Jonska grupa ostrva jedna je od najpopularnijih u čitavoj Grčkoj.

Smeštena su na zapadnoj strani zemlje, a odlikuju ih burna i bogata istorija, kao i kultura.

Zovu ih i Sedam ostrva, ali grupa uključuje mnoga manja ostrva pored sedam glavnih.

Vidljiv je uticaj mletačke kulture, zahvaljujući viševekovnoj vladavini, zbog čega je na jonskim ostrvima prisutan poseban kulturni indentitet sa vidljivim italijanskim uticajima.

Osim po jedinstvenoj arhitekturi, Jonska ostrva su poznata po svojoj bujnoj, zelenoj prirodi i divnim plažama, sa smaragdnom vodom i egzotičnim pejzažima.

Krf, Kefalonija i Lefkada su tri najpopularnija Jonska ostrva, dok su Itaka, Paksos i Kitira idealni za mirniji odmor bez gužve. Zakintos je popularniji među mlađim turistima.

Krf

Na severnoj strani Jonskog mora, šarmantno ostrvo Krf odlikuje bogata istorija sa uticajima venecijanske, francuske i engleske kulture koje su oblikovale jedinstvenu arhitekturu ostrva.

Njegov živopisni glavni grad, vile, palate i prelepe plaže čine Krf jednom od najtraženijih destinacija u  Grčkoj.

Ukoliko se uputite na Krf, savetujemo vam da pokušate da obiđete što više lokacija. Neke od najpoznatijih plaža su: Paleokastritsa, Agios Gordios, Bataria Kassiopi, Rovinia, Porto Timoni, Issos, Nissaki plaža i čuveni Canal d'Amour u Sidariju.

Shutterstock/Nick Brundle Photography

Sidari je poznat po jedinstvenoj plaži Canal d'Amour (Kanal ljubavi) koja podseća posetioce na lunarni pejzaž. Canal d’Amour je jedinstveno područje zaliva okruženo velikim liticama, a odlikuje ga kristalno čista voda, krupni pesak duž obale, plitko morsko dno i mnoštvo pećina.
 

Krf je kombinacija kosmopolitskog i tradicionalnog. Glavni grad Krfa je poznat po dve tvrđave i starom gradu smeštenom između njih.

Na nekoliko minuta vožnje čamcem nalazi se i čuveno ostrvo Vido, na kome se tokom Prvog svetskog rata nalazila bolnica za srpske vojnike koji su na Krf došli preko Albanije. Veliki broj srpskih ratnika je sahranjen u moru kraj ostrva u "Plavoj grobnici".

Dolazak do Krfa je turistima postao još lakši, nakon uvođenja direktne avionske linije. Ostrvo je povezano trajektom sa nekoliko drugih ostrva.
 

Kefalonija

Kefalonija je najveće ostrvo iz grupe Jonskih ostrva, a u njenoj blizini nalazi se i Itaka, mirnija opcija koju vam savetujemo da ne zaobiđete.

Plaža Mirtos na Kefaloniji je jedna od napoznatijih u čitavoj Grčkoj. Uprkos hiljadam turista godišnje, plaža uspeva da sačuva tirkiznu boju vode, mekan pesak i netaknutu prirodu.

Ukoliko planirate put na Kefaloniju obavezno posetite ribarska sela koja odišu posebnim šarmom kao što su Fiskardo, Argostoli i  Asos.

Shutterstock/Izabela23

Lefkada

Lefkadu često nazivaju i grčkim "Karibima",  a može da se pohvali netaknutim plažama i tirkiznim morem.

Glavna atrakcija Lefkade su nesumnjivo njene plaže, koje zaokupljaju maštu onih koji imaju sreću da istraže ovo živopisno ostrvo.

Shutterstock/Serenity-H

Među najpoznatijim plažama su Egremi, Porto Katsiki i Kathisma iznad kojih se uzdižu visoke litice. Prepoznatljive su po belom pesku i šljunku koji blistaju pod jonskim suncem.


 


 

Podeli: