata, uključujući i jednu od najposećenijih - raketnu bazu u Stupišću kod Komiže.

"Bila je to ogromna baza za rakete s impresivnim kompleksom tunela i bunkera koji su bili u pripravnosti u slučaju invazije", prenose mediji.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.