Dalijeve ilustracije Dantea

Prvi put u Francuskoj, u gradu Fekanu, na severozapadu zemlje, otvorena je izložba ilustracija Salvadora Dalija (1904-1989) na kojoj je predstavljeno stotinak gravira koje je slavni slikar izradio za jedno izdanje "Božanstvene komedije" velikog italijanskog pesnika Dantea Aligijerija.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.06.2008.

09:58

Default images

Španski slikar nadrealista ilustracije je uradio za delo koje je 1964. godine objavila francuska izdavačka kuća "Les Heures Claires", prenose agencije.

Izradom ovih gravira Dali je bio okupiran više godina, strahujući sve vreme da u suočavanju sa Danteom (1265-1321) neće biti na visini zadatka.

"Brinuo se da neće biti u stanju da dosegne umetničku izuzetnost drugih majstora koji su pre njega odmerili snagu sa tim tekstom kao što su Sandro Botičeli, Gistav Dore i Vilijam Blejk", izjavio je Stefano Ćeketo, jedan od kustosa izložbe.

Gravire koje odišu seksualnošću, ljubavlju i strašću otkrivaju jednog "Dalija koji je svoj, manje marketinški nastrojen, teži ali i autentičniji u istraživanju života s one druge strane", naveo je kustos.

Gravire kao i jedna serija ilustracija priče o Tristanu i Izoldi predstavljena na istoj izložbi, vlasništvo su jednog italijanskog kolekcionara koji je želeo da ostane anoniman.

Izložba u Fekanu, nedaleko od Avra na obali Atlantika, trajaće do kraja septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: