U Srbiji od raka grlića materice godišnje umre oko 500 žena

U Srbiji svake godine od karcinoma grlića materice umre oko 500 žena, a registruje se 1.400 novoobolelih, rečeno je na današnjem okruglom stolu "Važnost prevencije i ranog otkrivanja raka grlića materice".

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

17:55

Default images
Image courtesy of sippakorn / FreeDigitalPhotos.net

Na skupu je poručeno i da je za prevenciju važno uspostaviti organizovan skrining.

Načelnica Odeljenja poliklinike-ginekologije u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije Vesna Kesić rekla je da je nabolji način za sprečavanje te bolesti redovan lekarski pregled, istakavši da u Srbiji svega 20 odsto žena redovno odlazi na pregled.

Ona je dodala da Srbija nije zemlja bez skrininga, ali da je potrebno da se on uvede kao organizovan program.

"Organizovan skrining ima za cilj da poveća svest i na pregled dovede i one žene koje nikad ne bi došle na pregled. Imali smo oportuni skrining, ali to je nizak obuhvat žena srednjih i starijih godina, žena iz seoskih područja", navela je ona i dodala da je veliki problem i nedovoljna informisanost žena.

Kesić smatra da će skrining početi tek kada celo društvo shvati da je to posao od nacionalnog značaja.

"Tek kada shvatimo da to nije nešto što će se desiti samo od sebe nego zajedničkom aktivnošću, tek tada ćemo imati skrining, jer sada u njegovom uvođenju imamo problema kao što su kako napraviti registar za skrining, organizovati citologiju, kontrolu kvaliteta i drugi", navela je Kesić.

Predsednica skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu Slavica Đukić-Dejanović smatra da žene greše, jer ne vode dovoljno računa o svom zdravlju.

"Kada su u pitanju karcinomi, a pre svega karcinom dojke, debelog creva i grlića materice koji su, uz karcinom pluća, najčešći uzroci smrtnosti od ove bolesti, možemo puno toga učiniti same za sebe", uverena je Đukić-Dejanović.

Ona je ukazala da treba da budu pozvani svi stručnjaci, institucije i kompletan nevladin sektor da pomogne na svim nivoima obrazovanja, uključujući i one koji su u trećem dobu, kako bi se posvetila veća pažnja zdravlju.

Na skupu se obratio i predstavnik Parlamentarne grupe za reproduktivno zdravlje, rodna pitanja i HIV Vlado Babić koji je rekao da se u 80 odsto slučajeva, ukoliko se uspostave svrsishodne mere i adekvatni programi, rak grlića materice može na samo pratiti već i sprečiti.

"Rak grlića materica najviše pogađa mlade žene od kojih su mnoge u životnoj dobi kada treba da osnuju porodicu, kada žele da se egzistencijalno dokažu i potvrde, kada počinju da grade karijere, a lečenje karcinoma je jako skupo na samo za državu već, nažalost, dovodi do osiromašenja mnogih porodica", naglasio je Babić.

Babić je poručio da parlamentarci mogu da kreiraju i utiču na oblik i sadržaje diskusija o javnom zdravlju u svojim zemljama.

"Oni su pre svega u mogućnosti da budu predvodnici izrade relevantnog zakonodavstva...da obezbede nadzor, transparentnost, odgovornost, definišu fiskalne i budžetske probleme, omoguće da se glas obolelih žena čuje i uvažava kao i da obezbede dobro upravljanje novčanim sredstvima iz budžetskog programa namenjenom za prevenciju i lečenje te bolesti", naveo je Babić.

Okrugli sto "Prevencija i tretman raka grlića materice" oganizovala je Parlamentarna grupa za reproduktivno zdravlje, rodna pitanja i HIV u saradnji sa Asocijacijom za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije, a pod pokroviteljstvom Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: