Izvor: Ona.rs

Neka od najpoznatijih muzejskih zdanja u celom svetu nalaze se u glavnom gradu Francuske.

I mada u Gradu svetlosti, kako se Pariz neretko naziva, postoje i mnoge druge atraktivne lokacije, muzeji su jednostavno neizostavni deo posete za mnoge turiste.

Naoružajte se strpljenjem, ako želite da posetite Luvr, jedan od najpoznatijih muzeja u gradu i zemlji, ali budite spremni da ostanete bez reči kada ugledate njegovu fanstastičnu zbirku. Za posetu Centru Pompidu imate vremena do jeseni.

1. Luvr

Sa zbirkom bogatijom od čak više od petsto hilljada predmeta, Muzej Luvr je ne samo jedan od najpoznatijih, ako ne i najpoznatiji u Parizu, nego i u celom svetu.

Neka od globalno najpoznatijih umetničkih dela, deo su bogate kolekcije Luvra, pa ne čudi što se na ulazak u ovaj velelepni muzej neretko čeka satima. Ali sve mučenje se isplati kada se kroči u ovo fantastično zdanje.

Izuzev čuvene Leonardove Mona Lize, u Luvru se mogu videti i grčke karijatide, ali i statua Venere sa Milosa, navedeno je na zvaničnom sajtu ovog pariskog muzeja. Tu je i statua antičke boginje Nike sa krilima sa grčkog ostrva Samotraki, dok zidove ukrašavaju i neke od fantastičnih Botičelijevih slika.

Profimedia

Mikelanđelove statue i dela iz doba italijanske renesanse, ali i drugih umetničkih perioda, takođe su deo izuzetno bogate zbirke ovog francuskog muzeja.

2. Versaj

Palata ili dvorac Versaj privlači pažnju mnogih posetilaca glavnog grada Francuske i to kako zbog fascinantne unutrašnjosti ovog zdanja, tako isto i zbog parka, koji zauzima površinu od oko 800 hektara, navedeno je na zvaničnoj internet prezentaciji muzeja.

Muzejsku zbirku čini od 60 hiljada umetničkih dela iz različitih istorijskih perioda, koji su svojevrsno svedočanstvo bogate istorije ne samo ovog zdanja, već i istorije Francuske.

3. Centar Pompidu

Poznat i kao Narodni muzej savremene umetnosti, centar Pompidu obogaćuje parisku umetničku scenu još od 1977. godine, istaknuto je na zvaničnom sajtu. Interesantno dizajnirana zgrada, bez ikakve sumnje privlači pažnju i dan-danas.

Prostire se na ukupno deset nivoa i zauzima površinu nešto veću od 12.200 metara kvadratnih.

Pored toga što je zdanje interesantno u arhitektonskom smislu, pažnju posetilaca posebno privlače boje koje su prisutne na fasadi. A za to postoji i objašnjenje koje su dali stručnjaci, zaduženi za osmišljavanje izgleda same građevine. Naime, budući da se koriste četiri boje primarno, to za svaku postoji objašnjenje. Recimo, plava simbolizuje protok vazduha, pa se koristi za klime, dok se žuta odnosi na struju. Cevi za protok vode su u zelenoj boji, a liftovi namenjeni posetiocima su u crvenoj.

Tokom višedecenijskog postojanja ovog zdanja na njemu su vršene mnoge izmene, a najnovije bi trebalo da traju do 2030. godine, što je dovelo do odluke o potpunom zatvaranju ovog interesantnog muzeja za posetioce i to počev od jeseni ove godine. Ipak, to ne sprečava ljude da se i dalje dive njegovoj arhitekturi koja je, u najmanju ruku originalna.
 

Podeli: