UEFA: Srbi umešani u nameštanje?

Izvor: Vladimir Novakoviæ

Utorak, 05.09.2006.

11:34

Default images

Srpski internacionalni fudbalski sudija Dragomir Tanović našao se na udaru belgijskih medija zbog sumnje da je učestvovao u nameštanju meča pod okriljem UEFA .

Kako pišu mediji u Belgiji (Sportwereld, Belgiumsoccer, Voetbalbelgie), grupa ljudi iz Srbije je namestila meč u saradnji sa sudijom zemljakom (Tanović) i njegovim pomoćnicima (Borislav Kašanski i Rade Vukeljić), koji su činili sudijsku trojku na revanš utakmici drugog kola kvalifikacija za Kup UEFA Etnikos – Ruselare .

Meč je završen pobedom Kiprana od 5:0 (u prvom meču 1:2), a neobično veliki broj uplata upravo na taj (ne preterano česti) rezultat zabeležen je u Srbiji, Singapuru, Hong Kongu, Maleziji i Australiji.

Velike greške u toj utakmici pravili su igrači Ruselarea, posebno Vesen, Laus, Bibauv i Vanderbist. Njihov trener Dirk Hererd odbio je optužbe na račun svojih igrača.

Stavio bih ruku u vatru za svoje igrače. Činjenica je da su golovi pali posle individualnih grešaka, ali ja njih odlično poznajem. Sve su to dobri momci“.

Prema tvrdnjama Belgijanaca trener Etnikosa Svetozar - Toza Šapurić se, navodno, dogovorio sa sudijom Tanovićem i njegovim pomoćnicima da u prvom poluvremenu bude postignuto dva ili više golova i kada je Etnikos poveo 2:0 protiv Belgijanaca, usledio je dobitak na kladionici, a Šapurić je sudiji Tanoviću dao 10.000, a njegovim pomoćnicima po 5.000 evra.
Tanović (na donjoj slici) je u izjavi za Kurir demantovao sve navode iz belgijskih medija:

"Da mogu, zapalio bih sve kladionice. To je potpuno netačna informacija. Jedini sumnjivi meč o kojem je UEFA izdala saopštenje je utakmica Egalea i Žalgirisa, ali ja sa tim mečom nemam nikakve veze", rekao je iznenađeni Tanović.

Portparol UEFA izjavio je agenciji AFP da postupak nije pokrenut.

"Kako stvari stoje, trenutno nije pokrenut disciplinski postupak i sada samo prikupljamo informacije".

Izraelskom listu Jediot Ahranot potvrđeno je da će se istragom baviti Peter Limahter, istražitelj UEFA.

Povodom ove optužbe reagovao je i predsednik Kiparske fudbalske asocijacije Kostakis Kucokomnis, koji je posumnjao u tvrdnje o neregularnosti utakmice sa Roselareom.

Teško je poverovati da se neko u klubu kladio na 5:0, kada im je posle rezultata prvog meča bila dovoljna i mnogo manja pobeda. Drugo, kako da sprečite svoje igrače da postignu još golova kada već vode? Ja se ne kladim, ali zašto rizikovati sa 4:0 ili 5:0. Etnikos je pošten klub, stojim iza njega i tvrdim da su optužbe nelogične“, tvrdi Kucokumnis.

Sličnim optužbama kiparski klub je bio izložen i u finalnoj rundi Intertoto kupa, kada se sastao sa Makabijem iz Petah Tikve. Kiprani su u Izraelu pobedili 2:0, a kod kuće izgubili rezultatom 3:2. Kacakumnis je odbacio i te optužbe.

Bio sam na meču sa Izraelcima i mogu vam reći da su oba tima dala sve od sebe. Siguran sam da se ništa nedozvoljeno nije događalo u tom meču“, kaže predsednik Kiparske fudbalske asocijacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: