Stižu hladni dani, budite oprezni

Hronični bolesnici češće i lakše se razboljevaju, kod njih je tok bolesti najčešće produžen, sa ozbiljnijim simptomima i ispoljavanjem.

Zdravlje

Izvor: Izvor: novosti.rs A. Raduloviæ

Subota, 23.11.2013.

20:01

Default images

Sezona respiratornih infekcija s jeseni i tokom zime posebno teško pada hroničnim plućnim bolesnicima. Dok kod zdravih ljudi respiratorne infekcije traju nekoliko dana, leče se samo simptomatski i prolaze same od sebe, kod plućnih bolesnika klinička slika je najčešće drugačija. Kod ovih pacijenata infekcije najčešće traju duže i mogu da se iskomplikuju, ali i izazovu pogrošanje osnovne bolesti.

Najučestalije plućne bolesti, astma i hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP), ispoljavaju se na sličan način i imaju slične simptome - napade gušenja, kašalj, suvi ili sa iskašljavanjem, osećaj „sviranja“ i teskobe u grudima. Sve ove simptome jesenje infekcije mogu da pojačaju.

- Zimski meseci pogoduju češćim virusnim i bakterijskim infekcijama koje kod hronično obolelih izazivaju akutno pogoršanje bolesti - kaže za „Novosti“ dr Ana Stojanović, specijalista interne medicine, šef odseka kliničke pulmologije KBC „Bežanijska kosa“.

- Hronični bolesnici češće i lakše podležu raznim respiratornim infekcijama. Kod njih je tok bolesti najčešće produžen, sa ozbiljnijim simptomima i ispoljavanjem, s obzirom na to da je njihovo opšte stanje i zdravlje narušeno osnovnom plućnom bolešću.

Kod nekih oblika ovih bolesti, respiratorne infekcije mogu direktno da prouzrokuju napad osnovne bolesti - na primer, kod nealergijske astme, respiratorna infekcija može da izazove astmatičan napad. Naravno, osim ovog faktora rizika, takav efekat imaju i neki drugi uzročnici, pre svega, aerozagađenje, pušenje, alergeni iz spoljne i unutrašnje sredine. Zato je na ove faktore rizika potrebno obratiti naročitu pažnju zimi, kako bi se izbeglo pogoršanje hronične bolesti.

Kod hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) respiratorne infekcije se smatraju čak i jednim od uzroka koji doprinosi nastanku bolesti.

- Pacijenti oboleli od hroničnih plućnih bolesti zahtevaju redovnu terapiju za svoju osnovnu bolest i pravovremene kontrole kod pulmologa u slučaju javljanja respiratorne infekcije ili simptoma pogoršanja stanja - dodaje dr Ana Stojanović.

- Osim toga, jedini drugi način da se zaštite jeste da izbegavaju kontakte sa obolelima od akutnih respiratornih infekcija.

ZAŠTITA OD GRIPA

Epidemiolozi preporučuju da svi pacijenti sa hroničnim bolestima, pa i oboleli od plućih bolesti, prime sezonsku vakcinu protiv gripa. Doktorka Ana Stojanović kaže da se vakcinacija protiv virusa gripa savetuje u stabilnoj fazi bolesti obolelima od hronične opstrukcijske bolesti pluća, kao i starijima od 65 godina ukoliko imaju izražene zdravstvene probleme (uključujući i plućne bolesti) i osobama koje su u kontaktu sa obolelima.

Foto: freedigitalphotos.net/Michal Marcol

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: