Žreb: Novak dobro prošao, Nadalu najteže 'na papiru'

Žreb za Rolan Garos sa uzbuđenjem je čekan uglavnom iz jednog razloga – da se vidi hoće li Đoković i Nadal završiti u istoj polovini žreba.

Izvor: Saša Ozmo

Petak, 20.05.2016.

17:00

Žreb: Novak dobro prošao, Nadalu najteže 'na papiru'
Getty Images

Kao i prethodna dva puta kada su mogli da se sretnu pre finala, to se i dogodilo (polufinale 2013. i četvrtfinale 2015).

Međutim, nije to jedino što nam je doneo žreb, hajde da uvodnim pregledom vidimo ko je najbolje prošao, barem na papiru.

Prethodno, pročitajte tekst: "Novak, Rafa, Endi, Stan: Početne pozicije pred Rolan Garos"

Prva četvrtina

Getty Images
Novak Đoković verovatno nije priželjkivao Nadala u polufinalu, ali ostatak žreba deluje mu sasvim pristojno i može se reći da je dobro prošao. Evo i zašto.

Novak počinje sa omalenim veteranom Luom, koji je prošao zenit, a ni u njegovom jeku nije bio pretnja na šljaci.

U drugoj rundi Đokovića čeka kvalifikant, a treće kolo najverovatnije će doneti okršaj sa levorukim Delbonisom, koji je zabeležio nekoliko velikih pobeda u karijeri – nad Federerom 2013, kada su Rodžera doduše mučila leđa, i ove godine nad Marijem na betonu.

Trenutno je 33. na svetu, što mu je najbolji plasman u karijeri, ali poslednjih nedelja nije u blistavoj formi – uzeo je samo tri gema Verdasku u Monte Karlu, potom se odlučio da igra manje turnire na kojima je ispadao od Puija i Švarcmana.

Delbonis će imati nezgodan posao na startu, čeka ga šljakaš Pablo Karenjo Busta, čiji forhend će svakako biti pretnja i Argentinac će morati fino da se potrudi ne bi li ga prošao.

Prvi ozbiljan test čekaće Novaka u osmini finala – Roberto Bautista Agut nije atraktivan, ali jeste uporan teniser koji na kratke staze može da postigne visok intenzitet u razmenama. Namučio je Đokovića na prošlogodišnjem US openu, mada je nedavno u Madridu srpskom teniseru uzeo samo tri gema.
Getty Images
On na svom putu može da ima Điralda, možda i Ćorića ili Tomića – možda ne skroz lako, ali trebalo bi da dođe do Novaka.

Četvrtfinalni protivnik potpuno je po meri – osim što je Novak noćna mora za Tomaša Berdiha, Čeh je ove sezone u padu, a nedavno je od Gofana izgubio sa 6:0, 6:0. Doduše, veliko je pitanje hoće li on uopšte doći do osam najboljih, moraće da pobedi Davida Ferera, koji je na šljaci možda i favorit uprkos tome što je baš od Berdiha nedavno izgubio u Madridu.

Fereru su 34 godine, u padu je, a ni na vrhuncu moći nije uspevao da pobedi one iz užeg vrha na najvećim turnirima.

Borbu će dodatno zakuvati i Pablo Kuevas, koji je prošle godine odigrao jedan od najboljih mečeva na turniru sa Gaelom Monfisom – Urugvajac ima odličan servis, igra agresivno i dobro se kreće na šljaci, za njegov jednoručni bekhend odgovara mu i odskok na zemljanim podlogama.

Tu su i Felisijano Lopes i povratnik Piko Monako, pa dramatični mečevi ne bi trebalo da izostanu.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Ćorić – Fric i Alis – Čung, sudari mladih nada.

Druga četvrtina

Getty Images
Od prva četiri nosioca verovatno najteži žreb ima Rafael Nadal, kojeg već u trećem kolu čeka Fabio Fonjini. Ako Italijan ne napravi glupost u ranoj fazi turnira i ne umori se previše, mogao bi da zada probleme Rafi i pre druge nedelje, mada se u Fonjinija nikada ne treba pouzdati.

Rafa otvara turnir sa Semom Grotom, vlasnikom najbržeg servisa u istoriji, kojem je šljaka najslabija podloga, a drugo kolo takođe ne bi trebalo da bude problem, Banjis ili kvalifikant.

Osmina finala mogla bi da bude prava poslastica jer na Nadala ide Dominik Tim, koji ga je ove sezone pobedio u Buenos Ajresu. Rafa mu se revanširao u Monte Karlu i više će mu pogodovati format na tri dobijena seta, ali Tim ima oružja da natera Španca u defanzivu.

U nekim prethodnim mečevima sa najvećima Austrijanac je očajno igrao važne poene, sada će biti vitalno da to popravi, a pre osmine finala na putu su mu Servantes, Garsija Lopes i Anderson.

U četvrtfinalu Nadala bi trebalo da čeka Žo-Vilfred Conga, prošlogodišnji polufinalista. Conga nije više na vrhuncu karijere, ali veliki mečevi ga dodatno motivišu i u Parizu je uvek bio dodatno inspirisan.

U tom delu žreba je i David Gofan, koji je ove sezone u životnoj formi i baš je na Garosu 2011. napravio svoj prvi proboj.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Okršaji veterana – Miler na Bagdatisa, Almagro na Kolšrajbera. Ne propustite ni Gulbis – Sepi.

Nepoznato ime: Gregoar Barer – 22 su mu godine, trenutno je 237. na svetu. Nikada nije ni bio u prvih 200, a ovo mu je prvi nastup u glavnom žrebu nekog od Gren slem turnira.

Tu je još: Damir Džumhur, koji je ovo proleća odigrao neke vrlo lepe mečeve, sada se sastaje sa Žoaom Sousom.

Treća četvrtina

Getty Images
Stan Vavrinka nema baš najlakši mogući žreb na samom startu – Lukaš Rosol i Martin Kližan igrači su trenutka koji umeju povremeno da bljesnu, a Švajcarac trenutno nije u dobroj formi i moguće je da će biti ranjiv na početku.

Ipak, protiv Rosola vodi 3-0, Kližana je dobio u jedinom međusobnom meču, ali žreb ne postaje lakši odatle – treća runda najverovatnije donosi susret sa domaćim igračem Žeremijem Šardijem. Momak sklon mentalnim padovima, ali sasvim solidne igre mogao bi da bude tvrd orah za Vavrinku.

Na drugoj strani je Miloš Raonić, čiji napredak su ponovo usporile povrede, a šljaka mu nikada nije ni bila omiljena podloga. On počinje turnir duelom sa našim Jankom Tipsarevićem, koji koristi ’zaštićeni renking’ i želi da se vrati u Top 100 do kraja godine, mada će mu biti potrebno još mečeva da uđe u pravu formu.

Lukas Pui prvi je nosilac na Raonićevom putu i, uprkos dobrim igrama Francuza ovog proleća, momak rođen u Podgorici biće i tu favorit, a četvrto kolo trebalo bi da donese duel sa Čilićem ili Sokom.

Sreće sa žrebom nije imao naš Viktor Troicki, kojem je kao nosilac na startu zapao Grigor Dimitrov. Bugarin doduše ponovo luta, nesiguran je u svoju igru, pa Viktoru šanse za prolaz dalje nisu male, mada ni on ne blista u poslednje vreme.

U drugom kolu mogli bismo da vidimo srpski okršaj jer se Dušan Lajović sastaje sa brzonogim Amerikancem Denisom Kudlom, trenutno 57. na svetu, dok Troickog u eventualnom trećem kolu čeka Žil Simon, koji mu je u prošlosti bio bauk (skor 0-6, poslednji poraz nedavno u Monte Karlu).

Zanimljivi mečevi prvog kola: Troicki – Dimitrov, Vavrinka – Rosol, Šardi – L. Majer.

Četvrta četvrtina

Getty Images
Da mu je sličan žreb upao na Vimbldonu, Endiju Mariju verovatno ne bi bilo prijatno, ovako se čini da je do četvrtfinala miran.

Kvalifikant, pa još jedan kvalifikant ili nepoznati Francuz Burž, prva dva kola služiće mu kao jači trening, a potom su mu projektovani rivali Ivo Karlović i Džon Izner.

Mari je ipak kroz karijeru vrlo uspešno izlazio na kraj s takvim tipom tenisera, a pitanje je hoće li džinovi snažnih servisa na šljaci uopšte i dogurati do njega, mada im put ne deluje posebno teško. Istina, Izner će morati da savlati Benou Pera, koji je nedavno imao Marija na konopcima u Monte Karlu, ali nije uspeo da ga dokrajči.

Uz to, ni Francuz nije baš sinonim za pouzdanost i stabilnost, može lako da se desi da neprijatno iznenadi u prve dve runde.

Derbi četvrtfinala trebalo bi da bude okršaj Marija i Keija Nišikorija, iako je Škot dobio šest od sedam međusobnih duela, uključujući i onaj na šljaci prošle sezone u Madridu.

Kei već neko vreme ’implodira’ na velikoj pozornici, a da bi do dvoboja s Marijem uopšte došlo, verovatno će morati da izbaci Verdaska ili Dolgopolova, a na putu u osmini finala biće mu ili Nik Kirjos, koji je igru učinko dovoljno stabilnom da bude konkurentan i na šljaci, ili Rišar Gaske.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Gaske – Beluči, Verdasko – Dolgopolov.

Nepoznato ime: Matijas Burž, 22-godišnji Francuz koji je trenutno na 165. mestu na svetu (njegov najviši plasman). Debitovaće u glavnom žrebu GS turnira.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: