Novi plan za prostor između Manježa i Slavije: Dotrajale građevine ustupaju mesto novim FOTO

Prostor između parka Manjež, zgrade NBS, Ulice kralja Milana i Slavije uskoro bi mogao da dobije novi izgled. I nove zgrade.

Izvor: B92.net

Sreda, 23.06.2021.

12:56

Novi plan za prostor između Manježa i Slavije: Dotrajale građevine ustupaju mesto novim FOTO
Foto: Slavica Stajic/Shutterstock

Naime, upravo se na ranom javnom uvidu nalazi Plan detaljne regulacije tog prostora omeđenog ulicama Kralja Milana i Kralja Milutina, kao i Nemanjinom i Svetozara Markovića.

Na jednom delu tog prostora nalazi se monumentalna zgrada Narodne banke Srbije, dok u ostatku bloka čine brojni objekti različite spratnosti, namene i kvaliteta gradnje. Među njima nalazi se i zgrada u kojoj je čuvena kafana "Manjež".
Foto: Plana detaljne regulacije bloka Izmeðu Ulica Nemanjine, Svetozara Markoviæa, Kralja Milana i Kralja Milutina, Gradske Opštine Savski Venac i Vraèar
Kako bi postojeće stanje, za koje se u planu navodi da nije adekvatno, bilo moguće urediti, plan na tom prostoru predviđa mogućnost izgradnje višespratnica.

Tako bi u delu uz ulicu kralja Milana bilo moguće graditi osmospratice u kojima bi u prizemlju bio prostor za komercijalne delatnosti dok bi na višim spratovima bio prostor za stanovanje.

Na ovom prostoru mogli bi da "nikne" oko 10.000 novih kvadrata dok bi sveukupan broj stanova na ovoj lokaciji mogao da bude više nego dupliran - sa 101 na 229.

Ili, kako se to navodi u samom tekstu - "planom će se stvoriti uslovi da se dotrajali građevinski fond zameni novim uz povećanje bruto površine i smanjenje zauzetosti, te formiranje otvorenih i zelenih unutrablokovskih površina i pešačkih prodora".
Foto: Plana detaljne regulacije bloka Izmeðu Ulica Nemanjine, Svetozara Markoviæa, Kralja Milana i Kralja Milutina, Gradske Opštine Savski Venac i Vraèar
Kako se u planu podseća, širi prostor Slavije već sada je značajan društveni i poslovni centar, sa velikim razvojnim potencijalom, pre svega za centralne gradske i poslovne sadržaje.

U težištu ovog prostora je jedan od najznačajnijih saobraćajnih čvorova Beograda a novim planom regulacije, dodaje se, "ovaj potez kao celina dobija na još većoj vrednosti, a samim tim i značaju u našoj prestonici".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: