So u ishrani je mnogo opasnija nego što mislimo

Dobro je poznato kako previše soli u ishrani loše utiče na srce i krvni pritisak, ali jeste li se ikada zapitali šta so radi vašem mozgu?

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 21.01.2018.

10:00

So u ishrani je mnogo opasnija nego što mislimo
Foto: Thinkstock

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature Neuroscience otkrilo je da miševi koji su hranjeni presoljenom hranom imaju smanjene mentalne sposobnosti i kognitivne poremećaje.

Miševi su pokazali smanjenje sposobnosti kretanja u lavirintu, a čak su prestali da reaguju na povlačenje krzna.

Zasoljena hrana uticala je i na povećanje interleukina-17, koje može da promeni hemijske signale krvnim sudovima u mozgu.

Doktor Kostantino Ladekola, vođa istraživanja koje je sprovedeno u Australiji, kaže da su miševi nakon tri meseca dobili demenciju.

"Miševi su inače vrlo znatiželjni i vole da istražuju nove stvari, ali tokom vremena jednostavno su izgubili sposobnost prepoznavanja normalnih objekata. Kada je trebalo da izgrade gnezdo, a to je nešto što rade svaki dan, nisu to mogli da učine", rekao je on i dodao da bi slične posledice mogli imati i ljudi koji u ishrani koriste previše soli, ali to se još mora istražiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: