Zdravlje

Subota, 27.01.2024.

19:38

Nepravedno zapostavljene: Ove namirnice su zdrave, a retko se nalaze na našem jelovniku

Losos, bobičasto voće, brokoli, čia semenke, sve to spada u opštepoznate zvezde sveta ishrane. O njima se često piše i mnogi znaju kako ih treba ubaciti u svakodnevnu pishranu. Ipak, to nisu jedine namirnice koje su dobre za nas i naše zdravlje.

Izvor: B92

Nepravedno zapostavljene: Ove namirnice su zdrave, a retko se nalaze na našem jelovniku
Foto: ovchinnikova_ksenya/Shutterstock

Mnoge druge namirnice koje nisu stekle status slavnih takođe su vredne mesta na vašem tanjiru. "Webmd" savetuje da ih obavezno uvrstite u svoj meni.

Cvekla

Ovo korenasto povrće mekše je i slađe nakon što ga skuvate. Cvekla je bogata antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti od raka i drugih hroničnih bolesti. Osim toga, otkriveno je da njen sok, koji je bogat nitratima, snižava krvni protisak i povećava protok krvi u mozgu. Ako se bavite sportom, grickanje cvekle može vam čak pomoći da poboljšate svoju izdržljivost.

Kefir

Ovaj oblik fermentiranog mleka već je godinama glavni dio prehrane u planinama Kavkaza u istočnoj Europi. Kefir ima visok sadržaj "dobrih" bakterija koje se nazivaju probiotici. Takođe se proučavaju njegovi protuupalni i antikancerogeni učinci.

Suve šljive

Čine mnogo više od toga da održavaju vašu probavu pravilnom. Bogate su antioksidansima i vlaknima. Četvrtina šoljice ima 104 kalorije i 12% vlakana koja su vam dnevno potrebna. Možete ih jesti takve kakve jesu, naseckati ih i dodati mafinima ili ih ubaciti u smutije, žitarice, umake ili variva.


Sočivo


Sočivo nije toliko popularno kao grašak, ali je podednako superzvezda zdrave hrane. Ne morate ga potapati u vodu pre kuvanja. Zamenite sočivom meso u supama ili varivima i dobićete obilan unos proteina i vlakana uz puno manje masti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: