Vujošević: Ne kajem se zbog Zvezde

Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević, tvorac svih uspeha 'crno-belih' u poslednjih osam godina, izjavio je da i dalje radi sa istim žarom.

Izvor: B92, Veèernje novosti

Nedelja, 13.12.2009.

22:25

Default images

“Bez obzira na postignute uspehe, uvek postoji glad za trofejima. Kod mene postoji osećaj da bi neki neuspeh srušio prethodne uspehe, tako da se više od toga branim nego od slabe motivacije“, istakao je Vujošević. Zvanično najbolji trener Evrolige i najtrofejniji stručnjak u istoriji Partizana priznao je da mu je najteži trenutak bio povratak u ’crno-beli’ tabor 2001.

“Moj treći dolazak u Partizan 2001. na mesto šefa stručnog štaba. Sigurno je da je taj početak bio težak, jer je došao posle više od deset godina pauze. Svake sezone imali smo delikatnih momenata, probleme smo rešavali nekad uspešno nekad ne, ali ih nismo gurali pod tepih. Srećni momenti su vezan za osvajanje svakog trofeja“, rekao je trener Partizana i dodo da ponekad razmišlja o ponudama iz inostranstva.

“Dođe momenat kad i tako razmišljate, pre svega zbog materijalne situcije i prevelikog stresa, kao i nemogućnosti da se tim zadrži tri-četiri godine. Ako bih osetio da sam ja balast za Partizan, otišao bih bez previše razmišljanja. Često je ostanak bio na štetu ličnih materijalnih interesa, koji, apostrofiram, nisu u prvom planu. Ukoliko bi došlo do ponude koja se ne odbija, ne bih je odbio, naravno u dogovoru sa klubom.To mogu da ponude dva-tri kluba sa budžetom i aspiracijama za osvajanje Evrolige, ali to mora da odgovara i Partizanu. Te dve stvari moraju da se poklope“, priznao je Vujošević.

Trofejni stručnjak je istakao da se u Beogradu oseća najbolje i da je to razlog zašto i dalje radi u Srbiji. On nije mogao da kaže koliko je novca potrebno da bi Partizan osvojio Evroligu.
“Ne znam koliko je novca bilo kome potrebno da bi garantovalo osvajanje Evrolige. Rezultate koje pravimo godinama prepoznaju u inostranstvu. Ali, ma koliko da se daleko otišlo, ne oslobađa čoveka bola od ispadanja. Ipak, imamo dovoljno pameti da shvatimo da idemo daleko preko svojih granica, mada ostaje gorčina što niko ne prepoznaje ovu dragocenost. Ali, to više govori o državi, nego o klubu“, rekao je Vujošević, koji je ocenio da ni Crvena zvezda ove godine nije u dobroj situaciji.

Ove godine ni Zvezda nije u dobroj finansijskoj situaciji, ali bilo je godina i godina kada su bili u neuporedivo boljem položaju. Ne znam zbog čega, verovatno i zbog nekog broja ljudi koji su bili na određenim pozicijama, a navijači su Zvezde. Međutim, suština je da nije rešen sistem finansiranja vrhunskog sporta. Ako se sve temelji na donacijama, to će dovesti do propasti sporta“, ocenio je trener 'crno-belih' i istakao da se ne kaje jer je trenirao večitog rivala.

Zašto bih se kajao? Trenerskim poslom se bavim profesionalno. Uvek govorim: kad ne radim nigde, navijam za Partizan, kad radim, navijam za klub u kome radim. U leto 1991. sam morao da odem iz Partizana, iako smo imali veći učinak od zacrtanog. Sa Zvezdom sam napravio dobar rezultat, ne vidim u čemu je problem. Bila su drugačija vremena, nije bilo tenzije u ovoj formi“, rekao je Vujošević.

Vujošević, koji je 2003. godin vodio reprezentaciju SCG na Evropskom prvenstvu, rekao je da selekcija Srbije trenutno ima rešeno pitanje selektora i da rad Saveza treba da bude usmeren ka tome da Dušan Ivković što duže ostane na toj funkciji.

Srbija ima rešeno pitanje selektora na najbolji način. Dušan Ivković poseduje ogromno iskustvo, harizmu, autoritet, mrežu poznanstava, ne samo kada su u pitanju igrači, tako da je od vitalnog interesa za Srbiju da bude što je moguće duže selektor Srbije. Na EP u Poljskoj napravljen je izvanredan uspeh, naravno zaslužen, ali i koji je proizišao iz spleta određenih dobrih okolnosti. Ekipa je prevazišla sva očekivanja i sad treba svako od njih pojedinačno da raste i na narednim prvenstvima. Ima igrača koji pokazuju napredak, nadam se da će se pojaviti novi i da će doprineti kvalitetom da naša košarka nastavi uspešnim putevima“, zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: