Zdravlje

Četvrtak, 12.07.2012.

12:42

Vitamin D leči depresiju?

Da li sunce može da izleči depresiju? Ako je verovati novom istraživanju, odgovor je potvrdan, a razlog za to je vitamin D naš organizam stvara nakon izlaganja sunčevim zracima.

Izvor: B92

Default images

Više ranijih istraživanja pokazalo je da vitamin D može da smanji depresivnost kod pacijenata.

„Prvo, primetila sam da su mnogi moji pacijenti koji su patili od depresije imali manjak vitamina D u telu“, kaže Suvar Patak, vođa istraživanja sa Univerziteta u Teksasu".

„Kada sam im propisala suplemente, ispostavilo se da im se raspoloženje značajno popravio“.

Zatim je dr Patak zamolila učesnike da popune upitnike o simptomima depresije i uzimaju vitamin D2 jednom sedmično tokom osam nedelja. Kada su pacijenti ponovo podvrgnuti ispitivanju posle 12 nedelja, simptomi kod većine njih više nisu bili tako ozbiljni.

Kako se vitamin D bori protiv depresije?

„Taj vitamin je važan za određene delove mozga zadužene za ponašanje i osećanja – poput amigdale i hipokampusa, pa kada je njegov nivo u organizmu nizak, ne može da funkcioniše kako bi trebalo“, kaže ona.

„Vitamin D zadužen je za otpuštanje određenih neurotransmitera poput dopamina, serotonina i epinefrina – istih onih na koje treba da deluju i antidepresivi“.

U planu je da se uskoro sprovede studija većeg obima, ali za sada se ne može pouzdano tvrditi da vitamin D leči depresiju, kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: