Džinovska karlica i beba 3.0: Lorenco Kvin predstavio novu instalaciju FOTO/VIDEO

Italijanski vajar i bivši glumac Lorenco Kvin poznat po svojim upečatljivim instalacijama u Veneciji, predstavio je novo delo "Bebu 3.0".

Izvor: B92

Petak, 15.07.2022.

12:33

Džinovska karlica i beba 3.0: Lorenco Kvin predstavio novu instalaciju FOTO/VIDEO
Foto: Privatna arhiva

Lorenco Kvin širom sveta je poznat po svojim neobičnim vajarskim delima i instalacijama. Tako je 2017. godine povodom 57. Međunarodne izložbe umetnosti Venecijalnog bijenala postavio svoju skulpturu "Podrška" u venecijanskom kanalu Grande, koju čine dečije ruke koje vire iz vode i pridržavaju antičku fasadu "Palace Ca' Sagredo" kako bi skrenuo pažnju na klimatske promene. Dve godine kasnije obradovao je posetioce Venecije instalacijom "Gradeći mostove", koja predstavlja šest pari ruku koje stvaraju svojevrstan most spajajući dve obale jednog kanala u ovom gradu, a simbolika jeste potreba da se izgrade mostovi i prevaziđu podele. Ovog puta se čini da je otišao korak dalje, te je juče predstavio skulpturu napravljenu od nerđajućeg čelika i livenog aluminijuma, visine sedam metara i širine devet metara, koja predstavlja bebu koja se rađa iz majčine utrobe.

"Beba 3.0" biće izložena u Veneciji od 15. jula do 31. oktobra u bašti Palaco Korner ispred Kanala Grande u Veneciji.
Foto: Privatna arhiva
Kako je Lorenco objasnio na društvenim mrežama, njegovo najnovije delo je simbol ponovnog rađanja.

"Svi moramo da prođemo kroz evoluciju u životu i da težimo da se stalno usavršavamo, pre svega ja. Beba 3.0 je simbol ponovnog rođenja, novog čovečanstva zasnovanog na empatiji, ljubavi i svesti prema našem prirodnom okruženju i životu u njemu.

O ovom projektu sam maštao dosta dugo i nailazio na mnoge poteškoće u njegovoj realizaciji počevši od želje da ga proizvedem bez finansijske podrške galerije kao što sam to radio u prošlosti, jer ova skulptura mora da obeleži i moj preporod kao umetnika i kao osoba.

Srećom, pronašao sam ljude koji su verovali u mene i koji su podržavali ovaj projekat od samog početka i želim da izdvojim trenutak da im se javno zahvalim, jer ovu skulpturu nikada ne bih mogao da realizujem bez njih: ne možete sami da zatrudnite, pa se pre svega zahvaljujem svojoj supruzi Đovani, sa kojom imam troje prelepe dece, Kristofera Nikolasa i Entonija koji su prisutni danas, ali i ovu Bebu 3.0", napisao je Lorenco na Instagramu i na kraju se zahvalio građanima Venecije koji su dočekali raširenih ruku i otvorenog srca.

Predstavljanju instalacije prisustvovale su brojne poznate ličnosti, a između ostalih i modna dizajnerka Alberta Fereti, kao i model Svetlana Dimitrić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: