UN: Tasovac o paradoksima globalizacije

Globalizacija otvara mogućnosti za nove vidove komunikacije, saradnje i razmene, ali sa sobom nosi i opasnost od izjednačavanja, brisanja razlika i potiskivanja svega onog što nas čini samostalnim,posebnim i drugačijim, ocenio je u Ujedinjenim nacijama ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 06.05.2014.

12:45

Default images

Učestvujući u tematskoj debati o kulturi i održivom razvoju posle 2015.godine, Tasovac je izrazio zadovoljstvo što je kultura prepoznata kao pokretač, glasnogovornik, zaštitnik i putokaz ekonomskog, društvenog i ekološkog principa održivog razvoja.

Naše vreme je vreme krize, ali i vreme ubrzane tehnološke revolucije koja dramatično menja svet oko nas, napomenuo je Tasovac u debati koju su UN organizovale u saradnji sa Uneskom.

"I dok, s jedne strane, internet i novi mediji stvaraju neophodnu osnovu za razvoj globalnog informacionog društva i društva znanja, u kome caruju ideje i u kome se cene originalnost i kreativnost, ekonomska globalizacija istovremeno predstavlja realnu opasnost za kulturnu raznolikost širom sveta", ukazao je Tasovac.

Zakoni globalnog tržišta nameću svoje kulturne modele i svoje parametre razvoja, objasnio je Tasovac, napominjući da za tržište nisu bitni ni tradicija, ni identitet, ni različiti pogledi na svet.

"Ja i dalje čvrsto verujem da je kultura ta jedinstvena konstanta koja i pojedince i čitave zajednice osnažuje, menja i čini sposobnim, ne samo da razumeju jedni druge, nego i da uživaju u složenoj raznolikosti ljudskog stvaralačkog izraza", naglasio je Tasovac.
Fonet
Kako se kultura, tehnologija i društvo, međutim, ne mogu razvijati bez međusobnog prožimanja, Tasovac smatra da je digitalizacija lokalne, nacionalne i svetske kulturne baštine neophodan preduslov za očuvanje, ali i dalji aktivni razvoj kulture u 21. veku. On pod digitalizacijom ne podrazumeva samo čin pohranjivanja i arhiviranja, nego pre svega proces stvaranja okvira za neprekidni pristup, korišćenje, međusobno povezivanje, istraživanje i kreativnu transformaciju materijalnog i nematerijalnog nasleđa u elektronskom obliku. Digitalizacija je zato istovremeno usmerena i na prošlost i na budućnost, istakao je Tasovac, ona je i čuvar kolektivnog pamćenja i garant sveopšteg tehnološkog razvoja.

On, takođe, čvrsto veruje da je odgovorna kulturna politika obaveza svih, po celoj vertikali društvene podele, od međunarodnih organizacija i vlada, preko lokalnih nivoa uprave, institucija kulture i civilnog društva, do pojedinca, građanina, čije učešće u kulturnom životu konačno utemeljuje razloge za afirmaciju kulture.

Samo jedno takvo, integrisano i višeslojno, deljenje odgovornosti u kulturnom sektoru usmerava održiv ekonomski razvoj i doprinosi ostvarivanju Milenijumskih razvojnih ciljeva, ocenio je Tasovac.

Prema njegovim rečima, proces decentralizacije je uslov bez koga se ne može napraviti napredak u pristupu i donošenju praktičnih rešenja. Jačanje odgovornosti lokalne uprave osnažuje lokalne zajednice, čije delovanje, kako je rekao Tasovac, obezbeđuje kulturni razvoj, uz toleranciju i poštovanje ljudskih prava.

Paradoks globalizacije je očigledan, ocenio je Tasovac, koji smatra da "globalizacija otvara mogućnosti za nove vidove komunikacije, saradnje i razmene, ali sa sobom nosi i opasnost od izjednačavanja i brisanja razlika, od potiskivanja svega onog što nas, i kao pojedince, i kao društva, čini samostalnim, posebnim i drugačijim".

"Na nama je da se, postavljanjem kulture u središte svih planova za održivi razvoj i integrisanim pristupom osmišljavanju kulturnih politika, izborimo za društvo koje duboko poštuje i aktivno promoviše sve aspekte ljudske kreativnosti i različitosti", zaključio je Tasovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: