Rukometaš postao fudbalerka

Australija je dobila prvog transrodnog sportistu, bivši rukometaš postao je fudbalerka i dobio/la pravo da nastupa u AFL ligi australijskog fudbala.

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2018.

16:46

Rukometaš postao fudbalerka
Foto: Screenshot/Twitter/@HannahMoucey

Hana Munsi je rođena kao Kalum, ima 28 godina, visoka je 190 cm i teška 90 kg, a rodnu transformaciju počela je 2015. godine.

Svojevremeno je odigrala 22 utakmice za mušku rukometnu reprezentaciju Australije, čak nastupila i na Svetskom prvenstvu u Španiji 2013. godine.

Želela je da ostane u rukometu, ali Rukometni savez Australije nije dozvolio Kalumu/Hani da igra u ženskoj konkurenciji.

Okranula se australijskom fudbalu, najpopularnijem sportu u tom delu sveta, nastupala na lokalnom nivou, ali će ove godine zaigrati u prvenstvu države Viktorije.

"Mislim da bi bilo veoma neprimereno da zahvalim AFL što mi dozvoljava da uradim nešto što je dozvoljeno svakome u Australiji, a što sve vreme podržava i nauka", kaže Munsi.

Uprkos odluci u slučaju Munsi, AFL još nije definisao okvir za rodnu raznolikost.

"Ovo su složena pitanja i mi razmatramo stručno mišljenje, medjunarodne okvire i informacije zajednica koje utiču na naše odluke", navela je predstavnica AFL Tanja Hoš.

Australijski fudbal igra se sa dva tima od po 18 igrača, a teren je ovalnog oblika. Igrači mogu da koriste bilo koji deo tela i taj sport je spoj ragbija i fudbala.

Taj sport privlači najviše navijača na stadione u Australiji i na televiziji je gledaniji od bilo kog drugog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: