Počeo 14. Motovun film festival

Na prepunom motovunskom trgu u ponedeljak uveče je svečano otvoren ovogodišnji, 14. Motovun film festival.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2011.

01:53

Default images

Čast da otvore festival pripala je advokatima Antu Nobilu i Čedu Prodanoviću koji su istakli kako se ovo okupljanje održava radi javnog izražavanja političkih, socijalnih, nacionalnih i nadasve filmskih uvjerenja i ciljeva. S obzirom na to da se ovaj skup održava na većoj udaljenosti od sto metara od sedišta Vlade i Parlamenta, stekli su se uslovi da se festival održi, poručio je u šali odvjetnik Nobilo proglašavajući 14. Motovun film festival otvorenim.

Neporedno pre samog otvorenja festivala, umetnički direktor festivala u penziji, Rajko Grlić, sa Nobilom i Prodanovićem u funkciju su stavili i jednu od posebnih atrakcija ovogodišnjeg festivala – Kino Remetinec.
Sama ceremonija svečanog otvaranja započela je uz Radu Šerbedžiju i Petrojvic Blasting Company, u čijem izvođenju je publika čula poemu 'Goli i Bosi', koju je posebno za Motovun Film Festival napisao Predrag Lucić.

Nakon svečanog otvaranja prikazan je američki film "Blue Valentine" Dereka Cianfrancea.

Tokom festivala biće prikazano više od 90 filmova u osam programskih celina, od čega 28 u glavnom programu, uz bogat koncertni program i brojne popratne aktivnosti. Gosti festivala bit će Ulrich Seidl, Alek Popov, Ágnes Kocsis, David Mackenzie, Vanja Černjul, Julien Temple i brojni drugi.

Motovun film festival petodnevni je filmski maraton u kojem se projekcije u nizu smenjuju od 10 do 04h, s večernjim projekcijama na otvorenom i dnevnim u bioskopima. Program festivala sastavljen je od sedamdesetak naslova sa svih strana sveta, od dokumentarnih do igranih, od kratkih do dugometražnih, od gerilskih do skupih produkcija. Jedini kriterijum kod njihovog izbora je da se inventivnošću uklapaju u slobodoumnu atmosferu festivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: