Madain: od terorizma do turizma

Od kako je počeo da važi za mesto gde se krije biološko oružje, nekadašnje utočište Sadama Huseina i Al Kaide želi da vrati svoj raniji status centra arheologije i turizma u Iraku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2012.

18:03

Default images

Madain, gradić sa oko 7.000 stanovnika osnovao je partski kralj Mitridates Prvi pre više od 2.000 godina. Sada se nalazi između dve glavne saobraćajnice koje povezuju prestonicu sa jugom Iraka i obuhvata brojna arheološka nalazišta poput Luka u Ktesifonu i grobnice Salman Paka, jednog od pratilaca proroka Muhameda.

„Želimo da vratimo život u ovo mesto i učinimo ga jednim od najlepših mesta za turizam“, objašnjava Abdelhadi Hasan, upravnik arheoloških nalazišta u gradu. On kaže da su i Iračani i turisti ranije posećivali parkove i bašte grada.

„Zbog zapostavljanja i nebrige, parkovi i vrtovi su nestali. Održavanje je prestalo zbog ratova bivšeg režima“, kaže on Razglednice iz 1970. pokazuju luksuzne bašte i senjaci, ali danas je od toga ostalo veoma malo. Većina stabala iz parkova posečena je za ogrev tokom rata sa Iranom između 1980. i 1988. Muzej je opustošen 2003. kada je došlo i do rata sa Amerikom.

Palata od žute cigle koju je sagradio Šapur Prvi (241-272. pre Nove ere) iz persijske dinastije Sasanid sastoji se od luka Ktesifona visokog 37 metara, inače najvišeg na svetu.



Oko dva kilometra dalje nalazi se grobnica Salman Pak. Prema predanju, Salman Pak je originalno bio zoroastrijanac, ali je preobraćen u hrišćanstvo i kasnije prodat u roblje jevrejskoj porodici u Medini u današnjoj Saudijskoj Arabiji, pre nego što je prešao u islam.

Iako je nekada bila centar turizma i ima fantastične istorijske znamenitosti, Madain je stekao vrlo lošu reputaciju prethodnih decenija. Al Kaida je, prema UN-u, 2005. od ovog grada napravila svoje utvrđenje gde je proizvodila bombe za automobile i druge eksplozivne naprave.

„Ova regija bila je mesto oružanih sukoba, ali to je sada prošlost“, objašnjava Hasan. Međutim, pripadnici vojske i policije i dalje patroliraju peške ili u oklopnim vozilima između naselja šiita i sunita. I jedni i drugi, međutim, žele da ponovo vide Madain kao turističku destinaciju.

Adnan Kideir, 42-godišnji penzionisani političar kaže:

„Država mora da izgradi grad, naročito sada kada je situacija značajno bolja“. On želi da bašte i parkovi budu popravljeni, kao i stari hoteli.

Međutim, za sada palata i Luk Ktesifona ostaju izolovana mesta koja čuvaju oružane snage. Ovo mesto čak nije registrovano kao kulturno nasleđe na listi UNESCO-a, niti je takav zahtev ikada podnesen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: