Izvor: Veèernji list

Smeštaj na hrvatskoj obali nije zaobišla inflacija pa su u poslednje tri godine cene narasle oko 30 odsto, a ponegde čak i dvostruko. Na primer, studio apartman za dve osobe u centru Splita 2021. godine koštao je 100 evra, 2022. godine već 150, a ove sezone za njega treba izdvojiti i do 170 evra.

"Iznajmljivači su već prošle godine u proseku 15 do 20 odsto dizali cene. Međutim, mi moramo ići više jer moramo nadoknaditi sve troškove koji su nam nametnuti", govori za RTL predsednica Hrvatske udruženja porodičnog smeštaja Barbara Marković te dodaje kako misli da će porast cena biti "nekih 30 odsto u odnosu na protekle tri godine".

Dolaze sve imućniji turisti, svaki nautičar dnevno potroši 200 evra

Najave za sezonu su dobre, no gosti primećuju da je smeštaj skup. Iako su cene prilagodili i hoteli, oni ne brinu zbog popunjenosti.

"Cene hotelskog smeštaja, u zavisnosti od kategorije, poskupele su od 15 do 20 odsto, a zašto znate i sami. Jednostavno je sve poskupelo - proizvodi koji se koriste u hotelskim sobama, struja, voda i jednostavno to je bio logičan sled", kazala je direktorka hotela u Splitu Nevena Čikeš.

Vlasnik kuće za odmor u Zadvarju Jozo Radeljić istaknuo je kako kod njega sezona traje od maja pa do kraja oktobra. "Sve je popunjeno", zaključio je.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.