Marihuana legalizovana i u Kanadi

Zakon o legalnom korišćenju marihuane (kanabisa) u rekreativne svrhe usvojen je u kanadskom parlamentu. Odnos glasova bio je 52 spram 29 u korist onih koji su glasali "za".

Život

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2018.

12:12

Marihuana legalizovana i u Kanadi
Foto: Thinkstock

Na taj način Kanađani će s početka jeseni na zakonit način moći da kupuju i konzumiraju marihuanu, ne strepeći od mogućih sankcija. Premijer te zemlje Džastin Trudo oglasio se na svom zvaničnom nalogu na Tviteru povodom ovog događaja:

"Naša deca su lako dolazila do marihuane, a kriminalci su ubirali profit. To smo danas promenili", istakao je Trudo.

.
Foto: Thinkstock
Premijer je tako održao reč i ispunio obećanje koje je dao građanima još u predizbornoj kampanji, pa je njegova zemlja postala prva država članica G7 koja je to učinila. U svetu su, ipak drugi. Posle Urugvaja, koji je legalizovao kanabis pre četiri godine, Kanada je tek druga država koja je to učilila s napomenom da se može koristiti u rekreativne svrhe, piše BBC.

Posle gotovo čitavog veka, preinačena je odluka, pošto se od 1923. to u ovoj zemlji smatralo krivičnim delom, iako je u medicinske svrhe legalizovana još 2001. godine.

Nove odredbe kažu da svi punoletni građani mogu da uzgajaju do četiri sadnice te biljke i da poseduju 30 grama marihuane koje mogu da dobavljaju od ovlašćenih trgovaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: