Najposećenija turistička lokacija u Srbiji FOTO

Povodom obeležavanja Svetskog dana turizma u ponedeljak 27. septembra ulaz u Stopića pećinu biće besplatan za sve posetioce.

Izvor: B92

Petak, 24.09.2021.

08:30

Najposećenija turistička lokacija u Srbiji FOTO
Foto: Rina

Ovaj lokalitet nekoliko godina unazad je među najposećenijim u čitavoj Srbiji i nalazi se na samo devetnaest kilometara od centra Zlataibora.

"Njen ulaz je impresivan, visok je oko 18 i širok preko 30 metara, tako da ova pećina nikad nije bila skrivena. Prva noga koja je kročila na ovo zltiborkso tle, mogla je da je primeti i uđe”, rekao je za RINU Dragomir Stopić, čuvar u zaštićenom području.
Foto: Rina
„Ovde su se svojevremeno skrivali hajduci, četnici i partizani. Na ovom mestu su se spašavali od neprijatelja, zato je ovaj vodopad dobio takvo ime. Posle njega se više nije moglo proći. Visok je oko 10 metara i ispred njegove lepote vam ponestaje dah”, kaže Radojko Janković, čuvar zaštićenog područja.

Jedna od najvećih pećina na Balkanu dobila je naziv po zaseoku Stopići u kom se i nalazi. Njeni istraženi hodnici dugački su oko 1600, a peščaka staza dugačka je oko 300 metara, međutim to je sasvim dovoljno da se spoznaju sve lepote i specifičnosti Stopića pećine. Svetski dan turizma obeležava se svake godine, na ovaj datum, kako bi podstakao svest o socijalnoj kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrednosti turizma i doprinosu koji ovaj sektor daje postizanju ciljeva održivog razvoja.

S obzirom na to da će ponovni oporavak turizma pomoći i globalni oporavak, Svetska turistička organizacija odlučila je da se ovogodišnji Svetski dan turizma fokusira na turizam za inkluzivni rast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: