Kako bi mogao da izgleda prostor između Slavije i Manježa? FOTO

Društvo arhitekata Beograda i kompanija Maison royal objavili su rezultate urbanističko-arhitektonskog konkursa za područje između Slavije i parka Manjež.

Izvor: B92

Sreda, 27.10.2021.

19:09

Kako bi mogao da izgleda prostor između Slavije i Manježa? FOTO
Prvonagraðeno rešenje; Foto: DAB/AKVS arhitektura

Prva nagrada u iznosu od 15.000 evra dodeljena autorima AKVS arhitektura, koju čine Anđela Karabašević Sudžum, Vladislav Sudžum, Ana Petrović, Marija Matijević, Aleksa Bekić i Zoja Milić, piše eKapija.

Druga nagrada od 10.000 evra dodeljena je autorskom timu koji čine Alen Gvozdenović iz Studija Marguery, Dušan Milovanović, Đorđe Avramović, Gregory Pasquier-Studio Marguery, kao i saradnici Studija Marguery: Ljiljana Bogićević, Pavle Nikolić, Neda Markovski, Isidora Čalija, Kornelija Mamužić, Petar Šarčev – saradnik - 3D animacija i Tijana Mačkić, saradnik 3D vizualizacija.
Druga nagrada; Foto: DAB/Studio Marguery i saradnici
Treća nagrada nije dodeljena.

Dva jednakovredna otkupa od po 2.500 evra dodeljena su radovima urađenim u okviru firmi ARHINOVA d.o.o., Beograd i NORMOTIC Beograd.
Foto: DAB/ARHINOVA d.o.o., Beograd
Autorski tim u okviru firme ARHINOVA d.o.o čine Sanja Ćirić, Danica Gačević, Mihailo Mandić, Draško Nikolić, Đorđe Petković i saradnik za 3D vizuelizaciju XZZI Studio, piše eKapija.

Autor projekta u okviru NORMOTIC Beograd je Zoran Dmitrović, a autorski tim čine Nikola Abramović, Nenad Blagojević, Marija Radojlović, Marija Bjelić. Projektanti su Tamara Nešić i Jelena Milenković.
Foto: DAB/NORMOTIC Beograd

Šta je planirano na Slaviji?

Kako je ranije pisao B92.net, kako bi postojeće stanje, za koje se u planu detaljne regulacije ovog prostora navodi da nije adekvatno, bilo moguće urediti, plan na tom prostoru predviđa mogućnost izgradnje višespratnica.

Tako bi u delu uz ulicu kralja Milana bilo moguće graditi osmospratice u kojima bi u prizemlju bio prostor za komercijalne delatnosti dok bi na višim spratovima bio prostor za stanovanje.

Na ovom prostoru mogli bi da "nikne" oko 10.000 novih kvadrata dok bi sveukupan broj stanova na ovoj lokaciji mogao da bude više nego dupliran - sa 101 na 229.

Ili, kako se to navodi u samom tekstu - "planom će se stvoriti uslovi da se dotrajali građevinski fond zameni novim uz povećanje bruto površine i smanjenje zauzetosti, te formiranje otvorenih i zelenih unutrablokovskih površina i pešačkih prodora".

Kako se u planu podseća, širi prostor Slavije već sada je značajan društveni i poslovni centar, sa velikim razvojnim potencijalom, pre svega za centralne gradske i poslovne sadržaje.

U težištu ovog prostora je jedan od najznačajnijih saobraćajnih čvorova Beograda a novim planom regulacije, dodaje se, "ovaj potez kao celina dobija na još većoj vrednosti, a samim tim i značaju u našoj prestonici".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: