Hrvatski grad ostvario dva miliona noćenja: "Imamo potencijala"

Odlične turističke rezultate zabeležio je Poreč i to čak mesec dana ranije nego prošle godien. Najčešći gosti su Nemci, potom slede Austrijanci, Slovenci, Hrvati, Italijani dok su na šestom mestu gosti iz Češke.

Izvor: B92

Petak, 05.08.2022.

10:50

Hrvatski grad ostvario dva miliona noćenja:
Foto: Profimedia

Poreč, jedno od hrvatskih najposećenijih odredišta, ostvario je dva miliona noćenja, i to čak mesec dana ranije nego prošle godine. Svi se nadaju da će takav biti i nastavak sezone, javlja HRT, a prenosi Poslovni.hr.

“Tri i po miliona noćenja Poreč je ostvario rekordne 2019. godine i ove je godine to apsolutno dostižno”, rekao je Nenad Velenik, direktor TZ-a Poreč. Naglasio je da se Poreč definisao kao destinacija sa 4 do 5 zvezdica.

Takvih je oko 80 odsto smeštajnih kapaciteta i oni se prvi popune, dodao je. Najavio je da će zarada od turizma biti bolja nego 2019. s obzirom da se boravišna taksa povećala.

Dva miliona noćenja u Poreču je ostvareno ranije nego prošle godine, kada je ono ostvareno krajem avgusta što zapravo govori o tome koliko je ova sezona uspešna. Treba dodati da je na isti dan, 3. avgusta rekordne 2019. godine, dosegnut je broj od dva miliona noćenja.

Trenutno u Poreču boravi 30 hiljada turista, a smešteni su uglavnom u hotelskom smeštaju, zatim u kampovima, pa u privatnom smeštaju . Najčešći gosti su Nemci, zatim slede Austrijanci, Slovenci, Hrvati, Italijani, a na šestom su mestu gosti iz Češke.

"Došli smo na 2019. godinu, indeks je 100. Kada gledamo da imamo 700 kreveta manje u našoj destinaciji zbog radova na smeštajnim kapacitetima, onda zaista možemo da budemo zadovoljni. Rezultat svega je sportski turizam. Spojili smo javno i privatno, turizam i sport i na taj način produžili sezonu", izjavio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

"Podstičemo sadržaje u predsezoni i postezoni gde imamo još mogućnosti rasta i razvoja. Ova turistička sezona pokazala je da imamo potencijala. U predsezoni smo ostvarili čak za 30 odsto bolji rezultat nego 2019.godine", istakao je Nenad Velnik, direktor Turističke zajednice Poreča.

I tu ne planiraju da stanu, već će se dalje ulagati u infrastrukturu i kulturnu baštinu grada. U Poreču očekuju i dobar nastavak avgusta, a najave su izvrsne i za postsezonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: