Kultura

Sreda, 11.03.2015.

11:45

Pesma "Blurred Lines" proglašena plagijatom

Odlukom porote, pesma Farela Vilijamsa i Robina Tika "Blurred Lines" proglašena je plagijatom i njima je naređeno da porodici Marvina Geja isplate 7,3 miliona dolara, budući da su plagirali njegov hit "Got to give it up".

Izvor: B92

Default images
YouTube Printscreen

Osam članova porote u utorak je donelo odluku nakon što su skoro nedelju dana slušali svedočenja o sličnosti između pesama "Blurred Lines", megahita iz 2013. godine i pesme Marvina Geja "Got to give it up" iz 1977. godine.

Marinova deca su podnela tužbu protiv Tika i Vilijamsa navodeći da njihova pesma krši autorska prava originalne pesme njihovog oca.

Pesma Blurred Lines je donela pevačima zaradu veću od pet miliona dolara (pojedinačno), a tekst je napisao Farel za nepuni sat, prenosi Indipendent.

Tokom suđenja, Gejeva porodica je angažovala muzikologa koji je analizirao obe numere i zaključio da među njima postoji osam sličnih elemenata.

Porodica je takođe tvrdila da su Tik i Vilijams prethodno razgovarali o želji da snime pesmu poput "Got to give it up", što su muzičari naravno negirali.

U presudi, porota je naložila pevačima da Marvinovim naslednicima isplate 7,4 miliona dolara, uključujući i profit od 3,4 miliona dolara.

Šta vi mislite, ima li sličnosti među ovim pesmama? .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: