Ponedeljak, 27.05.2019.

18:58

Bizarno: Usmrtili pa kremirali zdravog psa, jer tako nalaže američki zakon

Prelepa, zdrava mešanka ši-cua kremirana je zbog zakona koji to dozvoljava.

Izvor: B92

Bizarno: Usmrtili pa kremirali zdravog psa, jer tako nalaže američki zakon
Foto: epa.eu/Toms Kalnins

Bizarna odluka veterinara i vlasti koji su dozvolili da se usmrti zdrav pas, samo da bi se prema želji vlasnice koja je preminula pokopao s njom, uznemirila je brojne građane. Međutim, tom odlukom zakon u američkoj državi Virdžiniji nije prekršen.

Brojni građani započeli su žustru debatu oko toga sme li se usmrtiti zdrava životinja, zdravi kućni ljubimac da bi se onda pokopao s preminulim vlasnikom po njegovoj želji, piše Gardijan (Guardian), a prenosi hrvatski "Jutarnji list".

Upravo se to dogodilo Emi, mešanki ši-cua, koja je eutanazirana i kremirana po želji vlasnice. Pas je usmrćen uprkos naporima radnika skloništa za životinje koji su nedeljama pokušavali da odgovore ženinog advokata od ideje da taj deo testamenta sprovede u delo.

Emu su odveli kod veterinara, usmrtili je i kremirali u Ričmondu, u Virdžiniji. Njen pepeo su, zatim, predali advokatu radi sahranjivanja.

"Više puta smo im napomenuli da mogu da predaju psa, jer se radi o zdravom psu koji bi vrlo lako našao dom“, rekla je Keri Džons, upravnica skloništa za životinje "Česterfild".

U Virdžiniji je na snazi zakon prema kojem se kućni ljubimac smatra privatnim vlasništvom, odnosno imovinom, pa veterinari u ovakvim slučajevima smeju da obave eutanaziju. Takođe, mnoga groblja imaju opciju pokopavanja vlasnika s kućnim ljubimcima, pa se ovo pokazalo kao etička, a ne zakonska debata. Dr Keni Lukas, veterinar na drugoj klinici, rekao je da on ne bi izvršio ovakvu eutanaziju.

"Kad god se nađem u situaciji koja zahteva eutanaziju, to je strašno emotivna situacija. Uprkos raspravama o tome koliko je to etično, položili smo zakletvu da ćemo uraditi sve da životinja preživi. Međutim, to nosimo sa sobom. U profesionalnom smislu, to je strašno opterećenje“, obrazložio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

8 h

Podeli: