Izvor: B92

Čini se da Amsterdam nije jedini evropski grad koji je odlučio da stane na kraj turističkoj gužvi.

Njihov primer odlučio je da sledi i srednjovekovni belgijski grad Briž, kojeg je samo u 2017. godini posetilo oko 16,3 milona turista.

Ovaj grad na severozapadnom delu Belgije, čija su istorijska jezgra pod zaštitom UNESCO, popularno je jednodnevno stajalište brojnih evropskih turističkih tura.

Zbog sve većeg broja turističkih poseta, novi gradonačelnik Briža Dirk De fauw odlučio je da povuče drastične poteze.

Tim povodom, gradske vlasti su donele odluku u kojoj navode da ukidaju sve promotivne aktivnosti koje uključuju jednodnevne turističke ture.

Osim toga, odlučili su da smanje broj kruzera koji uplovljava u njihovu luku.

U ovom trenutku, njihova luka može istovremeno da primi pet kruzera, a prema novom planu tu brojku će smanjiti na samo dva dnevno. Uz to, sa kompanijama koje nude turističke aranžmane putovanja kruzerom dogovoriće da umesto dosadašnjeg uplovljavanja u luku vikendom, to rade radnim danima kako bi posetioci mogli duže da ostanu, piše CNN, a prenosi Jutarnji list.

"Moramo da očuvamo svoje gradsko jezgro. Posetioci koji dolaze na jedan dan čine nam više štete nego koristi. Ne želimo da postanemo ’Diznilend’“, poručio je gradonačelnik De fauw.

Sličnom poslovnom politikom odlučili su da se vode i ostali susedni gradovi poput Brisela i Pariza, kako bi broj dnevnih poseta smanjili na minimum.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.