Film koji je režirala žena prvi put izabran za najbolji svih vremena VIDEO

Grupa stručnjaka je prvi put za najbolji film svih vremena izabrala delo koje je režirala žena, a reč je o "Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles", u režiji Šantal Akerman.

Izvor: B92

Petak, 02.12.2022.

09:13

Film koji je režirala žena prvi put izabran za najbolji svih vremena VIDEO
Foto: Profimedia, Delphine Seyrig Filmstill

Ovo belgijsko-francusko delo iz 1975. se ove godine našlo na vrhu ankete Britanskog filmskog instituta Sight and Sound.

Anketa se sprovodi svake decenije, a ranije je kritikovana zbog nedostatka raznolikosti.

Pobedničko mesto je 40 godina držao "Građanin Kejn" Orsona Velsa, a 2012. godine ga je prestigao "Vertigo" Alfreda Hičkoka. "Vertigo" je sada osvojio drugo mesto, dok je "Građanin Kejn" bio treći. "Tokyo Story" Jasudžiroa Ozua zauzeo je četvrto mesto, a posle njega je "In the Mood for Love" Vong Kar Vaija na petom mestu.

Džean Dielman je priča o belgijskoj udovici koja se okreće prostituciji kako bi uspela da preživi, ali ubija jednog od svojih klijenata.

Film traje skoro tri i po sata, iako nije toliko poznat izvan sveta filmske kritike kao prethodni pobednici, ipak je hvaljen kao "remek-delo i revolucionarni komad feminističkog filma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: